Ουκρανία: Στην μαρτυρική Μπούκα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ

Θα συναντηθεί με τον ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα

Στην Ουκρανία μετέβη σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και, όπως επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος, είναι το πρώτο μέλος της γερμανικής κυβέρνησης που επισκέπτεται την πολύπαθη χώρα από την έναρξη του πολέμου.

Η «πράσινη» Αναλένα, σύμφωνα με το protothema.gr θα έχει εντός της ημέρας συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό της, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η 41χρονη υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Μπούκα, το προάστιο του Κιέβου, όπου τα στρατεύματα του Πούτιν διέπραξαν εγκλήματα πολέμου τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών.

Οι Ουκρανοί μαχητές εντόπισαν πάνω από 400 σορούς, με τις εικόνες από την περιοχή να κάνουν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε επίσης την εκκλησία όπου ανακαλύφθηκαν ομαδικοί τάφοι μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και ενημερώθηκε από τοπικούς αξιωματούχους αλλά και απλούς πολίτες για την υπάρχουσα κατάσταση, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Bild».

Με την επίσκεψή της στην Ουκρανία, η Μπέρμποκ θέλει να εκφράσει την υποστήριξη της κυβέρνησης του Βερολίνου στο Κίεβο αλλά και να ανοίξει το δρόμο για μία συνάντηση Σολτς – Ζελένσκι στο Κίεβο.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου, το Κίεβο είχε απορρίψει επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επιρρίπτοντάς του φιλορωσική στάση στο παρελθόν. Αυτό αποτελούσε εμπόδιο και για επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Κίεβο.

Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες , ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τον Σολτς και τον Σταϊνμάιερ να επισκεφθούν το Κίεβο στις 9 Μαΐου – Ημέρα της Νίκης- μία κίνηση που δείχνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών ομαλοποιούνται.