Ουκρανία: Σοκαριστικά βίντεο δείχνουν σκληρή μάχη εκ του σύνεγγυς στα νότια της χώρας

Τα βίντεο από πρώτο πρόσωπο προσφέρουν μια σπάνια ματιά στις τεταμένες μάχες σε έναν πόλεμο που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν κινητοποιήσει τα τεθωρακισμένα οχήματα που τους έχει παράσχει η Δύση για να πραγματοποιήσουν τολμηρές επιθέσεις με τη χρήση πολυβόλων και αντιαρματικών όπλων, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές καθώς παρέχουν μια σπάνια ματιά στη μάχη από κοντά, σε έναν πόλεμο που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς.

Μια σειρά από βίντεο από πρώτο πρόσωπο που τραβήχτηκαν την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στη νότια Ουκρανία δείχνουν έναν πυροβολητή τοποθετημένο πάνω σε ένα θωρακισμένο Humvee, να πυροβολεί μανιωδώς με ένα πολυβόλο Μ2 Browning διαμετρήματος .50 και να χτυπάει τα κοντινά κτήρια. Στη συνέχεια το όχημα σταματά και ο πυροβολητής, ένας Αμερικανός εθελοντής στην Ουκρανία, κουνάει την κάννη του όπλου καθώς προσπαθεί να το γεμίσει.

«Πυρομαχικά! Πυρομαχικά!» φωνάζει ο Πολ Σμιθ στα αγγλικά, παλεύοντας με το κάλυμμα του δίσκου τροφοδοσίας που πρέπει να σηκώσει πριν φορτώσει άλλη μια ζώνη σφαιρών.

Τα πλάνα υπογραμμίζουν το εύρος της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, που αποτελείται από δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και εξοπλισμό, τα οποία, από πολλές απόψεις, έχουν επιτρέψει στον υποδεέστερο ουκρανικό στρατό να συμβαδίζει με τον βαρύτερα οπλισμένο ρωσικό στρατό, και σε ορισμένες περιπτώσεις να τον ξεγελάσει. Αποκαλύπτει επίσης την πραγματικότητα της μάχης: βλήματα βαρέως πυροβολικού που εκτοξεύονται από χιλιόμετρα μακριά μπορούν να χτυπήσουν έναν εχθρό, αλλά για να κερδίσουν έδαφος, οι χερσαίες δυνάμεις πρέπει να βρουν και να σκοτώσουν τους αντιπάλους από κοντά.

Η The Washington Post χρησιμοποίησε γεωγραφικό εντοπισμό για να επαληθεύσει τη μάχη που γυρίστηκε στο Ternovi Pody, ένα χωριό στα μέσα της διαδρομής μεταξύ του Μυκολαίβ και της Χερσώνα, των στρατηγικών πόλεων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίθεσης της Ουκρανίας για την ανακατάληψη εδαφών στο νότο. Στα ανατολικά, οι προελαύνουσες ουκρανικές δυνάμεις εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στην περιοχή του Ντονμπάς, αναγκάζοντας τα ρωσικά στρατεύματα σε υποχώρηση.

Εκατοντάδες Αμερικανοί και Ευρωπαίοι – μερικοί με προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία- βρίσκονται στα πεδία των μαχών στο πλευρό της Ουκρανίας. Τουλάχιστον μισή ντουζίνα Αμερικανοί πολίτες πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί στις μάχες, ενώ άλλοι δύο βετεράνοι του αμερικανικού στρατού, αιχμαλωτίστηκαν και παραμένουν υπό την επιτήρηση των ρωσικών δυνάμεων. Ένας τρίτος αναφέρθηκε ως αγνοούμενος τον Απρίλιο και η κατάστασή του παραμένει άγνωστη.

Ο Σμιθ δήλωσε σε συνέντευξή του στην Post ότι είναι βετεράνος του αμερικανικού στρατού που έζησε αρκετές φορές στην Ουκρανία την τελευταία δεκαετία, όπου παρείχε εκπαίδευση και άλλη υποστήριξη στις πολεμικές προσπάθειες στα ανατολικά της χώρας.

Τον Μάρτιο, ο Σμιθ και άλλοι εθελοντές εντάχθηκαν σε μια μονάδα του ουκρανικού στρατού που στάθμευε στην περιοχή του Μυκολαίβ. Είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν καταλάβει τις γραμμές του μετώπου στην περιοχή του Ternovi Pody τις ημέρες πριν από την επίθεσή του, αλλά το χωριό παρέμεινε μια θέση «υποχώρησης» για τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν καταρτίσει σχέδια για την πρωινή επιδρομή. Ο ίδιος ήταν στο Humvee που προπορευόταν και παρείχε πυρά καταστολής σε ένα κτίριο που οι Ουκρανοί υποπτεύονταν ότι θα μπορούσε να περιέχει αντιαρματικά όπλα.

