Ουκρανία: Υπηρεσία του ΟΗΕ σπεύδει στο Τσερνόμπιλ μετά την αποχώρηση των Ρώσων

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είχε πάψει λαμβάνει μετρήσεις από το αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης της ραδιενέργειας

Αποστολή συνδρομής και υποστήριξης στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ θα πραγματοποιήσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) «το συντομότερο δυνατό» μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

«Θα είναι η πρώτη μίας σειρά αποστολών πυρηνικής ασφάλειας στην Ουκρανία» δήλωσε μέσω Twitter ο Ράφαελ Γκρόσι, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, ο οποίος αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα το απόγευμα της Παρασκευής.

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας που διαχειρίζεται τους σταθμούς του Τσερνόμπιλ και της Ζαπορίζια είχε ανακοινώσει ότι η IAEA του ΟΗΕ θα συγκροτήσει αποστολές εποπτείας στις δύο εγκαταστάσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Energoatom Πέτρο Κοτίν προέτρεψε μάλιστα την IAEA να αξιοποιήσει την επιρροή της προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι Ρώσοι δεν θα αναμειχθούν στην λειτουργία των πυρηνικών σταθμών, οι οποίοι έχουν καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

«Η IAEA μπορεί να ασκήσει επιρροή και πρέπει να το κάνει, και το θέμα θα συζητηθεί» δήλωσε ο Πέτρο Κοτίν, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι που επισκέφθηκε την Ουκρανία.

Στις 24 Φεβρουαρίου, πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στη βόρεια Ουκρανία, ο οποίος βρισκόταν στη συντομότερη διαδρομή που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι εισβολείς για να φτάσουν από τη Λευκορωσία στο Κίεβο.

Στις 9 Μαρτίου, η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι δεν λαμβάνει πλέον μετρήσεις των επιπέδων ραδιενέργειας από το αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης στο Τσερνόμπιλ.

 

H τσιμεντένια «σαρκοφάγος» που κατασκευάστηκε βιαστικά στον αντιδραστήρα 4 το 1986 έχει καλυφθεί με ένα γιγάνιο μεταλλικό στέγαστρο (Reuters)

 

Ραδιενεργά υλικά που θα μπορούσαν να αναμειχθούν με συμβατικά εκρηκτικά για να δημιουργηθούν «βρόμικες βόμβες», σχεδιασμένες να μολύνουν μεγάλες εκτάσεις, εκλάπησαν από αγνώστους από εργαστήριο παρακολούθησης στο Τσερνόμπιλ, κατήγγειλε στο Science ο Ανατόλι Νοσόφσκι, διευθυντής του Ινστιτούτου για Προβλήματα Ασφάλειας Πυρηνικών Σταθμών στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Ρώσοι στρατιώτες που εισέβαλαν στην «απαγορευμένη ζώνη» του Τσερνόμπιλ δεν φορούσαν προστατευτικό εξοπλισμό και είναι πιθανό να εκτέθηκαν σε ακτινοβολία.

Διεθνή ανησυχία είχε επίσης προκαλέσει ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, αν και τα βλήματα δεν έπεσαν κοντά στον αντιδραστήρα.