Quantcast

Ουκρανία – Πούτιν: Η Ουκρανία έχει γίνει μαριονέτα των ΗΠΑ – Αναγνωρίζω την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (Βίντεο)

Υπό τον ήχο νέων εκρήξεων στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα κατά το οποίο ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Υπό τον ήχο νέων εκρήξεων στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα κατά το οποίο ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τις αποφάσεις του για την ανεξαρτησία των περιοχών που κατέχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ (Ντονμπάς) ανακοινώνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά τη συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας για του Ουκρανικό.

Όπως ανακοίνωσε και επισήμως το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, και τους ενημέρωσε για την απόφασή του να αναγνωρίσει «στο προσεχές μέλλον» την ανεξαρτησία του Ντονμπάς, δηλαδή των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του Ρώσου προέδρου.

Αναλυτές ανέφεραν ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν «συγκεντρώνει διαπραγματευτικά όπλα» στη φαρέτρα του, τόσο με την παρουσία του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, όσο και με την κίνηση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο περιοχών, στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι ρωσόφωνοι. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ρώσου προέδρου στο συμβούλιο Ασφαλείας που έλαβε χώρα στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν θέλει να προσφέρει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Πούτιν: Εξετάζοντας την ιστορία, η σημερινή Ουκρανία ήταν φτιαγμένη από την κουμμουνιστική Ρωσία

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο διάγγελμά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν: «Η κατάσταση στην Ουκρανία πήρε έλαβε χαρακτήρα σήμερα και για τον λόγο αυτό αναγκαζόμαστε να εκτιμήσουμε αυτά που συμβαίνουν και να πάρουμε αποφάσεις. Οι γειτονική μας χώρα είναι τα αδέρφια μας, μέρος της ίδιας κουλτούρας. Είναι συμπατριώτες μας. Από παλιά οι κάτοικοι της νότιας Ουκρανίας λέγανε τον εαυτό τους Ρώσους και Ορθόδοξους. Εξετάζοντας την ιστορία, η σημερινή Ουκρανία ήταν φτιαγμένη από την κουμμουνιστική Ρωσία. Ήταν ιστορικό μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας. Μετά την επανάσταση του 1917 και τον Εμφύλιο Πόλεμο οι κομουνιστές έδωσαν στις κυβερνήσεις των δημοκρατιών, δικαιώματα και αρμοδιότητες. Το δικαίωμα κάθε λαού για αυτονομία ήταν στο Σύνταγμα της Σοβιετικής Ένωσης το 1922. Και έτσι μετά τη Σοβιετική Ένωση, πολλές δημοκρατίες πήραν εδάφη μαζί με τους κατοίκους».

Επιπλέον ο Πούτιν σημειώνε ότι ένα πιθανό μορατόριουμ για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θα ήταν μια παραχώρηση, αλλά μάλλον μέρος του σχεδίου της Δύσης να προετοιμάσει το Κίεβο για την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία.

Και συνέχισε: «Οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς. Οι ουκρανοί ολιγάρχες υποκίνησαν τις διαδηλώσεις στην πλατεία του Μαιντάν το 2014. Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης τότε, ήταν μεγάλη. Έχουμε στοιχεία. Η εξέγερση του Μέινταν οδήγησε την Ουκρανία σε ένα αδιέξοδο, την έσπρωξε σε ένα εμφύλιο πόλεμο. Υπάρχουν περιοχές διχασμένες. Κάποιες περιοχές δεν έχουν λεφτά να επιζήσουν, πρέπει να επιζήσουν».

Πυρηνικά

Ο Πούτιν σημείωσε, επίσης, ότι η Ουκρανία, όχι μόνο «σχεδιάζει τα δικά της πυρηνικά όπλα», αλλά «σχεδιάζει να εξαπολύσει πόλεμο κατά των Ρώσων στο Ντονμπάς».

«Διαθέτει τέτοια τεχνογνωσία (σ.σ. για τα πυρηνικά), με μεγάλη προϊστορία στον συγκεκριμένο τομέα και θα απειλεί τη Ρωσία, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχει την υποστήριξη από άλλες χώρες. Και έτσι η Ευρώπη θα βρεθεί σε κατάσταση αποσταθεροποίησης. Δυτικοί έχουν μεταφέρει οπλισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμβούλους στην Ουκρανία. Όλες αυτές οι κινήσεις, στοχεύουν στη Ρωσία. Και το ΝΑΤΟ έχει κάνει γυμνάσια και θέλει να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, για να κατασκοπεύουν από εκεί το έδαφος της Ρωσίας. Η Ουκρανία επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ΗΠΑ θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις στην Κριμαία, αλλά ο λαός της Κριμαίας, με το δημοψήφισμα του 2014, δεν το επέτρεψε» είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

«Τα δυτικά όπλα έρχονται στην Ουκρανία με αδιάκοπη ροή και οι ξένοι σύμβουλοι είναι προκλητικά υπεύθυνοι γι’ αυτήν την κατάσταση» συνέχισε.

Ενταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Όσον αφορά στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν σημείωσε ότι «το Σύνταγμα της Ουκρανίας δεν επιτρέπει ξένες στρατιωτικές βάσεις, αλλά το παρέκαμψαν και καλούν το ΝΑΤΟ να στήσει μια βάση».

«Το Κίεβο έχει από καιρό διακηρύξει πορεία προς το ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχει η αρχή στα διεθνή έγγραφα να μην ενισχύεται η ασφάλεια σε βάρος άλλων. Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν την Ουκρανία και τη Γεωργία για να ασκήσουν αντιρωσική πολιτική. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όχι τώρα, αλλά λίγο αργότερα δεν αλλάζει τίποτα για τη Ρωσία» πρόσθεσε.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι άμεσα θα υπογράψει το διάταγμα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των πασχισμένων περιοχών της Ουκρανίας, πράγμα το οποίο μπορεί και να οδηγήσει σε μια πιθανή ένοπλη σύγκρουση.

Το αίτημα των αποσχιστών

Το αίτημα έθεσαν νωρίτερα οι ηγέτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ.

Η απόφαση αυτή της Ρωσίας θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πηγές , ο Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση αυτή τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, μεσολαβητές στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, και εκείνοι, από την πλευρά τους, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «εξέφρασαν την απογοήτευσή τους».

Το μεσημέρι, ο Πούτιν μίλησε στο συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας και είχε προϊδεάσει για την απόφασή του.

Η Μόσχα πριν λάβει την απόφαση για την αναγνώριση των δημοκρατιώντου Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσφέρει στην Δύση σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) μια τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς της να υποχρεώσει το συντομότερο δυνατόν το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Η ζωή μας έδειξε πως η Σοβιετική Ένωση δεν μπορούσε να κρατηθεί. Αλλά τα σύνορα των δημοκρατιών μέσα στη Σοβιετική Ένωση δεν έχουν αλλάξει μέσα σε 70 χρόνια και δεν υπήρχε ανάγκη γι’ αυτό. Το μικρόβιο του εθνικισμού δεν έχει φύγει και το δικαίωμα αυτονομισμού έτρεφε αυτό το μικρόβιο. Η κυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης στο τέλος της δεν ασχολήθηκε με σωστή ανάπτυξη δημοκρατιών και έφερε τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα» συνέχισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι παγκόσμιες αντιδράσεις

H ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, τόνισε νωρίτερα σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση στο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τη διεθνή έννομη τάξη και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας (Λουχάνσκ και Ντονέτσκ).

«Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών», δήλωσε νωρίτερα ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν οι κυρώσεις που είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, εξήγησε ο Μπορέλ. «Βεβαιότατα, αν γίνει προσάρτηση των περιοχών αυτών θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι περιοχές αυτές αναγνωριστούν από τη Μόσχα θα βάλω στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ τις κυρώσεις που έχουμε ετοιμάσει», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία των «27».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις οι οποίες θα είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που θα επιβληθούν στη Ρωσία.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου τους στο σημερινό Συμβούλιο, επιβεβαίωσαν την ενότητά τους και την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία. «Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι και δική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ. Ανέφερε, επίσης, ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία συμβουλευτικής αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Τέλος, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένουν σε λειτουργία.

Διαβάστε επίσης:  

Ουκρανία – Φον ντερ Λάιεν: Ο Πούτιν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο
Ουκρανία: Έξαλλοι πανηγυρισμοί σε Ντόνετσκ και Ντονμπάς μετά το διάγγελμα Πούτιν (Βίντεο)
Ουκρανία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την περιοχή Ντονμπάς
Ουκρανία: Ο Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα της αναγνώρισης (Βίντεο)
Ουκρανία: Η σημασία της αναγνώρισης του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ από την Ρωσία
Ουκρανικό: Συναγερμός για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας μετά το διάγγελμα Πούτιν
Ουκρανία – Μπόρις Τζόνσον: Ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου η ενέργεια της Ρωσίας
Ουκρανία: Δύο στρατιώτες και ένας άμαχος σκοτώθηκαν από αυτονομιστές στο Ντοντσέκ
Ουκρανία: Σε συναγερμό η διεθνής κοινότητα μετά το διάγγελμα Πούτιν
Ουκρανία: Ισχυρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπό το βάρος των ανακοινώσεων Πούτιν
Συνεδριάζει το πρωί στις 09:30 το ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό
Μπορέλ: «Οι κυρώσεις μας για τη Ρωσία είναι έτοιμες»
Πούτιν: Aν η Ρωσία αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η απειλή για τη χώρα μας θα αυξηθεί
Ουκρανία: H ΕΕ δηλώνει έτοιμη να αντιδράσει στην αναγνώριση ανεξαρτησίας των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ
Ουκρανία: Αναφορές περί εφαρμογής στρατιωτικού νόμου σε όλη την χώρα
«Συναγερμός» ΟΗΕ για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας