Quantcast

Ουκρανία: Σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης για την ανοικοδόμηση της χώρας σχεδιάζει η ΕΕ

«Συζητήσαμε την ανάγκη για περαιτέρω ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

Η ΕΕ θα αναπτύξει το Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία για άμεση υποστήριξη και ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής χώρας ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο Twitter μετά την τηλεδιάσκεψη την οποία συνεκάλεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, ο κ. Μισέλ επισήμανε την περαιτέρω συντονισμένη απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τους ομοϊδεάτες εταίρους.

«Συζητήσαμε την ανάγκη για περαιτέρω ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια» προσέθεσε.

O εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, επανέλαβε νωρίτερα ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά, μέχρι να σταματήσει η Ρωσία τον πόλεμο.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο, εάν η ΕΕ παρατείνει τη σύγκρουση όσο προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία, ο Πίτερ Στάνο απάντησε ότι «περισσότερα όπλα για την Ουκρανία σημαίνει μεγαλύτερη ικανότητα άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και γι’ αυτό η ΕΕ προσπαθεί να βρει μια λύση μέσω των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών φόρουμ.

Όπως είπε ο ίδιος εκπρόσωπος, «η Ρωσία έχει εξαπολύσει επίθεση όχι μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά και κατά του Χάρτη των Η.Ε., κατά του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και κατά των διεθνών κανόνων και αρχών, πάνω στους οποίους ο σύγχρονος πολιτισμένος κόσμος έχει χτιστεί».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «εξαρτάται από τη Ρωσία αν θα σταματήσει την παράνομη επίθεση κατά του ουκρανικού λαού και της Ουκρανίας» και τόνισε ότι μέχρι τότε, η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει τις κυρώσεις για να σταματήσει την πολεμική μηχανή του Πούτιν και θα εργάζεται για να αυξήσει τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας.

Ρούτε: Εξετάζουμε την αποστολή πρόσθετων βαρέων όπλων στην Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, είχε το μεσημέρι της Τρίτης ο Βολοντμίρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ρούτε… «στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, η υπουργός Άμυνας Καΐσα Όλονγκρεν και εγώ, εκφράσαμε την υποστήριξή μας σε εκείνον και στον ουκρανικό λαό. Μαζί με τους συμμάχους, σκεφτόμαστε να προμηθεύσουμε την Ολλανδία με επιπρόσθετα βαρέα όπλα».

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι ανέφερε πως «ενημερώσαμε τον Ρούτε για την επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπάς. Οι Ουκρανοί κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν τους εισβολείς. Ευχαριστούμε την Ολλανδία για την υποστήριξη. Όταν αποκατασταθεί η ειρήνη, θα οικοδομήσουμε νέες ποιοτικές σχέσεις με την Ολλανδία, στους κόλπους της ΕΕ».

Η ΕΕ σχεδιάζει εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας, λέει ο Λεμέρ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζεται ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε επίπεδο ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο.

«Ευελπιστώ ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας να σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο», δήλωσε ο Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.