Quantcast

Παράπονα Ερντογάν σε Μέρκελ και Μισέλ για τη Γαλλία: Με ποιο δικαίωμα μπλέκεται στα πόδια μας;

Η ΟΡΓΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Το διπλωματικό παρασκήνιο με την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στάση της Τουρκίας συνεχίστηκε και χθες, με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, κατά πληροφορίες, τους εξέφρασε τα παράπονά του για τις παρεμβάσεις της Γαλλίας.

Η οργή Ερντογάν για τη Γαλλία
Ο Τούρκος πρόεδρος, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Μέρκελ, φέρεται να ήταν έξω φρενών με τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με το Open TV, ο Ερντογάν παραπονέθηκε σε έντονο ύφος για την παρουσία του «Σαρλ ντε Γκωλ» στην περιοχή, και αναρωτήθηκε «με ποιο δικαίωμα η Γαλλία μπλέκεται στα πόδια της Τουρκίας». Ο Ερντογάν παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος για την παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή, κάτι που δεν έκρυβε και με δηλώσεις του στο πρόσφατο παρελθόν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και φέρεται να του απάντησε ότι θα επιδιώξει να μιλήσει τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να λυθεί το ζήτημα, αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες. Είπε, δε, στον Τούρκο πρόεδρο πως μετά την επικοινωνία που θα έχει μαζί τους, θα μιλήσουν ξανά. Ετσι, μένει να φανεί αν όντως -και πότε- θα γίνει η επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου με την ελληνική και τη γαλλική πλευρά, σε μία ακόμη προσπάθειά της να ρίξει τους τόνους στην ένταση που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να συνεχίζει τις έρευνες με το Oruc Reis στην περιοχή, ακόμη και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Γκρίνια και στον Μισέλ
Τα παράπονα για τη στάση Ευρωπαίων πολιτικών στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον Σαρλ Μισέλ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ερντογάν κάλεσε την ΕΕ να κρατήσει δίκαιη και αμερόληπτη στάση, αλλά και «να αποτρέψει τα βήματα της Ελλάδας και ορισμένων μελών της ΕΕ που κλιμακώνουν την ένταση την Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Σύμφωνα με δήλωση της τουρκικής πλευράς, που μεταδίδει το Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι τα «προκλητικά λόγια και τα βήματα Ευρωπαίων πολιτικών σε περιφερειακά ζητήματα δεν θα χρησιμεύσουν ως λύση», προσθέτοντας ότι η στάση που θα κρατήσει η ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι ένα τεστ ειλικρίνειας αναφορικά με το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τα θεσμικά όργανα και κράτη-μέλη της ΕΕ να παραμείνουν δίκαια, αμερόληπτα, αντικειμενικά και υπεύθυνα σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στήριξη Σαρλ Μισέλ σε Ελλάδα και Κύπρο
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο Μισέλ επισήμανε τη σημασία να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, δήλωσε ότι «το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας» αναμένεται να είναι το κυρίαρχο θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς η Αγκυρα συνεχίζει την προκλητική της στάση απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Γαλλία και Αυστρία ζητούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Την ίδια ώρα, η Γαλλία συνεχίζει να συζητεί το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λεντριάν, δήλωσε πως το ζήτημα αυτό θα είναι το κυρίαρχο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το μόνο που απομένει είναι «το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτσας: Δεν μας τρομάζει καμία απειλή του Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 06|09|2020 | 11:40

Ιταλία: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ένα στοιχείο δυσκολίας»
ΚΟΣΜΟΣ 06|09|2020 | 23:04
Οπως είπε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Αγκυρα, αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν την ίδια αυστηρή στάση.

Ο Λεντριάν κάλεσε επίσης τον Τούρκο πρόεδρο να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Ιδια στάση κρατά και η Αυστρία, που ζητεί επίσης κυρώσεις κατά της Αγκυρας. Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να «αποκτήσει επιτέλους το θάρρος να αντισταθεί στον Ερντογάν και να μην επιτρέψει στο εξής ούτε την εκμετάλλευση των προσφύγων ως όπλο, ούτε τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τον Τούρκο πρόεδρο», την ώρα που ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, εξήρε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης στη φύλαξη των συνόρων.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει εξαιρετική δουλειά, οι Ελληνες προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προστατεύουν και τα δικά μας σύνορα, και η Αυστρία διαθέτει αστυνομικούς και αξιωματικούς της ομάδας Cobra για την υποστήριξη της Ελλάδας», είπε, και πρόσθεσε για την Τουρκία:

«Αλλά, από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως όπλο και προτρέπει μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη για να μας ασκήσει πίεση. Θα ήθελα μία ενωμένη ΕΕ που θα ενεργήσει αποφασιστικά, και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν συμβαίνει αυτό».

Πέτσας: Δεν μας τρομάζουν οι απειλές του Ερντογάν
Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τη στάση της Τουρκία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνιζε χθες, με αφορμή τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν, πως η Ελλάδα «δεν φοβάται τις απειλές», σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Και η ρητορεία και οι προκλητικές ενέργειες ξεφεύγουν από ό,τι έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες. Γι’ αυτό το ζήτημα των τελευταίων δύο μηνών χρειάζεται ψυχραιμία και ετοιμότητα. Εχουμε μία και μόνο διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Οσον αφορά τα τουρκικά δημοσιεύματα για μετακίνηση τουρκικών στρατευμάτων στην Αδριανούπολη, ο κ. Πέτσας τα χαρακτήρισε εσωτερική προπαγάνδα, λέγοντας ότι δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες. «Εχει κουράσει με τη συμπεριφορά του ακόμα και το εσωτερικό της χώρας και δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο που το κάνει». Από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει εντατικοποιήσει όλες τις διπλωματικές ενέργειες, ενώ σε εγρήγορση είναι και η ΕΛ.ΑΣ., καθώς τα σύνορα στον Εβρο οχυρώνονται με drones, θερμικές κάμερες, αλλά και βάρκες και τζιπ με τα οποία θα γίνονται περιπολίες κατά μήκος του ποταμού, υπό την ανησυχία για νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών που ενδεχομένως να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα.