Ουκρανικό: Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για το βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Προειδοποιήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη

Όποιος επιτέθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια «παίζει με τη φωτιά», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά.

 

 

 

Το Παρατηρητήριο ετοιμάζεται να επιθεωρήσει τη Δευτέρα τις ζημιές από τα πλήγματα του Σαββατοκύριακου.

Οι επιθέσεις στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης ήρθαν ενώ μαίνονταν μάχες στα ανατολικά, όπου οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν ουκρανικές θέσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι.

Ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια έρχεται μετά τις οπισθοδρομήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή της Χερσώνας, και μια ρωσική απάντηση που περιελάμβανε ένα μπαράζ από πυραυλικές επιδρομές σε όλη τη χώρα, πολλές από τις οποίες αφορούσαν εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε ότι περισσότερες από 12 εκρήξεις συγκλόνισαν το πυρηνικό εργοστάσιο αργά το Σάββατο και την Κυριακή. Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι οι επιθέσεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και εντελώς απαράδεκτες. “Όποιος κι αν κρύβεται πίσω από αυτό, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Όπως έχω είπα πολλές φορές στο παρελθόν, παίζετε με τη φωτιά!” δήλωσε ο Γκρόσι.

Αλληλοκατηγορίες

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγόρησαν η μία την άλλη για τον βομβαρδισμό της εγκατάστασης, όπως έχουν κάνει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες μετά από επιθέσεις εναντίον της ή κοντά της.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ουκρανία έπληξε με οβίδες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν το εργοστάσιο, αλλά η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για τον βομβαρδισμό της εγκατάστασης, λέγοντας ότι οι Ρώσοι στόχευσαν υποδομές απαραίτητες για την επανεκκίνηση τμημάτων του εργοστασίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν περαιτέρω την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρείχε η διοίκηση του εργοστασίου, υπήρξαν ζημιές σε ορισμένα κτίρια, συστήματα και εξοπλισμό, αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν κρίσιμο για την πυρηνική ασφάλεια και προστασία.

Οι επανειλημμένοι βομβαρδισμοί του εργοστασίου έχουν προκαλέσει ανησυχία για ένα σοβαρό ατύχημα μόλις 500 χιλιόμετρα (300 μίλια) από την τοποθεσία του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στον κόσμο, της καταστροφής του Τσόρνομπιλ το 1986.