Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής «συνεχίζουν την έκκλησή τους για διπλωματία», με στόχο την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά «είμαστε έτοιμοι ό,τι κι αν συμβεί», προειδοποίησε σήμερα, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος .
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ «εξέθεσαν την πλήρη έκταση της απειλής» που θέτει η Ρωσία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης τη Δευτέρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, ήρθε νωρίτερα η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η οποία ανέφερε πως ο Τζο Μπάιντεν έκανε γνωστό πως η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «ταχείες και σοβαρές συνέπειες» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, εάν επιτεθεί στην Ουκρανία.
Ωστόσο, και μέσω της ανακοίνωσης αυτής, άφησε ανοικτή την οδό της διπλωματίας, υπονοώντας το ενδεχόμενο διαλόγου. «Εάν η Ρωσία είναι ειλικρινής στο να απευθυνθεί στις ανησυχίες μας για την ασφάλεια μέσω του διαλόγου, οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να εμπλέκονται καλή τη πίστει», ήταν το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου προς τη Μόσχα.
Ο ίδιος προειδοποίησε, πάντως, πως «εάν, αντιθέτως, η Ρωσία επιλέξει να εγκαταλείψει τη διπλωματία και να επιτεθεί εναντίον της Ουκρανίας, η Ρωσία θα φέρει την ευθύνη και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ταχείες και σοβαρές συνέπειες».
Ουκρανία: Η Βρετανία ενισχύσει το οπλοστάσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Από τη βρετανική πλευρά, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ανακοίνωσε σήμερα (31/1) νέα νομοθεσία για την ενίσχυση του καθεστώτος κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Θα καταθέσουμε ενώπιον της Βουλής νομοσχέδιο που θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση μας απέναντι στην επιθετική δράση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, εξηγώντας ότι οι κυρώσεις αυτές θα μπορούν να στοχεύσουν μεγαλύτερο αριθμό προσώπων και επιχειρήσεων ανάλογα με τη σημασία τους για το Κρεμλίνο.
«Θα μπορούμε να στοχεύσουμε οποιαδήποτε επιχείρηση συνδέεται με το ρωσικό κράτος, που ασκεί δραστηριότητες οικονομικής σημασίας για το ρωσικό κράτος ή δραστηριοποιείται σε έναν τομέα στρατηγικής σημασίας για το ρωσικό κράτος. Όχι μόνο θα είμαστε περισσότερο σε θέση να στοχεύσουμε αυτές τις οντότητες, αλλά θα μπορούμε επίσης να διώξουμε αυτούς που τις έχουν ή τις ελέγχουν», πρόσθεσε η Βρετανίδα υπουργός σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Τρας υπογράμμισε ότι αυτό το καθεστώς κυρώσεων, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως τις 10 Φεβρουαρίου, θα είναι το «πιο αυστηρό» που έχει εφαρμοστεί ποτέ κατά της Ρωσίας και συνιστά «τη μεγαλύτερη αλλαγή» στην προσέγγιση της Μεγάλης Βρετανίας από τότε που έφυγε από την ΕΕ.
«Θα διασφαλίσουμε ότι όσοι μοιράζονται την ευθύνη για την επιθετική και αποσταθεροποιητική δράση του Κρεμλίνου θα φέρουν βαρύ τίμημα», είπε η υπουργός, για να συμπληρώσει: «Θα διακινδυνεύσουν το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την αδυναμία εισόδου στο έδαφός του. Θα είναι επίσης αδύνατο για μια εταιρία ή ένα πρόσωπο στο Ηνωμένο Βασίλειο να συναλλάσσεται μαζί τους».
«Η κακόβουλη πρόθεση της Μόσχας είναι ξεκάθαρη. Οι Ρώσοι συγκέντρωσαν περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα», δήλωσε η Λιζ Τρας και κάλεσε τη Μόσχα να «αποσύρει τα στρατεύματά της και να αρχίσει ουσιαστικές συνομιλίες». Η ίδια ενημέρωσε πως θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα, η οποία θα οργανωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.