Ουκρανός υπουργός Άμυνας: Ο Πούτιν πρέπει να χαρακτηριστεί εγκληματίας πολέμου

«Κάνω έκκληση σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναγνωρίσουν πως ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου»

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να χαρακτηριστεί εγκληματίας πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Κάνω έκκληση σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναγνωρίσουν πως ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου», δήλωσε ο Ρέζνικοφ μέσω βιντεοσύνδεσης. Παρέθεσε παραδείγματα όπως αυτό που αποκάλεσε ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε ένα θέατρο χθες, Τετάρτη, όπου είχαν βρει καταφύγιο 1.200 γυναίκες και παιδιά, όπως είπε.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε ακόμη πως η Ρωσία χρησιμοποιεί τη Λευκορωσία ως επιμελητειακό κόμβο για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της Ουκρανίας και επανέλαβε την έκκληση να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία προκειμένου να προστατευθεί η χώρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν εγκληματία πολέμου, σχόλια που χαρακτήρισε «ασυγχώρητα» το Κρεμλίνο. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους και το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα δήλωσε χθες ότι δεν επιτέθηκε στο θέατρο.

Η ΕΕ δεν έχει φθάσει ακόμη τόσο μακριά όσο ο Μπάιντεν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στις 10 Μαρτίου πως ο βομβαρδισμός ενός μαιευτηρίου στη νότια Ουκρανία μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου.