Με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Telegram, ο σύμβουλος και «δεξί χέρι» του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ σημείωσε πως «φιλορώσοι λομπίστες στην Ευρώπη έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να σηκώνουν κεφάλι», ενώ η ατζέντα έχει πλέον αλλάξει, καθώς από το «εμπάργκο πετρελαίου και τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου που ήταν στην ημερήσια διάταξη μέχρι χθες», σήμερα «ορισμένα πολιτικά στόματα μας προσφέρουν μια νέα ατζέντα: κατάπαυση του πυρός, ‘πάγωμα’ των συγκρούσεων και παράδοση ορισμένων εδαφών για να επιτευχθεί ειρήνη».
«Η φράση ‘θέλουμε να επιστρέψουμε στον παλιό, προπολεμικό τρόπο ζωής. Συμφωνήστε σε ορισμένους συμβιβασμούς’ είναι αυτή που μπορείτε να να διαβάσετε σε ορισμένα δυτικά μέσα. Η Ουκρανία δεν θα συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση. Δεν εμπορευόμαστε τους πολίτες, τα εδάφη ή την κυριαρχία μας. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή. Η ουκρανική κοινωνία έχει πληρώσει ένα τρομερό τίμημα και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κάνει ούτε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση» συνέχισε ο Ποντόλιακ.
«Δεν μπορεί να τεθεί θέμα παγώματος της σύγκρουσης. Πρώτον, κάθε πάγωμα είναι πόλεμος που αναβάλλεται και δίνει την ευκαιρία στον επιτιθέμενο να δουλέψει τα λάθη του και να αντικαταστήσει τους στρατηγούς με αγωνιστές που έχουν εμπειρία πολέμου. Δεύτερον, οι γεωπολιτικοί «στρατηγοί» μιλούν για εδάφη, αλλά κανείς δεν μιλάει για ανθρώπους. Από την αρχή του πολέμου, 13 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα επιστρέψουν για να ζήσουν στα κατεχόμενα ή στη «γκρίζα» ζώνη των εχθροπραξιών. Αυτοί που ζητούν ‘πάγωμα’ του πολέμου θα κρατήσουν τους μετανάστες μας για μια ζωή; Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για αυτό» πρόσθεσε ο Ποντόλιακ.
Και συνέχισε: «Οποιοσδήποτε πόλεμος τελειώνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Αλλά οι διαπραγματεύσεις θα είναι δυνατές μόνο όταν τα δυο μέρη είναι έτοιμα να συμφωνήσουν. Για να γίνει αυτό, η Ρωσία πρέπει να αρχίσει να αξιολογεί νηφάλια την κατάσταση. Οι ισχυρισμοί για παραχωρήσεις ή το πάγωμα της σύγκρουσης είναι απίθανο να βοηθήσουν. Κανείς στον κόσμο δεν ενδιαφέρεται για έναν μακρύ πόλεμο. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την επισιτιστική κρίση. Σήμερα, ο συντομότερος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος είναι με όπλα, κυρώσεις και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Οι Ουκρανοί υπερασπίστηκαν το Κίεβο, απελευθέρωσαν τρεις περιφέρειες και ολοκληρώνουν την απελευθέρωση της τέταρτης. Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι μας προτείνουν να δώσουμε στη Ρωσία την ανατολή και το νότο. Ευχαριστούμε για τη συμβουλή, αλλά μάλλον θα προτιμήσουμε τα όπλα».