Παραμένει πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας ο Μενέντεζ – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Η παραμονή του στη θέση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική

Ιδιαίτερα σημαντική για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας είναι η διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς, αφού επιτρέπει και στον φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ να παραμείνει πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, που έχει μεγάλη δύναμη.

 

 

 

Η νίκη της γερουσιαστού Κάθριθν Κορτές Μάστο επί του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της Ανταμ Λάξαλτ (ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) στη Νεβάδα, όσο οριακή κι αν ήταν, στάθηκε αρκετή για να κρατήσουν οι Δημοκρατικοί υπό τον έλεγχό τους τουλάχιστο το ένα από τα δύο νομοθετικά Σώματα στο Κογκρέσο, ενώ οι αντίπαλοί τους Ρεπουμπλικανοί, θα έχουν, όπως φαίνεται, μια εύθραυστη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Kαι μολονότι η σύνθεση της Γερουσίας μπορεί να μην είναι ακόμη επίσημη, φαίνεται ότι ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ θα παραμείνει πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων. Ακόμη και ως υψηλόβαθμο στέλεχος θα μπορούσε να είχε σημαντική εξουσία – συμπεριλαμβανομένου του βέτο στις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού σε ξένες χώρες – αλλά ως Πρόεδρος η ικανότητά του να ορίζει την ατζέντα και να επηρεάζει τη διοίκηση είναι μεγαλύτερη. Ο Μενέντεζ ως γνωστόν αντιτίθεται στο αίτημα της Τουρκίας για την αγορά 40 αεροσκαφών F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι καθηλωμένα σε στρατιωτικά αεροδρόμια.

Όταν η Άγκυρα κατέθεσε το αίτημα για την αγορά και την αναβάθμιση των F-16, ελάχιστοι στην Ουάσιγκτον το συνέδεσαν με τις τουρκικές υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ωστόσο ο Μενέντεζ και ο βουλευτής Κρις Παπας πρόκριναν σχετικές τροπολογίες.

Εξίσου σημαντικό, ειδικά για το Κογκρέσο, είναι ότι επανεξελέγησαν όλοι οι ομογενείς που είχαν κατέβει υποψήφιοι από τον Γκας Μπιλιράκη, τον Τζον Σαρμπάνη και τη Ντάινα Τίτους μέχρι τον Κρις Πάπας – ο οποίος στις επόμενες εκλογές αναμένεται να διεκδικήσει μια θέση γερουσιαστή που ανοίγει στην πολιτεία του – και τη Νικόλ Μαλλιωτάκη. Ο πιο σημαντικός φιλέλληνας που διεκδικούσε την επανεκλογή του στη Γερουσία, ο Κρις Βαν Χόλεν – πέτυχε μια εύκολη νίκη. Και ο επόμενος μεγάλος φιλέλληνας της αμερικανικής πολιτικής – ο γιος του γερουσιαστή Μενέντεζ, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ο νεότερος – κατέγραψε μια αποφασιστική νίκη στο Νιου Τζέρσεϊ και θα πάρει τη θέση του στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο.

Οι νίκες αυτές ενισχύθηκαν από τις απώλειες που υπέστησαν η Άγκυρα και ο Ερντογάν, που προσέβλεπαν σε ένα «κόκκινο κύμα», αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε πει ότι ήταν θετικές οι συζητήσεις με «Ρεπουμπλικανούς» για την πώληση των F-16. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ήττα του Τουρκο-Αμερικανού γιατρού δρος Μεχμέτ Οζ, που έχει σχέσεις με τον Ερντογάν – η αρχή ενός εφιάλτη για τον Τούρκο πρόεδρο, που είδε όλους εκείνους που ηγούνται των προσπαθειών να μπει φρένο στις πωλήσεις των F-16 στην Τουρκία να επανεκλέγονται.