«Παροξυσμός» στην Τουρκία – Μπαχτσελί: Η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας πέραν των 6 μιλίων, είναι κάλεσμα σε πόλεμο

Άσκησε κριτική και στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Κατά» της κυβερνητικής γραμμής, που «όρισε» πριν από λίγο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη στήριξη που παρείχαν στην Τουρκία με αφορμή τη φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, κινήθηκε ο κυβερνητικός εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

 

 

Ειδικότερα, μιλώντας στα μέλη του κόμματός του, ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Ερντογάν έκανε επιθετικές αναφορές κατά της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στην επέκταση των θαλασσίων υδάτων4.

Τι ανέφερε

Αφού πρώτα έκανε λόγο για «ξένο δάχτυλο» που έχει εμπλακεί στην τρομοκρατική επίθεση της Κωνσταντινούπολης, ο Μπαχτσελί ασχολήθηκε ξανά με τη χώρα μας. «Δεν υπάρχει καμία μείωση της καταχρηστικής, καταστροφικής και απειλητικής πολιτικής της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας. Είναι αλαζονεία, είναι παιχνίδι με τη φωτιά να δηλώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών την πρόθεσή του να συνεχίσει να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της χώρας του» είπε αρχικά ο Μπαχτσελί.

Και συνέχισε: «Είναι επίσης παράλογο και διαστρέβλωση των γεγονότων να κατηγορεί ο εν λόγω υπουργός την Τουρκία για εκφοβιστική και δόλια συμπεριφορά, ξεπερνώντας τα όρια και τα σύνορά της. Η επιδίωξη της Ελλάδας να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 μιλίων είναι ένα κάλεσμα σε πόλεμο, μια πρόκληση δειλίας. Ας δούμε αν θα επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα κάθε 6 μίλια, ας το διαπιστώσουμε μαζί. Δεν θα επιτρέψουκε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας και το διεθνές δίκαιο».

Ο Μπαχτσελί μίλησε και για το Κυπριακό, αναφέροντας πως «τα εμπόδια για την παγκόσμια αναγνώριση της ‘τδβκ’ ξεπερνώνται ένα – ένα. Η Κύπρος είναι τουρκική και έχει θέση στην ενωμένη Τουρκία. Οι Τουρκοκύπριοι αντιμετωπίζονται σαν μέρος του τουρκικού κόσμου. Η διπρόσωπη πολιτική της ΕΕ και οι προσπάθειές της να εμποδίσει τους Τουρκοκύπριους να γίνουν σεβαστό μέλος της διεθνούς κοινότητας έρχεται ενάντι ενάντια στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Το ελληνοκυπριακό τμήμα δεν είναι ο κυρίαρχος και ιδιοκτήτης του νησιού. Δεν είναι δυνατόν να συμβεί αυτό από ιστορική και πολιτιστική άποψη. Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την καταγραφή της κεκτημένης κυριαρχικής ισότητας του τουρκοκυπριακού λαού».