Διαδηλωτές απέκλεισαν και πάλι δρόμους στο Περού, μολονότι η κυβέρνηση κήρυξε χθες τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ώρα που οι δικαστές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν υπό προληπτική κράτηση τον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο για διάστημα 1,5 έτους.
Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από την τοπική τηλεόραση φαίνονται δεκάδες οχήματα σταθμευμένα στην άκρη ενός παραλιακού αυτοκινητόδρομου στα νότια της πρωτεύουσας Λίμας. Εκατοντάδες διαδηλωτές τοποθετούσαν πέτρες σε δρόμους στις περιοχές του Πούνο, του Κούσκο και της Αρεκίπα.
Την Τετάρτη η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παραχώρησε στην αστυνομία ειδικές εξουσίες. Περιορίστηκε επίσης το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, μετά τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν με αφορμή την καθαίρεση και τη σύλληψη του Καστίγιο. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν την τελευταία εβδομάδα.
Το κοινοβούλιο καθαίρεσε τον Καστίγιο και οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του στις 7 Δεκεμβρίου, όταν επιχείρησε να διαλύσει παρανόμως το Κογκρέσο. Η πρώην αντιπρόεδρός του, η Ντίνα Μπολουάρτε, ορκίστηκε πρόεδρος και ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Οι εισαγγελείς ζητούν την προφυλάκιση για 18 μήνες του Καστίγιο, ο οποίος κατηγορείται για στάση και συνωμοσία. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Περού έχει διορία μέχρι αύριο να αποφασίσει εάν θα προφυλακιστεί ή όχι ο πρώην πρόεδρος.
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Περού, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, έχει καλέσει τα μέλη της σε μια «ημέρα αγώνα», εν μέσω διαδηλώσεων με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών, το κλείσιμο του Κογκρέσου, την παραίτηση της Μπολουάρτε και τη σύγκληση συντακτικής συνέλευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters