Μηνύματα που ανταλλάσσουν χάκερ στο Διαδίκτυο δίνουν ενδείξεις ότι επίκειται νέος γύρος κυβερνοεπιθέσεων, προειδοποίησε την Δευτέρα η Ουκρανία, καλώντας τράπεζες, κρατικές υπηρεσίες και εταιρείες αμυντικών συστημάτων να προετοιμαστούν
Η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία είχαν αποδώσει στη Ρωσία τις κυβερνοεπιθέσεις των προηγούμενων ημερών σε ουκρανικές κρατικές υπηρεσίες και τράπεζες, αν και η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμειξη.
Η προειδοποίηση για νέο κυβερνοεπιθέσεων την Τρίτη έρχεται την ώρα που η Δύση προετοιμάζεται για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετά την άρνηση του Κιέβου να δεσμευτεί ότι δεν θα επιδιώξει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Η ουκρανική κρατική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας CERT-UA ανέφερε τη Δευτέρα ότι εντόπισε προειδοποιητικά σημεία σε ιστοσελίδα για χάκερ. Μία από τις αναρτήσεις «αναφερόταν στη μίσθωση διακομιστών ως προετοιμασία για νέες επιθέσεις στους δικτυακούς τόπους του δημόσιου τομέα, τον κλάδο των τραπεζών και τον κλάδο άμυνας» ανέφερε η υπηρεσία.
Οι μισθωμένοι διακομιστές θα μπορούσαν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις «άρνησης παροχής υπηρεσίών», ή DDoS, στις οποίες οι επιτιθέμενοι κατακλύζουν τον διακομιστή-στόχο με αιτήματα σύνδεσης μέχρι να τον θέσουν εκτός λειτουργίας λόγω υπερφόρτωσης.
Αυτή εξάλλου ήταν η μέθοδος που εφαρμόστηκε στην πιο πρόσφατη κυβερνοεπίθεση κατά της Ουκρανίας, στην οποία τέθηκαν εκτός λειτουργίας ο δικτυακός τόπος του υπουργείου Άμυνας και συστήματα τραπεζών.
Την Παρασκευή, η αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αν Νόιμπεργκ, κατηγόρησε την Κίνα για τις κυβερνοεπιθέσεις, λέγοντας πως δίκτυο που συνδέεται με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU «εντοπίστηκε να μεταδίδει μεγάλους όγκους δεδομένα σε διευθύνσεις IP με βάση την Ουκρανία».
Την ίδια ημέρα, βρετανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις βρισκόταν «σχεδόν σίγουρα» η GRU.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας προειδοποίησε για πιθανές ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς η ένταση ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία αυξανόταν.