Αντώνης Χρυσουλάκης
Οι φήμες κυκλοφορούν εδώ και μέρες για μια πιθανή ανακάλυψη στην ανατολική περιοχή του Χάρκοβο, χωρίς όμως να υπάρχει καμία ενημέρωση από Ουκρανούς αξιωματούχους. Ο κ. Ζελένσκι αρνήθηκε να κατονομάσει ποιες θέσεις έχουν ανακαταληφθεί, λέγοντας ότι «δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να τις κατονομάσουμε».
Ανεξάρτητα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουκρανία σημειώνει «αργή αλλά ουσιαστική πρόοδο» κατά των ρωσικών δυνάμεων. Μιλώντας στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς, ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι υπάρχουν «καλά νέα» σχετικά με τη φημολογούμενη επιτυχία των ουκρανικών στρατευμάτων. «Νομίζω ότι κάθε πολίτης αισθάνεται υπερήφανος για τους στρατιώτες μας», είπε, κατονομάζοντας συγκεκριμένες στρατιωτικές μονάδες και επικροτώντας τη γενναιότητά τους στη μάχη.
Αλλά είπε: «Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ονομάσουμε τους οικισμούς στους οποίους επιστρέφει η ουκρανική σημαία».
Η Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, μοιράζει λίγες λεπτομέρειες σχετικά με μια ευρέως αναμενόμενη αντεπίθεση στα ανατολικά και τα νότια. Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εξαπολύσει επίθεση νοτιοανατολικά του Χάρκοβο, προς την ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, επί της οποίας η Ρωσία διατηρεί σημαντικό στρατιωτικό έλεγχο από την έναρξη του πολέμου.
Ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να βρίσκονται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την πόλη Ιζιούμ, έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα στρατιωτικού εφοδιασμού της Ρωσίας.
«Νομίζω ότι οι Ουκρανοί σημειώνουν αργή αλλά ουσιαστική πρόοδο»
Μιλώντας σε εκδήλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κόλιν Καλ -υφυπουργός Άμυνας για θέματα πολιτικής- υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές.
«Είναι νωρίς ακόμα. Νομίζω ότι οι Ουκρανοί σημειώνουν αργή αλλά ουσιαστική πρόοδο. Και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Αλλά σίγουρα πιστεύω ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα από την ουκρανική πλευρά αυτή τη στιγμή στο νότο από ό,τι ισχύει για τη ρωσική πλευρά». Η κατάσταση, ωστόσο, παραμένει τεταμένη.
Στη νυχτερινή του ενημέρωση, το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε την Τετάρτη ότι είχε «αποκρούσει όλες τις ρωσικές επιθέσεις» στις περιοχές του Χάρκοβο και του Ντονέτσκ – αλλά όμως οι δύο πλευρές συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά πυροβολικού και να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές, προκαλώντας ζημιές σε δώδεκα διαφορετικά σημεία.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι ο εθνικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας το επόμενο έτος θα είναι αυτός μιας χώρας σε πόλεμο – με περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο γρίβνα (27 δισ. δολάρια, 23,5 δισ. λίρες) να δαπανώνται για την άμυνα.
Υποσχέθηκε όμως ότι θα διατηρηθούν βασικές κοινωνικές παροχές, όπως οι συντάξεις. Ωστόσο, «είναι απαραίτητο να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο όλες οι μη κρίσιμες δαπάνες», προειδοποίησε – «όλα όσα δεν βοηθούν την άμυνα, δεν βοηθούν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, την κοινωνική και πολιτιστική παροχή στον λαό μας».
Ξεχωριστά, παρατηρητές των ΗΠΑ και του ΟΗΕ εξέφρασαν ανησυχίες για την τύχη των αμάχων στην Ουκρανία καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.
Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι ο οργανισμός ανησυχεί για τον εκτοπισμό των ανθρώπων στην Ουκρανία – και ιδιαίτερα για την τύχη των παιδιών.
«Έχουν υπάρξει αξιόπιστες καταγγελίες για αναγκαστικές μεταφορές ασυνόδευτων παιδιών σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη ή στην ίδια τη Ρωσική Ομοσπονδία», προειδοποίησε η Ίλζε Μπραντς Κεχρίς, βοηθός γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το απάνθρωπο «φιλτράρισμα» των Ρώσων
Η υπηρεσία της ανησυχεί για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει «μια απλουστευμένη διαδικασία» για να δώσει στα παιδιά αυτά τη ρωσική υπηκοότητα και ενδεχομένως να τα υιοθετήσει σε ρωσικές οικογένειες, είπε.
Τέτοιες κινήσεις θα παραβίαζαν τη σύμβαση της Γενεύης, πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ, επίσης την Τετάρτη, δήλωσαν ότι ανησυχούν για μια παρόμοια αναγκαστική μετακίνηση Ουκρανών – αλλά ενηλίκων.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι διαθέτει καταλόγους Ουκρανών που θα εξαναγκαστούν να μεταφερθούν σε περιοχές της χώρας υπό ρωσικό έλεγχο, στο πλαίσιο αυτού που αποκαλεί «επιχειρήσεις φιλτραρίσματος».
«Το φιλτράρισμα περιγράφει μια μαζική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει το Κρεμλίνο για να φυλακίσει, να απελάσει με τη βία ή να εξαφανίσει όσους Ουκρανούς πολίτες η Μόσχα κρίνει ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυνητική απειλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Vedant Patel.
«Τα θύματα του φιλτραρίσματος δεν έχουν άλλη επιλογή από το να υποταχθούν ή να αντιμετωπίσουν τρομερές συνέπειες».
Περιέγραψε το σύστημα ως μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση που περιλαμβάνει τεχνολογία όπως η αναγνώριση προσώπου και ο εντοπισμός τηλεφώνων – και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία που συνδέουν αξιωματούχους του Κρεμλίνου με το σχέδιο.