Quantcast

Πεντάγωνο: Σε θέση μάχης με 8.500 στρατιώτες σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

«Είναι καταφανές ότι οι Ρώσοι δεν προτίθενται να αποκλιμακώσουν την κατάσταση» λέει η αμερικανική πλευρά

Το Πεντάγωνο έθεσε σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ευρώπη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε απόψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι.

«Ο αριθμός των στρατιωτών που το υπουργείο έχει θέσει σε επιφυλακή ανέρχεται στους 8.500», είπε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι προς το παρόν «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την ανάπτυξή τους εκτός των ΗΠΑ».

 

«Όμως είναι καταφανές ότι οι Ρώσοι δεν προτίθενται να αποκλιμακώσουν» την κατάσταση, πρόσθεσε.

Νέος κύκλος συνομιλιών με θέμα την κρίση στην Ουκρανία θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, στο Παρίσι. Σε αυτόν θα συμμετέχουν οι τέσσερις χώρες του «σχήματος της Νορμανδίας»: Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία και Γερμανία.

Το ΝΑΤΟ πάντως νωρίτερα ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει «σχέδιο αποτροπής» στη Βαλτική. Σε αυτό συμβάλει η Δανία με μια φρεγάτα και F-16 στη Λιθουανία. Η Ισπανία αποστέλλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία και τρία πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Η Γαλλία βρίσκεται σε ετοιμότητα, το ίδιο και η Ολλανδία με δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Το ΝΑΤΟ «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τους συμμάχους του», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα απαντάμε πάντα σε κάθε επιδείνωση του περιβάλλοντός μας, μεταξύ άλλων και ενισχύοντας τις κοινές άμυνές μας», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ απάντησε, υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ευθύνονται για την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη και όχι η Ρωσία. Τους κατηγόρησε για «υστερία», σχολιάζοντας και την απομάκρυνση των οικογενειών των διπλωματών από τις πρεσβείες στην Ουκρανία. Εξάλλου, η Μόσχα συνεχίζει να αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση, παρά την συγκέντρωση χιλιάδων στρατιωτών.

Στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει “πρωτοφανείς” οικονομικές κυρώσεις αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Κομισιόν εισηγείται την άμεση παροχή 1,2 δισ. ευρώ σε δάνεια «για την κάλυψη του κόστους που συνδέεται με τη σύγκρουση» με τη Ρωσία.

Ξεκαθάρισε ότι το ποσό των 600 εκατομμυρίων θα χορηγηθούν άμεσα, ενώ ένα «δεύτερο, πιο μακροπρόθεσμο πακέτο» δανείων θα δοθεί για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Η Γαλλία πάντως έβγαλε ανακοίνωση, προειδοποιώντας τους πολίτες της να αναβάλουν τα «μη απαραίτητα ταξίδια τους στην Ουκρανία. Στο μέτρο του δυνατού, συνιστάται να αναβάλλετε τις μη απαραίτητες ή μη επείγουσες μετακινήσεις στην Ουκρανία».

Από την πλευρά του, ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε πως η στρατιωτική κινητικότητα στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Είμαστε σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Δεν μπορεί να αγνοηθεί η συσσώρευση 100.000 στρατιωτών και πολλών στρατιωτικών εξοπλισμών από τη Ρωσία στα σύνορα της Ουκρανίας. Αυτό δεν έχει λογική εξήγηση. Αυτό είναι απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης».

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, η Βρετανία εμφανίζεται ιδιαίτερα πρόθυμη να βοηθήσει την Ουκρανία. Δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι ηδη στη χώρα βρίσκεται μία ομάδα 30 επίλεκτων βρετανικών στρατιωτών για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με τα νέα αντιαρματικά όπλα που δώρισε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη λάβει μία δεύτερη παρτίδα όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για το πακέτο αμυντικής βοήθειας συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.