Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί θυμίζει η κατάσταση που εξελίσσεται στην ανατολική Ουκρανία, καθώς η Μόσχα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναπτύξει στρατεύματα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, μετά και την επίσημη έγκριση που πήρε ο Πούτιν από τη ρωσική Βουλή.
Το βράδυ της Τετάρτης, μάλιστα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα εκτός από τις δύο ανατολικές περιοχές, στις οποίες αυτό ισχύει από το 2014.
Είχε προηγηθεί πρόταση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη την Ουκρανία, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για πιθανή επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της 24ης Φεβρουαρίου και θα κρατήσει για 30 ημέρες, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα.
Τι προβλέπεται για τους πολίτες
Σύμφωνα με το προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, προτείνεται η απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και οι απεργίες.
Παράλληλα, τονίζεται πως η κίνηση των εφέδρων θα περιοριστεί εντός της επικράτειας της χώρας, ενώ εξετάζεται και η επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα διενεργούνται έλεγχοι προσωπικών εγγράφων, θα απαγορεύεται η παραγωγή και διανομή ενημερωτικού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ενώ επιβάλλονται ειδικοί κανόνες για τη χρήση των επικοινωνιών και τη μετάδοση πληροφοριών με ηλεκτρονικά δίκτυα.
«Ηγέτης» Ντονέτσκ: «Βέλτιστο σενάριο» η οικειοθελής αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων
Αυτό, ίσως, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία τη δεδομένη χρονική στιγμή και δείχνει, πιθανώς, τις προθέσεις της Ρωσίας είναι η προειδοποίηση του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία, Ντενίς Πουσίλιν, που ηγείται της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ.
Ο ίδιος, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, αναφέρει ότι «το βέλτιστο σενάριο» θα ήταν να αποχωρήσουν οικειοθελώς οι ουκρανικές δυνάμεις από την περιοχή και να πάρουν μαζί και τα όπλα τους.
Ουσιαστικά, με τις δηλώσεις αυτές, αφήνει ορθάνοιχτα να εννοηθεί ότι οι αυτοανακηρυγμένες και φιλορωσικές δημοκρατίες θα διεκδικήσουν τα εδάφη που είχαν το 2014, κάτι που θα σημάνει περαιτέρω κλιμάκωση κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Σημειώνεται πως οι δυνάμεις των αυτονομιστών προς το παρόν ελέγχουν κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο των αυτοανακηρυχθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα τελούν ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο.