Ουκρανία: Ποιες χώρες επιλέγουν οι Ρώσοι λιποτάκτες – Ποιοι δεν τους δέχονται

Στις πρώτες επιλογές των Ρώσων είναι η Γεωργία, η Αρμενία και η Φινλανδία

Άμεση είναι η απάντηση των κυβερνήσεων μετά την απόφαση πλήθους νεαρών Ρώσων να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν την επιστράτευση.  Κύμα ανθρώπων σε απόγνωση προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφύγουν σε άλλη χώρα για να μην  πολεμήσουν. Ωστόσο, υπάρχουν και χώρες που σχεδιάζουν την αναχαίτιση του ρωσικού κύματος.

Όπως διαπιστώνεται, στις πρώτες επιλογές των Ρώσων είναι η Γεωργία, η Αρμενία και η Φιλνλανδία.

Θετική στην υποδοχή των Ρώσων εμφανίζεται, πάντως, η Γερμανία.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχτεί λιποτάκτες του ρωσικού στρατού που «απειλούνται με σοβαρή καταστολή», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, μία ημέρα μετά τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αυτός που αντιτίθεται με θάρρος στον Πούτιν και επομένως διακινδυνεύει, μπορεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία» είπε η Νάνσι Φέζερ σε αυτήν τη συνέντευξη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν υιοθέτησε την ίδια στάση σε μια ανάρτησή του στο Twitter την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι «προφανώς πολλοί Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους». «Όλοι εκείνοι που απεχθάνονται την οδό που επέλεξε ο Πούτιν και αγαπούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία είναι καλοδεχούμενοι στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Η χορήγηση πολιτικού ασύλου ωστόσο δεν γίνεται αυτόματα, αλλά προηγείται ένας έλεγχος ασφαλείας, υπενθύμισε η υπουργός Εσωτερικών.

Εδώ και πολλούς μήνες η Γερμανία φιλοξενεί 438 αντιφρονούντες που απειλούνται με διώξεις από τις ρωσικές αρχές. Στην πλειονότητά τους είναι δημοσιογράφοι, διευκρίνισε η Φέζερ.

Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ, η Φινανδία δεν φαίνεται να στέκεται θετική απέναντι στο ενδεχόμενο υποδοχής Ρώσων.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος η Τσεχία δεν θα εκδίδει βίζες για ανθρωπιστικούς λόγους σε Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να αποφύγουν την επιστράτευση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών.

Πολλοί Ρώσοι φαίνεται να θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, αφού ο Πούτιν ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την επιστράτευση 300.000 επιπλέον ατόμων για να ενισχύσουν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Κατανοώ ότι οι Ρώσοι τρέπονται σε φυγή από τις ολοένα και πιο απελπισμένες αποφάσεις που λαμβάνει ο Πούτιν», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι σε ανακοίνωση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Όμως όσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους επειδή δεν θέλουν να εκπληρώσουν ένα καθήκον που επιβάλλει το δικό τους κράτος δεν πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους», υπογράμμισε ο Λιπάβσκι του οποίου η χώρα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Έτσι, οι Τσέχοι υιοθετούν διαφορετική θέση όσον αφορά τους Ρώσους λιποτάκτες, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως τη Γερμανία που ανακοίνωσε σήμερα έτοιμη να τους υποδεχθεί.

«Όποιος αντιτίθεται με θάρρος στον Πούτιν και επομένως διακινδυνεύει μπορεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

Η Τσεχία σταμάτησε να χορηγεί βίζα σε Ρώσους μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αργότερα έκανε εξαιρέσεις σε περιπτώσεις που υπήρχαν ανθρωπιστικοί λόγοι.

Δραματικοί αποχαιρετισμοί οικογενειών λόγω της επιστράτευσης – Κλαίνε και αγκαλιάζονται

Στο μεταξύ δραματικές στιγμές ζουν οικογένειες στη Ρωσία, μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, επτά μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε- στο διάγγελμά του- μερική επιστράτευση στη χώρα.

Επιχειρώντας να εξηγήσει το σκεπτικό της ανακοίνωσής του, ανέφερε ότι «ο στρατός μάχεται κατά των επιχειρήσεων της Δύσης σε ένα μέτωπο έκτασης μεγαλύτερης των 1.000 χλμ. στην Ουκρανία». Όπως είπε η απόφαση ελήφθη «για να προστατεύσουμε τη μητέρα-πατρίδα, την κυριαρχία και την εδαφικής της ακεραιότητά της καθώς και την ασφάλεια των πολιτών». O Ρώσος πρόεδρος απείλησε, δε, για άλλη μια φορά με χρήση πυρηνικών όπλων λέγοντας «δεν μπλοφάρω!».

Και μετά από αυτό το διάγγελμα, έχουν ακολουθήσει δραματικές ώρες στη Ρωσία, με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους διαμαρτυρόμενος για την εξέλιξη αυτή, τις γυναίκες να λένε πως «θα σπάσουν τα πόδια των συζύγων τους» για να μην τους επιτραπεί να πάνε στην Ουκρανία, ενώ άλλες, όταν τους επισημαίνεται πως «αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί το μέλλον της χώρας», απαντούν «ποιο μέλλον… εδώ δεν έχουμε ούτε παρόν».

Μάλιστα, σχετικά βίντεο έχουν αρχίσει να αναρτώνται και στα social media όπου άνδρες αγκαλιάζουν τις οικογένειές τους και τις αποχαιρετούν κλαίγοντας.