Την ανάγκη να υπάρξει μία αποκλιμάκωση στην περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, εκφράζουν όλες οι πλευρές καθώς ο φόβος ενός ατυχήματος μόνο και μόνο στην ιδέα προκαλεί τρόμο.
Η Μόσχα και το Κίεβο κατηγορούν η μια πλευρά την άλλη για βομβαρδισμούς στην περιοχή που βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, ο οποίος κατελήφθη από την Ρωσία τον Μάρτιο, αλλά μέχρι στιγμής λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς.
Επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες, με τον γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε ότι οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού – τους οποίους απέδωσε στο Κίεβο – μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μια ευρείας κλίμακας καταστροφή.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες μετά τις αναφορές της Ουκρανίας ζήτησε από τη Ρωσία να μην αποκοπεί ο πυρηνικός σταθμός από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, κάτι που εάν πραγματοποιηθεί θα έχει δραματικές συνέπειες καθώς η Ζαπορίζια καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της μισής χώρας.
Αλληλοκατηγορίες Μόσχας – Κιέβου
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ειδικότερα, τόνισε ότι ο συστηματικός βομβαρδισμός της έκτασης στην οποία βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια από τον ουκρανικό στρατό έχει δημιουργήσει τον κίνδυνο μιας μεγάλης κλίμακας καταστροφής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ραδιενεργό μόλυνση τεράστιας έκτασης εδαφών» αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανάγνωση του τηλεφωνήματος μεταξύ των δύο ηγετών, το οποίο -όπως λέει- έγινε με πρωτοβουλία του Μακρόν.
Η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγορούν η μια την άλλη για το ότι ετοιμάζουν προβοκάτσιες στον σταθμό. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να αποσυνδέσουν τον πυρηνικό σταθμό από του ουκρανικό δίκτυο παροχής ενέργειας και να τον συνδέσουν με το ρωσικό δίκτυο.
Αποστολή αντιπροσωπείας της ΙΑΕΑ
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Πούτιν και Μακρόν τόνισαν τη σημασία να σταλεί αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό το συντομότερο δυνατό.
Ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να παράσχει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την αναγκαία συνδρομή.
Από την πλευρά του, ο Μακρόν είπε ότι ανησυχεί για τους κινδύνους ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν συμφώνησε να σταλεί στο σημείο αποστολή ειδικών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.
Ο Μακρόν εξέφρασε «ακόμη μια φορά την ανησυχία του απέναντι στους κινδύνους που ενέχει η κατάσταση στον σταθμό της Ζαπορίζια για την πυρηνική ασφάλεια» ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων.