Περιβαλλοντική «κόντρα» ΟΗΕ – Αυστραλίας για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Αυστραλίας προκάλεσε η κίνηση του ΟΗΕ να ζητήσει να κηρυχθεί ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος ως «μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς σε κίνδυνο» εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

perivallontiki-kontra-oie-aystralias-gia-ton-megalo-koralliogeni-yfalo0

Η Επιτροπή της UNESCO, ανέφερε σε έκθεσή της την Δευτέρα ότι «δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία» ότι το δίκτυο των πολύχρωμων κοραλλιών στα βορειοανατολικά παράλια της Αυστραλίας «αντιμετώπιζουν βέβαιο κίνδυνο», ζητώντας την ανάληψη περισσότερων μέτρων προστασίας του φυσικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς από την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Εδώ και χρόνια περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν επισημάνει ότι  τα κορράλια στον ύφαλο κινδυνεύουν από την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων και την ανθρώπινη – τουριστική κυρίως – δραστηριότητα . Μάλιστα, από το 1998 παρατηρείται το φαινόμενο που είναι γνωστό ως αποχρωμάτιση (λεύκανση) των κοραλλιών.

perivallontiki-kontra-oie-aystralias-gia-ton-megalo-koralliogeni-yfalo2

Η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Σούζαν Λέι, ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι η κυβέρνηση απορρίπτει την σύσταση της Επιτροπής και ότι  η ίδια και η υπουργός Εξωτερικών, Μαρίζ Πέην, κάλεσαν τον γενικό διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ για να εκφράσουν την «έντονη απογοήτευση, ακόμη και την απορία» της κυβέρνησης της Αυστραλίας.

perivallontiki-kontra-oie-aystralias-gia-ton-megalo-koralliogeni-yfalo4

«Η απόφαση ήταν λανθασμένη και σαφώς υπήρχε πολιτική πίσω από αυτήν» δήλωσε η Λέι.

Η έκθεση της UNESCO δημοσιεύτηκε καθώς η Αυστραλία αντιμετωπίζει αυξανόμενη διεθνή πίεση να δεσμευτεί σε έναν στόχο μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος ή Μέγα Κοραλλιογενές Φράγμα (Great Barrier Reef) είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο, ορατός και από το διάστημα

Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Θάλασσα των Κοραλλίων, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας.

Πηγές: Καθημερινή, ΑΡ, Euronews