Σοβαρό πλήγμα δέχθηκε το γόητρο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς το καταδρομικό Moskva, ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, βούλιαξε στα ανοιχτά της Οδησσού.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, η έκρηξη στο καταδρομικό προκλήθηκε από δύο πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τον ουκρανικό στρατό και προκάλεσαν ανάφλεξη πυρομαχικών. Η νότια διοίκηση του ουκρανικού στρατού ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Neptune, ουκρανικής κατασκευής.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σκάφος όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά και ότι το πλοίο βυθίστηκε, ενώ γινόταν προσπάθεια να ρυμουλκηθεί σε ασφαλές λιμάνι.
Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει τα αίτια της πυρκαγιάς, αναφέροντας ότι γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό τους.
Διαβάστε επίσης: Πώς οι Ουκρανοί «παγίδευσαν» τη ρωσική ναυαρχίδα Moskva – Στο βυθό το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο μετά τον Β’ Παγκόσμιο
Τι είναι ο πύραυλος Neptune
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο ουκρανικός ισχυρισμός, θα πρόκειται για μια σπουδαία επί του πεδίου νίκη των Ουκρανών.
Το Moskva, σύμφωνα με Κίεβο, χτυπήθηκε από έναν πύραυλο Neptune. Ο σχεδιασμός του Neptune βασίζεται στον σοβιετικό υποηχητικό πύραυλο Kh-35 και διαθέτει αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό από τον Kh-35 και μεγαλύτερο βεληνεκές.
Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Luch Design Bureau η οποία ήταν μια σοβιετική εταιρεία με έδρα το Κίεβο η οποία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης κληρονομήθηκε από την Ουκρανία.
Ο Neptune παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε μια έκθεση οπλικών συστημάτων στο Κίεβο το 2015 και εισήλθε στο οπλοστάσιο του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας το 2021.
Ο πύραυλος Neptune αρχικά πετά σε μεγαλύτερο ύψος και στη συνέχεια πετά πολύ χαμηλά για να αποφεύγει τα αντιπυραυλικά συστήματα. Διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης με ραντάρ, ενώ μπορεί να εκτοξεύεται από τη στεριά αλλά και από τον αέρα ή την θάλασσα.
Στο αρχικό στάδιο της πτήσης του κινείται σε ύψος 10-15 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους ή της θάλασσας αλλά, καθώς πλησιάζει τον στόχο του, κατεβαίνει στα 3-10 μέτρα για να αποφεύγει τον εντοπισμό από τα αντίπαλα αμυντικά συστήματα.