Περισσότεροι από 235.000 Σύροι έχουν εκτοπιστεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ

ΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ 12ΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ 25ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Οι μαζικοί αυτοί εκτοπισμοί, οι οποίοι καταγράφηκαν μεταξύ της 12ης και της 25ης Δεκεμβρίου, κυρίως στη πόλη Μάαρετ αλ Νουμάν και τα περίχωρά της

Περισσότεροι από 235.000 Σύροι έχουν εκτοπιστεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αυτόν τον μήνα λόγω της επιδείνωσης των μαχών και των βομβαρδισμών από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας και τις συμμαχικές τους ρωσικές στην επαρχία της Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Από τις 16 Δεκεμβρίου, οι κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τη ρωσική αεροπορία, έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς στην περιοχή της Ιντλίμπ, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις τους εμπλέκονται σε σφοδρές συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες παρά μια κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο.

Οι μαζικοί αυτοί εκτοπισμοί, οι οποίοι καταγράφηκαν μεταξύ της 12ης και της 25ης Δεκεμβρίου, αφορούν κυρίως τη σημαντική πόλη Μάαρετ αλ Νουμάν και τα περίχωρά της, που έχουν «σχεδόν αδειάσει» από τους κατοίκους τους, προσθέτει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους διαφεύγουν προς τον βορρά για να φτάσουν στις πόλεις Αρίχα, Σαράκεμπ και Ιντλίμπ, ή καταυλισμούς εκτοπισμένων που ήδη μαστίζονται από συνωστισμό κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, και ορισμένοι κατευθύνονται προς τις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες που πρόσκεινται στην Άγκυρα στο βόρειο τμήμα του Χαλεπιού, διευκρινίζει ο ΟΗΕ.

Ορισμένοι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη Μάαρετ αλ Νουμάν για τη Σαράκεμπ «εγκαταλείπουν εκ νέου για να πάνε βορειότερα, καθώς αναμένουν μια επιδείνωση των μαχών» στη ζώνη αυτή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ανταποκριτές του AFP που βρίσκονται στην περιοχή της Ιντλίμπ κάνουν λόγο για πολύ μακρές ουρές οχημάτων φορτωμένων με προσωπικά αντικείμενα στους δρόμους τις τελευταίες μέρες.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες ελέγχουν πλέον περισσότερο από το 70% του εδάφους της Συρίας, δηλώνουν αποφασισμένες να ανακτήσουν τον έλεγχο της Ιντλίμπ.

Η Δαμασκός και η Μόσχα διεξήγαγαν εκεί μια επίθεση μεγάλου εύρους μεταξύ του Απριλίου και του Αυγούστου, από την οποία προκλήθηκε ο θάνατος περίπου χιλίων πολιτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ο εκτοπισμός 400.000, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή της Ιντλίμπ, η οποία συντίθεται από ένα μεγάλο τμήμα της ομώνυμης επαρχίας και τμήματα των γειτονικών επαρχιών του Χαλεπιού και της Λαττάκειας. Αυτή ελέγχεται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ.

Την Τρίτη, η Άγκυρα ζήτησε εκ νέου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ, καλώντας να υπάρξει μια αποκλιμάκωση, όπως και το Παρίσι.

Η σύγκρουση στη Συρία, η οποία ξέσπασε το 2011 μετά την καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων από τη Δαμασκό, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 370.000 ανθρώπους. Εξαιτίας της επίσης εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν ή έγιναν πρόσφυγες.