Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε σήμερα τη διακοπή «όλων των σχέσεων», περιλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ασφάλεια, ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή, από τη μια πλευρά, και το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη, κατά την έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου για το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης.
«Ενημερώνουμε πως δεν θα υπάρξει κανενός είδους σχέση με εσάς (τους Ισραηλινούς) ούτε και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας, υπό το φως» του αμερικανικού σχεδίου που αποτελεί «παραβίαση των συμφωνιών του Όσλο» που υπογράφτηκαν με το Ισραήλ το 1993, δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής στο Κάιρο.
Το Ισραήλ και οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής συνεργάζονταν επί μακρόν για την αστυνόμευση περιοχών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που τελεί υπό παλαιστινιακό έλεγχο. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει υπογράψει επίσης συμφωνίες για συνεργασία στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών με τις ΗΠΑ, η οποία συνεχίστηκε παρότι οι Παλαιστίνιοι άρχισαν από το 2017 να μποϊκοτάρουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ.
Ο Αμπάς, ο οποίος είπε ότι διαβίβασε το μήνυμα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάλεσε το εβραϊκό κράτος να «αναλάβει τις ευθύνες του ως κατοχική δύναμη» των παλαιστινιακών εδαφών.
Οι Παλαιστίνιοι «έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τη νόμιμη μάχη τους με ειρηνικά μέσα για να τερματιστεί η κατοχή», πρόσθεσε. Ο Αμπάς είπε ακόμη ότι αρνήθηκε να συζητήσει με τον Τραμπ το σχέδιό του τηλεφωνικώς ή να λάβει έστω ένα αντίτυπό του για να το μελετήσει. «Ο Τραμπ ζήτησε να του μιλήσω στο τηλέφωνο αλλά του είπα “όχι” και ότι θέλει να μου στείλει μια επιστολή… αλλά αρνήθηκα», είπε.
Το αμερικανικό σχέδιο, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ και που προβλέπει κυρίως την προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, προκάλεσε την επιδοκιμασία πολλών Ισραηλινών αλλά και την οργή των Παλαιστινίων.
Μεταξύ των πολλών ευαίσθητων σημείων του σχεδίου είναι η προσάρτηση από το Ισραήλ οικισμών που έχει κατασκευάσει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το 1967, ιδιαίτερα στην κοιλάδα του Ιορδάνη, που θα καταστεί το ανατολικό σύνορο του Ισραήλ.
Οι οικισμοί που έχουν κατασκευαστεί στα παλαιστινιακά εδάφη τα οποία έχει καταλάβει το Ισραήλ από το 1967 έχουν κριθεί παράνομοι από τον ΟΗΕ, και ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί πως αποτελούν ένα μεγάλο εμπόδιο για την ειρήνη.
Αν και ο εποικισμός από το Ισραήλ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης συνεχίζεται από όλες τις κυβερνήσεις από το 1967 και στο εξής, έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια με παρακίνηση του Νετανιάχου και του συμμάχου του στην Ουάσινγκτον, του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Το σχέδιο του Τραμπ καλεί επίσης για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετης πρωτεύουσας του Ισραήλ.