Ουκρανία: Προβλέποντας το επόμενο βήμα της Ρωσίας

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι πιθανό να επιτύχουν αποφασιστική στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία φέτος, δήλωσε ο επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου στο BBC - Μιλώντας σε μια σπάνια δημόσια συνέντευξη, ο στρατηγός Sir Jim Hockenhull δήλωσε επίσης ότι παρακολουθεί πολύ στενά την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης

Στις 23 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ο Βρετανός στρατηγός Hockenhull εργαζόταν μέχρι αργά τη νύχτα. Γύρισε στο σπίτι του με ποδήλατο τα μεσάνυχτα και πήγε για ύπνο περίπου στη 01:00. Μια ώρα αργότερα έλαβε ένα τηλεφώνημα που του έλεγε ότι υπήρχαν κάποιες περίεργες ενδείξεις δραστηριότητας στα ουκρανικά σύνορα, οπότε ανέβηκε ξανά στο ποδήλατό του και επέστρεψε στη δουλειά του. Ήρθε η επιβεβαίωση ότι η Ρωσία είχε πράγματι εισβάλει στη γειτονική της χώρα.

Λίγα λεπτά αργότερα, και ακόμα τις πρώτες πρωινές ώρες, ενημέρωνε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας για την έναρξη της μεγαλύτερης ένοπλης σύγκρουσης στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως αναφέρει το BBC, ως επικεφαλής των Αμυντικών Πληροφοριών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο στρατηγός Hockenhull εργάζεται στη σκιά, διοικώντας έναν οργανισμό που ασχολείται με άκρως απόρρητες και μυστικές πληροφορίες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κάνει το έργο του και τη δουλειά του πιο σημαντική.

Λέει ότι άρχισε να πείθεται όλο και περισσότερο ότι η Ρωσία επρόκειτο να ξεκινήσει την εισβολή της τον περασμένο Νοέμβριο. Την εβδομάδα πριν από την εισβολή, πήρε την εξαιρετικά ασυνήθιστη απόφαση να δημοσιεύσει στο Twitter έναν χάρτη που προέβλεπε τα πιθανά σχέδια εισβολής της Ρωσίας. Ήταν μια απόφαση που, όπως λέει, δεν ήταν εύκολη, αλλά ήταν πεπεισμένος ότι υπήρχε ανάγκη να δοθούν πληροφορίες στη δημοσιότητα. «Είναι σημαντικό να βγει η αλήθεια στη δημοσιότητα πριν έρθουν τα ψέματα», λέει.

Υπερασπίζεται επίσης την απόφαση της Δύσης να επισημαίνει τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όπλα.

Πιστεύει ότι αυτό τους βοήθησε να σταματήσουν να διεξάγουν οι Ρώσοι τις επιχειρήσεις προπαγάνδας στις οποίες προσπαθούν να παρουσιάσουν τους Ουκρανούς ή τη Δύση ως υποκινητές της σύγκρουσης.

Η ισχύς της δυτικής ενότητας και της ουκρανικής αντίστασης έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες

Σπάνια έχουν μοιραστεί με το κοινό τόσες απόρρητες πληροφορίες. Οι αμυντικές υπηρεσίες πληροφοριών δημοσιεύουν έκτοτε καθημερινές ενημερώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Οι πληροφορίες δεν είναι επιστήμη – οι προβλέψεις γίνονται σε μια κλίμακα πιθανοτήτων και υπάρχουν πολλά πράγματα που εξέπληξαν τις βρετανικές αμυντικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο στρατηγός Hockenhull λέει ότι η ισχύς της δυτικής ενότητας και της ουκρανικής αντίστασης έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες. Το ίδιο και οι αποτυχίες του ρωσικού στρατού, του οποίου η διοίκηση, ο έλεγχος και η υλικοτεχνική υποδομή ήταν μη αναμενόμενος, υποστηρίζει. Επίσης το ρωσικό στράτευμα έχει υποφέρει από πολιτικές παρεμβάσεις, από το στρατηγικό έως το τακτικό επίπεδο, προσθέτει. Ο έμπειρος Βρετανός αξιωματικός αναφέρει ότι υπήρξε έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής τάξης της Ρωσία.

Ποια θα είναι η συνέχεια 

«Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στο να σκεφτόμαστε με δυαδικούς όρους – ότι οι άνθρωποι κερδίζουν ή χάνουν – ή να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα αδιέξοδο», λέει ο στρατηγός Hockenhull.

Η Ρωσία, λέει, προσπαθεί σαφώς να βρει περισσότερες δυνάμεις αφού υπέστη σημαντικές απώλειες. Πρέπει επίσης να μεταφέρει κάποια από τα στρατεύματά της από το Ντονμπάς προς τα νότια, όπου, όπως λέει, δέχεται σημαντική πίεση από τις ουκρανικές δυνάμεις μέσα και γύρω από τη Χερσώνα.

Αλλά ο στρατηγός Hockenhull εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε μια αποφασιστική αλλαγή στην κατάσταση που επικρατεί στο νότο τους επόμενους μήνες.

Λέει ότι κατανοεί την επιθυμία της Ουκρανίας να ανακαταλάβει εδάφη, αλλά προσθέτει ότι ενώ θα υπάρξουν αντεπιθέσεις και αντεπιθέσεις, δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει αποφασιστική δράση φέτος από οποιαδήποτε πλευρά. Η προσδοκία του είναι για μια μακρά σύγκρουση.

Η πυρηνική επιλογή

Αυτό εγείρει ένα άλλο ερώτημα – τι θα κάνει ο πρόεδρος Πούτιν αν συνεχίσει να δυσκολεύεται να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους; Θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων; Ο στρατηγός Hockenhull λέει ότι αυτό παρακολουθείται «πολύ, πολύ στενά».

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο BBC