Πακιστάν: Παραμένει εκτός φυλακής ο Ίμραν Χαν που κατηγορείται για τρομοκρατία

Ο Ίμραν Χαν οργανώνει τεράστιες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και καταφέρεται εναντίον της νέας κυβέρνησης

Δικαστήριο του Πακιστάν δέχθηκε σήμερα να παραμείνει για μία ακόμη εβδομάδα εκτός φυλακής ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Ίμραν Χαν, που κατηγορείται ότι παραβίασε την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, όπως δήλωσε αξιωματούχος του κόμματός του.

Η απόφαση αυτή δικαστηρίου θα επιτρέψει στον Χαν να συνεχίσει να οργανώνει κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ζητώντας πρόωρες εκλογές.

Η απαγγελία των κατηγοριών εναντίον του πρώην πρωθυπουργού αποτελούν την πιο πρόσφατη εξέλιξη στην πολιτική διαμάχη που ξέσπασε τον Απρίλιο στο Πακιστάν, όταν ο πρώην σταρ του κρίκετ αποπέμφθηκε από την πρωθυπουργία έπειτα από πρόταση μομφής που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο.

Έκτοτε οργανώνει τεράστιες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και καταφέρεται εναντίον της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ, η οποία επιβλήθηκε, όπως καταγγέλλει ο Χαν, στο Πακιστάν έπειτα από «συνωμοσία» που εξύφαναν οι ΗΠΑ.

 

 

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η ακριβής απόφαση του δικαστηρίου, αλλά ο Χαν παραμένει «προσωρινά ελεύθερος» ως την 1η Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Φάουαντ Τσόντρι, πρώην υπουργός Ενημέρωσης και υψηλόβαθμό στέλεχος του κόμματος Πακιστάν Τεχρίκ-ε- Ινσάφ (PTI). Μετά την 1η Σεπτεμβρίου ο Χαν μπορεί να ζητήσει να του δοθεί νέα παράταση. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή την απόφαση. Το δικαστήριο θα έπρεπε να έχει απορρίψει την υπόθεση», πρόσθεσε.

Η αστυνομία του Πακιστάν προσέφυγε το Σάββατο εναντίον του Χαν κατηγορώντας τον για τρομοκρατία, έπειτα από ομιλία του στην οποία αναφέρθηκε στα βασανιστήρια που υπέστη σύμβουλός του, ο οποίος κινδυνεύει να του απαγγελθούν κατηγορίες για στάση επειδή υποκίνησε σε εξέγερση τον στρατό.

Στην ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα ο Χάν δήλωσε ότι «δεν θα λυπηθεί» τον επικεφαλής της αστυνομίας του Ισλαμαμπάντ και μία δικαστίνα που ζήτησε την προφυλάκιση του συμβούλου του, προσθέτοντας ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον τους. Η αστυνομία έκρινε ότι στόχος του Χαν ήταν να σκορπίσει τον φόβο στο σώμα, όπως και μεταξύ των δικαστών και να τους αποτρέψει από το να επιτελέσουν το έργο τους.

Η πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει την ώρα που οι αρχές του Πακιστάν πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές πλημμύρες οι οποίες έχουν πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας λόγω των βροχοπτώσεων ρεκόρ της εποχής των μουσώνων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την εθνική υπηρεσία φυσικών καταστροφών, 903 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες από τον Ιούνιο και περισσότεροι από 180.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Παράλληλα η οικονομία του Πακιστάν βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, με τη χώρα να έχει ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