Διατηρείται παρά την επίσκεψη του Μπόρις Τζόνσον το πολιτικό αδιέξοδο στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει σταθεί δυνατό να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είχε συναντήσεις με τους τοπικούς πολιτικούς ηγέτες στο Κάστρο του Χίλσμπορο το απόγευμα της Δευτέρας.
Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) αρνείται να συναινέσει στο σχηματισμό συγκυβέρνησης, όπως ορίζει η ειρηνευτική συμφωνία της Μ. Παρασκευής, ορίζοντας ως προϋπόθεση τον τερματισμό των ελέγχων σε προϊόντα που προέρχονται από τη Μ. Βρετανία. Οι έλεγχοι αυτοί προβλέπονται από το Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας της συμφωνίας του Brexit.
Η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, Πρόεδρος του Σιν Φέιν που αναδείχθηκε για πρώτη φορά πρώτο κόμμα στις εκλογές της 5ης Μαΐου, κατηγόρησε τον κ. Τζόνσον ότι δεν έδωσε ευθείες απαντήσεις και ότι πρώτιστο μέλημά του είναι «να εξευμενίσει» το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP).
Η παρατήρηση της κ. ΜακΝτόναλντ πιστεύεται ότι αφορά την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης ακόμα και να ακυρώσει μονομερώς το πρωτόκολλο εφόσον η ΕΕ δεν αποδεχθεί τις αλλαγές που προτείνει το Λονδίνο.
Η επικεφαλής του Σιν Φέιν σχολίασε ότι είναι «σοκαριστικό» και ότι «κόβει την ανάσα» το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει για να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, δηλαδή τη συμφωνία με την ΕΕ. Χαρακτήρισε δε τη συνάντηση με τον κ. Τζόνσον «δύσκολη».
Κάλεσε το DUP να αναλογιστεί την ανάγκη των Βορειοϊρλανδών πολιτών για μια λειτουργική τοπική κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η ακρίβεια και να εγκαταλείψει το «βέτο» που ασκεί.
Ο επικεφαλής του DUP σερ Τζέφρι Ντόναλντσον απάντησε ότι τα περί εξευμενισμού του κόμματός του είναι «παιδαριώδεις ανοησίες». Επέμεινε πως το DUP απαιτεί αλλαγές στο Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας διότι διαφορετικά «προκύπτει αστάθεια και οι θεσμοί δεν είναι βιώσιμοι».
Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «όλοι πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια» και να φτάσουν στη συγκρότηση κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία. Σημείωσε ότι είπε ειδικότερα προς το DUP: «Θέλουμε να σας δούμε στην κυβέρνηση και στην τοπική εθνοσυνέλευση».
Αναφορικά με το Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας του Brexit, ο Βρετανός Πρωθυπουργός σημείωσε: «Δε θέλουμε να το καταργήσουμε, αλλά θέλουμε να το διορθώσουμε», ισχυριζόμενος ότι όλα τα βορειοϊρλανδικά κόμματα συμφωνούν σε αυτό.
Πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό το Λονδίνο υπερασπίζεται την ειρηνευτική συμφωνία της Μ. Παρασκευής, καθώς και ότι οι έλεγχοι στα προϊόντα εντείνουν το κόστος διαβίωσης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Υπουργός Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου Λιζ Τρας θα προβεί σε δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη και θα προειδοποιήσει για την υποβολή νομοσχεδίου άρσης όρων του Πρωτοκόλλου Β. Ιρλανδίας αν η ΕΕ δεν υποχωρήσει.
Πάντως ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν προέτρεψε τη βρετανική κυβέρνηση να συνεχίσει «ουσιαστικές» συνομιλίες με την ΕΕ για το πρωτόκολλο. «Δε βλέπω άλλο τρόπο να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα», σχολίασε ο Ιρλανδός ηγέτης.
Το DUP, ως το μεγαλύτερο κόμμα της παράταξης των προτεσταντών ενωτικών, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Β. Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το εθνικιστικό Σιν Φέιν επιθυμεί την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με το DUP, οι έλεγχοι στα προϊόντα που διασχίζουν τη Θάλασσα της Ιρλανδίας υπονομεύουν τη θέση της Β. Ιρλανδίας στο Ην. Βασίλειο και απειλούν τη σταθερότητα που προέκυψε από την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.
Πηγη: skai.gr