Ο Σαμπίρ Ντουράνι λέει ότι κάνει προσευχές σχεδόν κάθε μέρα σε τζαμί του Μουλτάν στο κεντρικό Πακιστάν. Λέει ότι συχνά περί τους δέκα ή λίγο περισσότεροι άνδρες συμμετέχουν. Κανείς τους δεν φορά προστατευτική μάσκα.
Ο Ντουράνι συγκαταλέγεται στους χιλιάδες μουσουλμάνους που αψηφούν τις εντολές της κυβέρνησης που εκδόθηκαν τον περασμένο μήνα και απαγορεύουν τις θρησκευτικές συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων σε μία προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης της νόσου covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
«Ο υπεύθυνος για τις προσευχές μάς είπε ότι ο ιός δεν μπορεί να μας μολύνει όπως μολύνει τους Δυτικούς. Είπε ότι εμείς πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπό μας πέντε φορές την ημέρα πριν κάνουμε τις προσευχές μας, πράγμα που δεν κάνουν οι άπιστοι, άρα δεν πρέπει να ανησυχούμε. Ο Θεός είναι μαζί μας».
Το ισλαμικό λόμπι είναι πανίσχυρο στο Πακιστάν των 200 εκατομμυρίων κατοίκων. Τα θρησκευτικά κόμματα δεν έχουν καλές εκλογικές επιδόσεις, αλλά μπορούν να κινητοποιήσουν τεράστια, συχνά βίαια, πλήθη για θρησκευτικά θέματα, όπως είναι ο νόμος περί βλασφημίας.
«Η θρησκεία και οι προσευχές αποτελούν συναισθηματικό θέμα στο Πακιστάν και η κυβέρνηση πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένη απέναντι σε αυτό», δηλώνει ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ιμραν Χαν.
Περισσότερα από το 60% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της επιδημίας στο Πακιστάν έχουν σχέση με μουσουλμάνους που επέστρεψαν από προσκυνήματα στην Μέση Ανατολή και οπαδούς του Tablighi Jamaat, οργάνωση προσηλυτισμού.
Ομως η ανησυχία για εκτόξευση της μετάδοσης προέρχεται από τις κοινές προσευχές στα τζαμιά, ιδιαίτερα τις Παρασκευές. Τα πλήθη που συμμετέχουν στις προσευχές στα τζαμιά είναι πιθανόν να αυξηθεί καθώς θα πλησιάζει ο μήνας του ραμαζανιού που αρχίζει σε δύο εβδομάδες.
Αν και το Συμβούλιο Ισλαμικής Ιδεολογίας, ένα σώμα που συμβουλεύει την κυβέρνηση για θρησκευτικά ζητήματα, κάλεσε τους κληρικούς και το κοινό να τηρήσουν τα κυβερνητικά μέτρα, πολλοί ιερωμένοι και τοπικοί ηγέτες έχουν αντιταχθεί στην απαγόρευση.
«Αν υπακούσετε, θα αναγκαστούμε να σκεφτούμε ότι τα τεμένη ερημώνουν κατόπιν αμερικανικών εντολών», δήλωσε μπροστά σε πλήθος εκατοντάδων πιστών που συμμετείχαν σε κηδεία ο ηγέτης θρησκευτικού κόμματος, ο Μουφτί Καφαγιατούλαχ. «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη ζωή μας, αλλά όχι και να εγκαταλείψουμε τα τζαμιά…».
Στο Καράτσι, την μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, η αστυνομία δέχθηκε επιθέσεις για δεύτερη συνεχή εβδομάδα όταν επιχείρησε να διακόψει την προσευχή σε τζαμί την Παρασκευή. Μία αστυνομικός τραυματίσθηκε στις συγκρούσεις και οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάσθηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα για να αντιμετωπίζουν το οργισμένο πλήθος.
Σε άλλες πόλεις, η αστυνομία προτιμά να αγνοεί τις συγκεντρώσεις στα τζαμιά.
Την περασμένη Παρασκευή το hashtag που κυριαρχούσε ήταν «Μουσουλμάνοι, το τζαμί σας καλεί».
Στο Ισλαμαμπάντ, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν χωρίς μέτρα προστασία σε ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά της πρωτεύουσας, σε απόσταση μικρότερη των τριών χιλιομέτρων από την έδρα της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.
Στα τέλη του Μαρτίου, οι διώξεις κατά θρησκευτικών λειτουργών που παραβίασαν τις απαγορεύσεις εγκαταλείφθηκαν και όσοι είχαν συλληφθεί απελευθερώθηκαν.
Ο συγγραφέας και αναλυτής Αγέσα Σιντίκα εξηγεί ότι αυτή η στάση των αρχών αντιστοιχεί σε μία πολιτική κατευνασμού και στην ανησυχία των πολιτικών κομμάτων μήπως χάσουν την υποστήριξη των θρησκευτικών ελίτ και του προλεταριάτου.
Και ο ειδικός σύμβουλος του πακιστανού πρωθυπουργού ισχυρίζεται ότι η πλειονότητα των τζαμιών συνεργάζεται με την κυβέρνηση.
Ωστόσο προσθέτει: «Είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, δεν θέλουμε να επιβάλουμε τα μέτρα με το ραβδί. Και, ακόμη και αν το θέλαμε, δεν υπάρχουν αρκετά ραβδιά στην χώρα».