Το χάος που έχει ξεκινήσει την Κυριακή στην Καμπούλ και στο υπόλοιπο Αφγανιστάν, έπειτα από την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από τους Ταλιμπάν, συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα την Πέμπτη, με πλήθος κόσμου – Αφγανούς και πολίτες ξένων χωρών – να προσπαθεί να βρει οδό διαφυγής από τη μέγγενη των μαχητών της οργάνωσης.
Εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι που συρρέουν γύρω από το αεροδρόμιο και προσπαθούν να περάσουν τις πύλες για να επιβιβαστούν σε κάποια από τις «πτήσεις ελευθερίας». Οι έλεγχοι των Ταλιμπάν για τα απαιραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα είναι σχολαστικοί, με συνέπεια ελάχιστοι να είναι οι Αφγανοί πολίτες που λαμβάνουν «πράσινο φως» για να ταξιδέψουν, ενώ ακόμα και οι πολίτες δυτικών χωρών που έχουν εξασφαλισμένα όλα τα έγγραφα, φοβούνται να πλησιάσουν, με τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους να είναι υπαρκτός από τα πυρά των μαχητών.
Σε κατάσταση ετοιμότητας τα αμερικανικά στρατεύματα
Με τις εικόνες βίας, που έχουν πρωταγωνίστριες ακόμα και μητέρες με βρέφη, να κάνουν διαρκώς τον γύρο του κόσμου, τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, έτοιμα να εκτελέσουν αεροπορικές επιδρομές σε περίπτωση που τους δοθεί εντολή. Παράλληλα, αεροσκάφη F-18 Hornet πραγματοποιούν διαρκώς εποπτικές πτήσεις πάνω από την Καμπούλ, ενώ διατηρούν, συνολικά, περί τους 5.200 στρατιώτες στα εδάφη της ασιατικής χώρας.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, 12 αμερικανικά αεροσκάφη C-17 της Πολεμικής Αεροπορίας απομάκρυναν 2.000 άτομα από την περιοχή – κατά μέσο όρο μόλις 160 άτομα ανά πτήση, ενώ από τις 14 Αυγούστου, οι ΗΠΑ έχουν απομακρύνει συνολικά 7.000 άτομα. Κι όλα αυτά, ενώ υπάρχουν ακόμα 50.000 άτομα στα εδάφη του Αφγανιστάν, που περιμένουν να αποχωρήσουν με ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί ότι δεν θα αποσύρει εντελώς τον στρατό όσο Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στο έδαφος.
Μάλιστα, όταν ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, ρωτήθηκε εάν η 31η Αυγούστου αποτελεί καταληκτική ημερομηνία για την έξοδο όλων των αμερικανικών δυνάμεων από τις ΗΠΑ, απάντησε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι.
ΟΗΕ: Πόρτα – πόρτα ψάχνουν οι Ταλιμπάν για υπαλλήλους συμμαχικών δυνάμεων
Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν εκ νέου την Πέμπτη για την παροχή πλήρους υποστήριξης στις ξένες δυνάμεις στην απομάκρυνση των υπηκόων τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Διευκολύνουμε μια διέλευση ασφαλούς εξόδου όχι μόνο για τους ξένους αλλά και για τους Αφγανούς», δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters και συμπλήρωσε: «Προλαμβάνουμε κάθε μορφή βίαιης, λεκτικής σύγκρουσης στο αεροδρόμιο μεταξύ Αφγανών, ξένων και μελών των Ταλιμπάν».
Την ίδια στγμή, πληροφορίες από τον ΟΗΕ θέλουν τους μαχητές να εντείνουν την αναζήτηση για ανθρώπους που εργάζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ, πηγαίνοντας πόρτα – πόρτα σε σπίτια και απειλώντας τους συγγενείς δημοσίων υπαλλήλων, μεταφραστές και συμβούλους. Κι όλα αυτά, ενώ στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την κατάληψη της εξουσίας, έκαναν λόγο για «αμνηστία σε όλη τη χώρα».
Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην αφγανική πόλη Ασανταμπάντ όταν μαχητές Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που ανέμιζαν τη σημαία του Αφγανιστάν σε ένα συλλαλητήριο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, μία ημέρα αφότου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια άλλη διαδήλωση.
Οι διαδηλώσεις από ανθρώπους που ανεμίζουν την αφγανική σημαία, σε μερικές περιπτώσεις αφού καταστρέψουν τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, είναι οι πρώτες ενδείξεις λαϊκής εναντίωσης στους Ταλιμπάν μετά την εντυπωσιακή προέλασή τους σε όλη τη χώρα και την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ την Κυριακή.
Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι απώλειες οφείλονται στα πυρά ή στο ποδοπάτημα που προκάλεσαν, δήλωσε ο Μοχάμεντ Σαλίμ από την πόλη αυτή, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουνάρ (ανατολικά).