Quantcast

Ουκρανία: Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ – Εντείνονται οι φόβοι για ρωσική εισβολή

Η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, μάλιστα, έχει λάβει νέες διαστάσεις, περιλαμβάνοντας πλέον φιάλες αίματος και ιατρικό εξοπλισμό για τη φροντίδα τραυματιών

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το μπρα ντε φερ Δύσης-Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να κινούνται μάλιστα κατά τρόπο πολυεπίπεδο αναλαμβάνοντας ποικίλες στρατιωτικές, διπλωματικές και επικοινωνιακές πρωτοβουλίες, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για επικείμενη ρωσική εισβολή.

 

Η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, μάλιστα, έχει λάβει νέες διαστάσεις, περιλαμβάνοντας πλέον φιάλες αίματος και ιατρικό εξοπλισμό για τη φροντίδα τραυματιών, σε άλλη μία ένδειξη της στρατιωτικής ετοιμότητας της Μόσχας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters που επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μπάιντεν: Τον Φεβρουάριο η εισβολή

Η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, όταν το έδαφος στο πεδίο θα έχει παγώσει, γεγονός που θα ευνοεί τη μετακίνηση των ρωσικών τεθωρακισμένων, μετέφερε στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας τους τη νύχτα της Πέμπτης, όπως επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι των δύο χωρών στις κατά τα άλλα αποκλίνουσες περιγραφές της συνομιλίας.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ουκρανίας εκμυστηρεύθηκε στο CNN, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ότι η συζήτηση Μπάιντεν – Ζελένσκι, η οποία κράτησε σχεδόν μιάμιση ώρα, «δεν πήγε καλά» λόγω διαφωνιών στην εκτίμηση του κινδύνου. Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, ο Μπάιντεν ήταν κατηγορηματικός στην πρόβλεψή του για επικείμενη ρωσική εισβολή, ενώ ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η κατάσταση είναι «επικίνδυνη, αλλά ασαφής» και ζήτησε να πέσουν οι πολεμικοί τόνοι για να μην προκαλείται πανικός στον πληθυσμό και στις αγορές.

Διάψευση

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι ικανοποιημένη με τις απαντήσεις των ΗΠΑ στις βασικές ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της, αλλά οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις.«Ανώνυμες πηγές διαδίδουν ψεύδη» ήταν η απάντηση της Εμιλι Χόουμ, εκπροσώπου Τύπου του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Κατά τη Χόουμ, ο πρόεδρος Μπάιντεν «είπε ότι υπάρχει διακριτή πιθανότητα (όχι βεβαιότητα) ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο». Αλλος Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Ουκρανό ηγέτη «μακρές και σοβαρές, αλλά παραγωγικές». Ο ίδιος ο Ζελένσκι επέμεινε ότι δεν υπήρξε επικριτικός έναντι του Μπάιντεν, αλλά πως δεν θα ήθελε το Ουκρανικό να γίνει διμερές θέμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Στη θέση ότι, παρά την επικίνδυνη κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων, υπάρχει ακόμη περιθώριο διαλόγου με τον Πούτιν συμπίπτουν οι δύο ισχυρότερες δυνάμεις της Ε.Ε. που προσπαθούν να μεσολαβήσουν στο Ουκρανικό, Γαλλία και Γερμανία. Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την εκτίμηση ότι ο Πούτιν «δεν έχει λάβει ακόμη την απόφασή του» διατύπωσε ο αρχηγός της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND, Μπρούνο Καλ. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε αμφιβολίες για την πιθανότητα μιας σταθερής συμμαχίας Ρωσίας – Κίνας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μακροπρόθεσμα, η ρωσική αρκούδα δεν θα αισθάνεται καθόλου άνετα στα νύχια του κινεζικού δράκου». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα το Πεκίνο, όπου θα συζητήσει με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει πόλεμος από την πλευρά μας, αλλά και δεν θα επιτρέψουμε τα συμφέροντά μας να ποδοπατούνται ή να αγνοούνται». Χαρακτήρισε «λογικές» τις αμερικανικές απαντήσεις στις προτάσεις της για τον έλεγχο των πυραύλων μέσου βεληνεκούς, τόνισε όμως ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά την κόκκινη γραμμή της Μόσχας για μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμποδίσει μια συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ με αντικείμενο την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον θα στείλει «σύντομα» Αμερικανούς στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη
Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Παρασκευή ότι θα στείλει «σύντομα» έναν μικρό αριθμό Αμερικανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη, εν μέσω της έντασης στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας.

«Θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη και στις χώρες του ΝΑΤΟ σύντομα. Όχι μεγάλο αριθμό», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους καθώς αποβιβαζόταν από το αεροσκάφος μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Πενσυλβάνια.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη θέσει σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε και επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα αποστολής Αμερικανικών στρατιωτών στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κρίνεται ως ένα πρόσθετο μέσο πίεσης στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.