To Σαββατοκύριακο, γυναίκες πιλότοι του ρωσικού στρατού εθεάθησαν να παρελαύνουν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Σύμφωνε με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι εικονιζόμενες έχουν εκπαιδευτεί στον χειρισμό εξειδικευμένων πολεμικών αεροπλάνων.
Πλέον, συμμετέχουν στις ρωσικές επιδρομές που μαίνονται κατά των Ουκρανών πολιτών.
Τι δήλωσε ο Σοϊγκού
Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοιγκού, δηλώνει περήφανα ότι οι γυναίκες πιλότοι συνεχίζουν «ένδοξα» μια παράδοση ετών.
«Οι γυναίκες στρατιωτικοί πιλότοι έκαναν παρέλαση στο Κρασνοντάρ αφού αποφοίτησαν από την Ανώτατη Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας Σερόφ», σχολιάζει ο ίδιος και προσθέτει: «Είναι σημείο αναφοράς και παράδειγμα για εκείνα τα κορίτσια που θέλουν να ακολουθήσουν τα χνάρια τους».
Σύμφωνα με το protothema.gr, πρώτος ο Ιωσήφ Στάλιν είχε επιτρέψει σε γυναίκες να γίνουν πιλότοι και να πολεμούν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – με 23 από αυτές να ανακηρύσσονται ηρωίδες της ΕΣΣΔ. «Όλα αυτά τα κορίτσια σύντομα θα παντρευτούν και θα πάνε να υπηρετήσουν με άδεια μητρότητας», υποστήριξε από την πλευρά του ένας από τους επικριτές του προγράμματος .
Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Σεργκέι Σοιγκού έδωσε την ευκαιρία στην Άννα Σερμπάρκοβα από το Περμ, η οποία είχε αρχικά απορριφθεί, να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Στρατιωτικής Ακαδημίας. «Ήταν μεταξύ των 400 πιλότων, 16 εκ των οποίων γυναίκες, που αποφοίτησαν από τη σχολή», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Το 2017, όταν ολοκλήρωσαν την πενταετή θητεία τους οι γυναίκες στρατιωτικοί πιλότοι, ο συνταγματάρχης Όλεγκ Ψέλα, τις είχε συγχαρεί λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα κορίτσια είναι συνήθως πολύ ρομαντικά. Έχουν καλά κίνητρα που θα τους επιτρέψουν να μάθουν πώς να πετούν τα στρατιωτικά μας αεροπλάνα και να εκτελούν τα καθήκοντα των διοικητών τους. Είναι πολύ υπεύθυνη δουλειά να γίνεις στρατιωτικός πιλότος. Είναι σκληρό επάγγελμα, απαιτεί και υψηλές ηθικές αξίες».
Οι πρώτες γυναίκες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας που αποφοίτησαν από την στρατιωτική ακαδημία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είχαν πετάξει νομίσματα στον αέρα, στην διάρκεια της ορκωμοσίας τους, για να εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους.