Όλα τα βλέμματα από νωρίς το πρωί είναι στραμμένα στην Ουκρανία, καθώς ο φόβος για ρωσική εισβολή δεν λέει να κοπάσει.
Ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε δραματική έκκληση στον Πούτιν, την ώρα που η Μόσχα επιχειρεί να υποβαθμίσει τις ανησυχίες.
Υπενθυμίζεται πως η σημερινή ημέρα κρίθηκε από τη Δύση (αλλά και από την ουκρανική πλευρά) ως η μέρα «μηδέν» αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που σύμφωνα με τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών δεν δείχνει το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή.
Παραμένει η απειλή
Η απειλή παραμένει, καθώς ο διπλωματικός πυρετός καλά κρατεί, με όλες τις πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειες να αμβλυνθεί η κατάσταση το συντομότερο.
Η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε από δύο καθοριστικά -στο διπλωματικό πεδίο- γεγονότα: από τη μία, την είδηση για απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας από τα σύνορα με την Ουκρανία, από την άλλη το τηλεοπτικό διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν.
«Θέλουμε διπλωματική λύση»
Στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε εκ νέου έμφαση στις διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ωστόσο τη Ρωσία με αυστηρές κυρώσεις.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για εύρεση λύσης μέσω διπλωματικών μέσων στο ζήτημα της Ουκρανίας, ενώ τόνισε πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αποδείξεις για μια αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα.
«Είμαστε έτοιμοι για διπλωματία με τη Ρωσία, είμαστε όμως έτοιμοι και να απαντήσουμε αποφασιστικά σε μια επίθεση, που είναι ακόμα πιθανή. Υπάρχει ακόμη χώρος για αποκλιμάκωση και για διπλωματία. Πρέπει να δώσουμε κάθε ευκαιρία στη διπλωματία», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Η εισβολή στην Ουκρανία θα σήμαινε άσκοπους θανάτους και καταστροφή»
Παράλληλα, ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του, απηύθυνε δραματική έκκληση στον Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να κάνει πίσω και να αποφευχθεί η αιματηρή σύγκρουση.
Ο κ. Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του εναντίον των «άσκοπων θανάτων και της καταστροφής» που θα προκαλούσε μία εισβολή από πλευράς της Μόσχας, κάνοντας λόγο για διεθνή οργή με την οποία θα ερχόταν αντιμέτωπος ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε επίσης στον ρωσικό λαό, λέγοντας: «Προς τους πολίτες της Ρωσίας: δεν είστε εχθροί μας και δεν πιστεύω ότι επιθυμείτε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας».
Προειδοποίησε πως το κόστος της ενδεχόμενης εισβολής θα ήταν «τεράστιο» για τη Ρωσία. «Ο κόσμος δεν θα ξεχνούσε πως η Ρωσία επέλεξε τους άσκοπους θανάτους και την καταστροφή», είπε ο Μπάιντεν.
«Οχι» σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία
Ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία και ότι Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα πολεμήσουν στο έδαφος της Ουκρανίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι εάν η Ρωσία επιτεθεί σε Αμερικανούς στην Ουκρανία, «θα απαντήσουμε δυναμικά».
Προειδοποίησε επίσης τη Μόσχα εναντίον κυβερνοεπιθέσεων, λέγοντας «εάν η Ρωσία επιτεθεί στις ΗΠΑ ή τους συμμάχους μας με ασύμμετρα μέσα, όπως οι αποδιοργανωτικές κυβερνοεπιθέσεις κατά εταιρειών ή κρίσιμων υποδομών μας, είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε».
Αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα
Η μεγάλη είδηση της αποχώρησης ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία χαιρετίστηκε από πολλές πλευρές, αποτελώντας αναμφίβολα ένα σημάδι αποκλιμάκωσης της έντασης.
Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία είδαν με αισιοδοξία τις αναφορές για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, την ώρα που και η Ουκρανία υποδέχθηκε με ανακούφιση σε πρώτη φάση την εν λόγω είδηση.
Συγκρατημένο το ΝΑΤΟ
Από τη μεριά του, πάντως, το ΝΑΤΟ εξέφρασε μεν κάποια αισιοδοξία, ωστόσο, όπως τόνισε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν από τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, δεν φαίνεται κάποια αποκλιμάκωση ή σημάδια μειωμένης στρατιωτικής παρουσίας.
«Υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία θα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά» δήλωσε .
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος, ούτε σημάδια μειωμένης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τι κάνει η Ρωσία», πρόσθεσε.