Quantcast

Ουκρανία: Τι στρατιωτικό εξοπλισμό δίνει ο κόσμος;

Η Ουκρανία ανανέωσε την έκκλησή της για περισσότερες προμήθειες όπλων για να αντισταθεί στην εισβολή της Ρωσίας

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στη συνάντηση του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα: «Πρέπει να σπάσουμε το πλεονέκτημα του ρωσικού πυροβολικού. Χρειαζόμαστε πολύ πιο σύγχρονα συστήματα». Όπως αναφέρει το άρθρο του BBC, εάν η Ουκρανία δεν λάβει τα όπλα που χρειάζεται για να νικήσει τη Ρωσία, είπε, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσουν οι ίδιοι έναν μελλοντικό πόλεμο με τη Μόσχα.

Τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν δοθεί στην Ουκρανία από περισσότερες από 30 χώρες, αλλά ο βαρύς οπλισμός έχει αργήσει να φτάσει και σε ορισμένες περιοχές τα ουκρανικά στρατεύματα είναι ελλιπώς εξοπλισμένα.

Ποιες χώρες δίνουν τα περισσότερα;

Όσον αφορά τις δαπάνες, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να παράσχουν πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν το δεύτερο και το τρίτο μεγαλύτερο ποσό.

Πηγή: BBC.com

Όσον αφορά τα χρήματα που έχουν ήδη δαπανηθεί ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν παράσχει 6,3 δισ. δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021. Το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι έχει παράσχει 1,6 δισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει απευθύνει έκκληση για περισσότερη χρηματοδότηση και δήλωσε ότι το μηνιαίο κόστος της άμυνας για την Ουκρανία ήταν περίπου 5 δισ. δολάρια.

Ποια είναι τα βασικά συστήματα;

Οι επαγγελματίες του στρατού λένε ότι η επιτυχία στο πεδίο της μάχης απαιτεί ένα τεράστιο φάσμα οπλισμού, καθώς και εκπαίδευση, ανταλλακτικά και άλλη υποστήριξη.

«Κανένα οπλικό σύστημα δεν είναι μια ασημένια σφαίρα», σύμφωνα με τον στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, πρόεδρο του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ωστόσο, πιστεύεται ότι αρκετά οπλικά συστήματα έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στη σύγκρουση μέχρι στιγμής.

Ρουκετοβόλα μεγάλου βεληνεκούς

Με τις ουκρανικές θέσεις στα ανατολικά της χώρας να δέχονται έντονους ρωσικούς βομβαρδισμούς, οι αναλυτές λένε ότι η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως καλύτερες προμήθειες πυροβολικού και πυρομαχικών για να διατηρήσει θέσεις-κλειδιά.

Μέχρι στιγμής, πιστεύεται ότι 10 πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς είτε έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία είτε βρίσκονται καθ’ οδόν, από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Η Ουκρανία λέει ότι χρειάζονται πολλοί περισσότεροι για να ανακόψουν την προέλαση της Ρωσίας.

Ένα σημαντικό οπλικό σύστημα στα χέρια του  ουκρανικού στρατού είναι τα αμερικανικά συστήματα  M142 High Mobility Artillery Rocket System ή αλλιώς Himars.

Είναι κρίσιμο ότι το βεληνεκές των Himars, και πολλών άλλων συστημάτων, ποικίλλει ανάλογα με τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται και οι δυτικοί δωρητές δεν έχουν παράσχει τα πυρομαχικά με το μεγαλύτερο βεληνεκές. Τα πυρομαχικά που παρέχονται επί του παρόντος στην Ουκρανία δίνουν στο σύστημα βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων, το οποίο είναι συγκρίσιμο με το σύστημα Smerch της ρωσικής πλευράς. Ωστόσο, το Himars είναι πολύ πιο ακριβές από τα αντίστοιχα ρωσικά συστήματα.

Πυροβόλα M777 

Η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ έχουν επίσης στείλει περισσότερα από 100 πυροβόλα M777 και 300.000 οβίδες των 155 χιλιοστών στην Ουκρανία. Το βεληνεκές του M777 είναι παρόμοιο με το ρωσικό πυροβόλο Giatsint-B και πολύ μεγαλύτερο από το ρωσικό ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-30.

Το πυροβολικό της Ουκρανίας που σχεδιάστηκε από όταν υπογράφτηκε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας χρησιμοποιεί βλήματα των 152 χιλιοστών. Αλλά με τα αποθέματα να εξαντλούνται, η Ουκρανία μεταβαίνει στα πυρομαχικά των 155 χιλιοστών που της παρέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ. Η αλλαγή των πυρομαχικών είναι μια δύσκολη διαδικασία και οι αναφορές δείχνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη σε ορισμένες περιοχές.

Αντιαρματικά όπλα

Τουλάχιστον 5.000 αντιαρματικά όπλα Nlaw, σχεδιασμένα να καταστρέφουν άρματα μάχης με μία μόνο βολή, έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία. Τα όπλα αυτά πιστεύεται ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για την αναχαίτιση της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων προς το Κίεβο τις ώρες και τις ημέρες που ακολούθησαν την εισβολή. Την ίδια στιγμή παρόμοια οπλικά (πχ το αμερικανικό javelin) συστήματα καταφθάνουν σχεδόν κάθε μέρα στην Ουκρανία.

«Το Nlaw ήταν απολύτως κρίσιμο για την ήττα των ρωσικών χερσαίων προωθήσεων στα πρώτα στάδια του πολέμου», σύμφωνα με τον Justin Bronk του Royal United Services Institute.

Άρματα Μάχης

Η Ουκρανία έχει παραλάβει περισσότερα από 230 άρματα μάχης σοβιετικής κατασκευής από την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν τα Τ-72 εδώ και δεκαετίες και διαθέτουν δυνατότητες συντήρησης και ανταλλακτικών, εκτός από εκπαιδευμένο πλήρωμα. Η δωρεά αρμάτων της Πολωνίας έχει εν μέρει αναπληρωθεί με εναλλακτικά όπλα από συμμαχικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων Challenger 2 από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Drones

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση μέχρι στιγμής, με πολλά από αυτά να χρησιμοποιούνται για επιτήρηση, στόχευση και βαριές επιχειρήσεις. Η Τουρκία έχει πουλήσει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, ενώ ο Τούρκος κατασκευαστής του συστήματος έχει δωρίσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ενέργειες χρηματοδότησης από το πλήθος προς υποστήριξη της Ουκρανίας.

Οι αναλυτές λένε ότι τα Bayraktar TB2 ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά καθώς από μεγάλο ύψος επιτίθενται σε ρωσικούς στόχους με βόμβες που καθοδηγούνται με λέιζερ. Πιστεύεται ότι έχουν καταστρέψει ελικόπτερα, ναυτικά σκάφη και πυραυλικά συστήματα. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να παρέχουν τις ακριβείς θέσεις των ρωσικών θέσεων για πλήγματα ακριβείας του πυροβολικού.

Αεράμυνα

Η Ουκρανία κατάφερε με επιτυχία να μην δώσει τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, αλλά ζήτησε επανειλημμένα καλύτερα συστήματα αεράμυνας. Τις επόμενες ημέρες, η Ουάσινγκτον αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα στείλει στην Ουκρανία το NASAMS, ένα προηγμένο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος. Το Κίεβο έχει επίσης λάβει συστήματα αεράμυνας S-300 από τη Σλοβακία.

Η καθυστέρηση της Δύσης

Η Δύση ανταποκρίθηκε σχετικά αργά στο αίτημα της Ουκρανίας για βαρύ οπλισμό. Στα πρώτα στάδια του πολέμου υπήρχαν ανησυχίες ότι μπορεί να προκληθεί η Ρωσία. Οι πολιτικοί υποτίμησαν επίσης σοβαρά το επίπεδο της ουκρανικής αντίστασης.

Με την πάροδο του χρόνου οι στάσεις αυτές άλλαξαν, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την αποφασιστικότητα της Δύσης να συνεχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα. Στην αρχή η εστίαση ήταν στην παροχή στην Ουκρανία συμβατών όπλων – αυτών που έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν. Αυτό περιελάμβανε άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής, συστήματα αεράμυνας και πυρομαχικά.

Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι βοήθησαν να ψαχτεί όλη η Ευρώπη για παρόμοια όπλα, αλλά αυτά τα αποθέματα εξαντλούνται σιγά σιγά. Έτσι, υπάρχει τώρα μια μετάβαση στην αποστολή πιο σύγχρονων δυτικών όπλων. Αλλά αυτό έχει φέρει περισσότερες προκλήσεις. Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα είναι συχνά πιο πολύπλοκα και απαιτούν εκπαίδευση, όχι μόνο για τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά και για τη συντήρηση και την επισκευή τους.

Τα δυτικά όπλα είναι επίσης σχεδιασμένα για έναν δυτικό τρόπο πολέμου, ο οποίος επικεντρώνεται περισσότερο στην ακρίβεια παρά στην ποσότητα και τη μάζα. Για την Ουκρανία, που μάχεται για τη ζωή της ενάντια σε συντριπτικές πιθανότητες, οι αριθμοί εξακολουθούν να έχουν σημασία. Η Ουκρανία εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν παίρνει αρκετά όπλα. Στην αρχή του πολέμου η Ουκρανία έκανε έκκληση για περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη. Μέχρι στιγμής δεν της έχει παραδοθεί ούτε ένα.

*Το άρθρο αρχικά δημοσιεύτηκε στο BBC