«Δεχόμαστε πυροβολισμούς!»

Στο βίντεο, ο Σμιθ πιάνει ένα εργαλείο για να ανοίξει το κάλυμμα του δίσκου τροφοδοσίας, για να φορτώσει μια νέα ζώνη πυρομαχικών. Αντί για περισσότερες σφαίρες, όμως, ένας άλλος στρατιώτης μέσα στο Humvee του δίνει ένα AT-4, έναν αντιαρματικό πύραυλο σκόπευσης και βολής.

«Πανικοβλήθηκε λίγο, νόμιζε ότι είχα δει το BTR, οπότε μου δίνει τον πύραυλο», είπε ο Σμιθ, αναφερόμενος σε ένα ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. Στο βίντεο, ρίχνει το όπλο σε έναν στόχο τόσο κοντά που η εκτόξευση και η πρόσκρουση είναι σχεδόν ταυτόχρονες.

Καθώς τα πυρά μικρών όπλων περνούν από πάνω και χτυπούν το χώμα γύρω από το Humvee, ο Σμιθ ζητά νέες σφαίρες καθώς ετοιμάζεται να πυροβολήσει άλλο ένα AT4 που του παραδίδεται από το εσωτερικό του οχήματος. «Πυρομαχικά πενήντα χιλιοστών!» φωνάζει. «Δεχόμαστε πυροβολισμούς!».

Όπλα όπως ο αντιαρματικός εκτοξευτής AT4 προορίζονται για κοντινές μάχες με μέγιστο αποτελεσματικό βεληνεκές περίπου 300 μέτρα για βλήματα που εκτοξεύονται από σωλήνα μιας χρήσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει χιλιάδες τέτοια όπλα στην Ουκρανία μαζί με θωρακισμένα Humvees.

Όπως υποδηλώνουν τα βίντεο, η επιχείρηση αυτή ήταν ιδιαίτερα τολμηρή, με μετακίνηση σε ανοιχτό έδαφος με οχήματα που δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε βαριά αντιαρματικά όπλα.

Το Humvee παρκάρει σε ένα σημείο, αποτελώντας σταθερό στόχο για τους επίδοξους επιτιθέμενους. Τα τζάμια στο εσωτερικό του οχήματος φαίνονται να έχουν δεχθεί πυρά αλλά παραμένουν σχεδόν άθικτα.

Οι σφαίρες γλιστρούν μέσα από τα δάχτυλά του 

Το βίντεο αντικατοπτρίζει επίσης τις ειλικρινείς στιγμές στη μάχη που σπάνια μπαίνουν σε πολεμικές ταινίες. Ο Σμιθ, έμπειρος χειριστής πολυβόλου, πασχίζει μερικές φορές να ξαναγεμίσει το όπλο. Όπως φαίνεται ο ίδιος φορά λεπτά μαύρα γάντια για να προστατεύσει τα χέρια του από τη ζέστη και τα κοψίματα.

Οι σφαίρες γλιστρούν μέσα από τα δάχτυλά του σε μια προσπάθεια να ξαναγεμίσει. Αν και ήταν μόνο λίγα λεπτά, για όσους βρίσκονταν μέσα στο όχημα πιθανόν να αισθάνθηκαν σαν μια αιωνιότητα με τις ρωσικές δυνάμεις κοντά. Ο Σμιθ πατάει τη σκανδάλη και ξεκινά άλλο ένα μπαράζ πυροβολισμών πριν το όπλο μπλοκάρει ξανά, αναγκάζοντάς τον να ξεκινήσει τη διαδικασία από την αρχή.

Αυτή τη φορά, είναι πιο προσεκτικός σε μια τεχνική που διδάσκεται στους στρατιώτες, κρατώντας την αρχή της ζώνης σταθερά στην αριστερή πλευρά του όπλου πριν πατήσει το καπάκι.

Το γεγονός ότι ο Σμιθ φωνάζει για βλήματα πολυβόλου, μόνο και μόνο για να του δώσουν ένα AT4, ήταν μια ανάλαφρη νότα που συζητήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια κατά τα άλλα οδυνηρή ανταλλαγή.

Ένα άλλο βίντεο από την ίδια, όπως φαίνεται, επιχείρηση δείχνει ότι οι στρατιώτες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να αντεπιτεθούν με αντιαρματικά όπλα. Τέτοια πυρομαχικά θα μπορούσαν εύκολα να καταστρέψουν τα Humvees. Αλλά όπως δείχνει το βίντεο, ένα σμήνος ουκρανικών οχημάτων ρέει προς μια ομάδα κτιρίων που δέχονται πυρά, καθώς Ουκρανοί πεζικάριοι κινούνται προς το μέρος τους. Δεν φαίνονται ρωσικά στρατεύματα κάπου εκεί κοντά.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Washington Post