Quantcast

Ουκρανία: «Πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας για τους Αμερικανούς αιχμαλώτους – Η Μόσχα δεν αποκλείει τη θανατική ποινή

Οι δύο Αμερικανοί βρίσκονται στην υποστηριζόμενη από τους Ρώσους αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ντονέτσκ - Οι Βρετανοί καταδικάστηκαν σε θάνατο

Τον αποτροπιασμό του για το γεγονός ότι εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή οι Αμερικανοί που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Τζον Κέρμπι, συντονιστής του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για στρατηγικές επικοινωνίες.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, διότι αυτές είναι αποφάσεις που αφορούν τα δικαστήρια. Δεν τις σχολιάζουμε ποτέ και δεν έχουμε το δικαίωμα να παρέμβουμε σε δικαστικές αποφάσεις» δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς αν οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να δικαστούν σε έδαφος φιλορώσων αυτονομιστών και να καταδικαστούν σε θάνατο.

«Μιλάμε για μισθοφόρους που απείλησαν τις ζωές του στρατιωτικού μας προσωπικού. Κι όχι μόνο το δικό μας, αλλά και το στρατιωτικό προσωπικό των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ» συμπλήρωσε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με το Interfax, οι δύο Αμερικανοί βρίσκονται τώρα στην υποστηριζόμενη από τους Ρώσους αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Αν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί και ο 27χρονος Άντι Χουέν και ο 39χρονος Αλεξάντερ Ντρούκι – και οι δύο από την Αλαμπάμα – βρίσκονται όντως στο Ντονέτσκ, θα ενταθούν οι φόβοι ότι μπορεί να τους απαγγελθούν κατηγορίες στο έδαφος των φιλορώσων αυτονομιστών.

Οι Βρετανοί Σον Πίνερ και Έιντεν Άσλιν και ο Μαροκινός Μπραχίμ Σααντούν καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών του Ντονέτσκ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού αιχμαλωτίσθηκαν ενώ πολεμούσαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού.

Στην Ουκρανία ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ – Μιλά για δίωξη Ρώσων που εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία για να συζητήσει με τη γενική εισαγγελέα τρόπους για τη δίωξη των δραστών εγκλημάτων πολέμου, ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η συνάντηση μεταξύ του Μέρικ Γκάρλαντ και της Ιρίνα Βενεντίκτοβα θα αφορά «τις αμερικανικές και διεθνείς προσπάθειες για να βοηθηθεί η Ουκρανία στην ταυτοποίηση, τη σύλληψη και τη δίωξη των προσώπων που εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου και άλλες ωμότητες στην Ουκρανία», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Ουκρανία λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση, ο Γκάρλαντ είπε: «Βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ στον λαό της Ουκρανίας μεσούσης της απρόκλητης και άδικης ρωσικής εισβολής».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα. Δεν υπάρχει μέρος για να κρυφτεί κανείς. Εμείς και οι εταίροι μας θα ακολουθήσουμε κάθε διαθέσιμη οδό ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που ευθύνονται για τις ωμότητες αυτές θα λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.

Η Βενεντίκτοβα χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την υποστήριξή τους. «Καταλαβαίνουμε όλοι ότι αντιμετωπίζουμε πολύ ισχυρούς εχθρούς», δήλωσε.

Ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος θα βρίσκεται στη Γαλλία το βράδυ για μια συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, συνάντησε την Ουκρανή ομόλογό του όχι μακριά από τα πολωνικά σύνορα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το δίκτυο Fox.

Οι Ουκρανοί ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν καταχωρήσει περισσότερα από 18.000 «εγκλήματα πολέμου και επιθέσεις» όπως δολοφονίες αμάχων, βιασμοί, επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών υποδομών, και ταυτοποιήσει περισσότερους από 600 υπόπτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάιο τη συγκρότηση ενός «παρατηρητηρίου σύγκρουσης» που θα διαθέτει αρχικά 6 εκατομμύρια για τη «συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή σε μεγάλο βαθμό των αποδείξεων εγκλημάτων πολέμου» στην Ουκρανία που αποδίδουν στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε προσωπικά τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και «χασάπη» και προχώρησε ακόμη πιο μακριά από την κυβέρνησή του εκτιμώντας ότι η Μόσχα διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δηλώνει ωστόσο ότι οι ισχυρισμοί περί εγκλημάτων πολέμου είναι ψευδείς και ότι οι σοροί αμάχων, που ανακαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα προάστια του Κιέβου, ήταν μια σκηνοθεσία.