Ουκρανία: Ταυτοποιήθηκαν 33 μηχανικοί και προγραμματιστές που καθοδηγούν τους ρωσικούς πυραύλους

Δημοσιογράφοι του ιστότοπου The Insider, Bellingcat και του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel εντόπισαν τους Ρώσους πλοηγούς πυραύλων υψηλής ακριβείας με τους οποίους βομβαρδίζουν την Ουκρανία

Έρευνα των ιστότοπων ερευνητικής δημοσιογραφίας The Insider, Bellingcat και του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel εντόπισαν περισσότερους από 30 στρατιωτικούς μηχανικούς που «εμπλέκονται στους θανάτους αμάχων της Ουκρανίας».

Οι συγκεκριμένοι ιστότοποι και το περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσαν χθες κοινή έρευνα για το μυστικό τμήμα της Κεντρικής διεύθυνσης ηλεκτρονικών υπολογιστών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, το οποίο ασχολείται με την πλοήγηση πυραύλων υψηλής ακριβείας σε στόχους στην Ουκρανία και το οποίο ενδέχεται να ευθύνεται για πλήγματα σε αστικές υποδομές.

Οι δημοσιογράφοι κατέφεραν να ταυτοποιήσουν περισσότερους από 30 στρατιωτικούς μηχανικούς που υπηρετούν σ’ αυτό το τμήμα, η πλειοψηφία των οποίων είναι «νέοι άνδρες και γυναίκες με γνώσεις στον τομέα των τεχνολογιών πληροφόρησης (IT) αλλά και στην δημιουργία ηλεκτρονικών παιγνιδιών». «Οι λεπτομέρειες των κλήσεών τους, που συσχετίζονται με τους βομβαρδισμούς, επιβεβαιώνουν την εμπλοκή τους στον θάνατο ουκρανών αμάχων», έγραψε ο ιστότοπος The Insider.

The_Insider__Bellingcat2

 

Για να τους εντοπίσουν, οι δημοσιογράφοι ανέλυσαν δεδομένα χιλιάδων αποφοίτων σημαντικών στρατιωτικών σχολών της Ρωσίας που εξειδικεύονται στην κατασκευή πυραύλων και σε συστήματα στόχευσης. Όπως αποδείχθηκε, εκείνοι οι κατασκευαστές πυραύλων οι οποίοι μετά την αποφοίτησή τους εντάχθηκαν στο τμήμα της Κεντρικής διεύθυνσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, έχουν ως διεύθυνση διαμονής και εργασίας την οδό Ζνάμενκα 19 στη Μόσχα που είναι η επίσημη διεύθυνση του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι συντάκτες της έρευνας μελέτησαν τα μεταδεδομένα των τηλεφωνικών συνομιλιών του προϊσταμένου της Κεντρικής διεύθυνσης ηλεκτρονικών υπολογιστών υποστράτηγου Ρόμπερτ Μπαράνοφ από τις 24 Φεβρουαρίου έως τα τέλη Απριλίου του 2022. Κάθε φορά πριν την εκτόξευση πυραύλων με προορισμό την Ουκρανία, στον υποστράτηγο τηλεφωνούσαν από έναν και τον αυτό αριθμό τηλεφώνου, ο οποίος όπως ανακάλυψαν οι δημοσιογράφοι ανήκει στον συνταγματάρχη Ίγκορ Μπαγκνιούκ, ο οποίος επίσης έχει ως διεύθυνση και τόπο διαμονής την οδό Ζνάμενκα 19.

Bellingcat

Ερευνώντας τα μεταδεδομένα των τηλεφωνημάτων του Μπανγκιούκ οι συντάκτες της έρευνας εντόπισαν μια ολόκληρη μονάδα αποτελούμενη από 33 στρατιωτικούς μηχανικούς και προγραμματιστές με διοικητή τον συνταγματάρχη. Η μονάδα αποτελείται από τρεις ομάδες, κάθε μια από τις οποίες προγραμματίζει την τροχιά που θα ακολουθήσει ένας τύπος πυραύλου υψηλής ακριβείας. Πρόκειται για τους πυραύλους θαλάσσης Kalibr, τους πυραύλους κρουζ Ρ-500 που χρησιμοποιούνται στα συστήματα εδάφους Iskander και τους πυραύλους αέρος Χ-101.

Οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου The Insider επικοινώνησαν με τους πλοηγούς στα τηλέφωνα που είχαν «από τους λογαριασμούς τηλεφώνων». Όλοι παραδέχθηκαν ότι οι αριθμοί τηλεφώνων είναι δικοί τους, αλλά αρνήθηκαν ότι εργάζονται στην Κεντρική διεύθυνση ηλεκτρονικών υπολογιστών του γενικού επιτελείου και ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία.