Ουκρανία: Ποια είναι τα οπλικά συστήματα Himars; – Μπορούν να σώσουν την χώρα;

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι οι πύραυλοι Himars αλλάζουν την πορεία του πολέμου κατά της Ρωσίας

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης 

Το αμερικανικό σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί για να πλήξει δεκάδες ρωσικούς στόχους, όπως θέσεις διοίκησης και αποθήκες πυρομαχικών. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη στόχευση γεφυρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξασφαλίζουν τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων στη κατεχόμενη από τη Ρωσία Χερσώνα, την οποία η Ουκρανία προσπαθεί να ανακτήσει.

Τι είναι το Himars;

Όπως αναφέρει το άρθρο του BBC το Himars είναι ένας εκτοξευτής πυραύλων τοποθετημένος σε ένα φορτηγό πέντε τόνων, ο οποίος μπορεί να εκτοξεύσει έξι κατευθυνόμενους πυραύλους πολύ γρήγορα. Οι πύραυλοι που παραδόθηκαν στην Ουκρανία έχουν βεληνεκές έως 80 χιλιόμετρα (50 μίλια), δηλαδή υπερδιπλάσιο από το βεληνεκές των οβιδοβόλων που οι ΗΠΑ είχαν δώσει στο παρελθόν στην Ουκρανία.

Τα Himars μπορούν επίσης να εκτοξεύσουν έναν μόνο πύραυλο του Τακτικού Συστήματος Πυραύλων Στρατού, ο οποίος έχει βεληνεκές 186 μίλια (300 χλμ.). Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν προμηθεύουν την Ουκρανία με το συγκεκριμένο όπλο. Το βεληνεκές των 50 μιλίων είναι περίπου παρόμοιο με αυτό των ρωσικών πυραύλων Smerch, αλλά το Himars βάλλει πυραύλους με καθοδήγηση GPS, οι οποίοι μπορούν να βρουν στόχο με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Πώς χρησιμοποίησε η Ουκρανία το Himars;

Τα Himars άρχισαν να χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με τον Phillips O’Brien, καθηγητή στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο St Andrews.

Λέει ότι το σύστημα αναπτύχθηκε αρχικά εναντίον σταθερών στόχων και κέντρων διοίκησης και όχι εναντίον δυνάμεων εν κινήσει:

«Χρησιμοποιήθηκε στο μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία, πλήττοντας αποθήκες πυρομαχικών περίπου 30 μίλια πίσω από τις ρωσικές γραμμές».

Ωστόσο, λέει, η Ουκρανία μπορεί τώρα να αρχίσει να χρησιμοποιεί το Himars εναντίον συγκεντρώσεων ρωσικών στρατευμάτων σε στρατώνες και θέσεις διοίκησης.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι μια πυραυλική επίθεση στο Λισιτσάνσκ του Λουχάνσκ σκότωσε έως και 100 στρατιώτες και ότι ένα χτύπημα στο αρχηγείο της μισθοφορικής ομάδας Wagner στην Ποπάσνα του Λουχάνσκ μπορεί να σκότωσε 100 μέλη της. Και τα δύο χτυπήματα είναι πιθανό να έχουν εμπλακεί τα Himars, σύμφωνα με τον καθηγητή O’Brien.

Οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με 16 συστήματα Himars στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας για την ασφάλεια ύψους 9 δισ. δολαρίων (7,47 δισ. λιρών).

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης παράσχει ένα σύστημα εκτόξευσης πυραύλων που ονομάζεται M270, το οποίο είναι παρόμοιο με το Himars και εκτοξεύει τους ίδιους πυραύλους. Τρία από αυτά έχουν παραδοθεί και άλλα τρία είναι καθ’ οδόν.

Στα μέσα Ιουλίου, οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν το Himars για να αποκόψουν την πρόσβαση της Ρωσίας στην πόλη Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, την οποία κατέχει σήμερα.

Χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών σημειώνουν στόχους για τη νέα επίθεση στην Ουκρανία

Οι πύραυλοι Himars προκάλεσαν ζημιές σε γέφυρες στον ποταμό Δνείπερο που συνδέουν την πόλη με τη ρωσική Κριμαία. «Οι Ρώσοι διοχετεύουν στρατεύματα στη Χερσώνα για να προσπαθήσουν να την υπερασπιστούν», λέει ο καθηγητής O’Brien. «Οι επιθέσεις των Himars δημιούργησαν πρόβλημα στον ανεφοδιασμό τους» συμπληρώνει ο ίδιος.

Μπορεί ο Χίμαρς να κερδίσει τον πόλεμο για την Ουκρανία;

Ο πρόεδρος Ζελένσκι επιμένει ότι το σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες της χώρας του, γράφοντας στο Facebook ότι «τα Himars και άλλα όπλα ακριβείας στρέφουν την πορεία του πολέμου υπέρ μας».

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, οι δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν καταστρέψει περισσότερους από 100 ρωσικούς στόχους υψηλής αξίας με Himars, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

«Τα Himars βοηθούν στην αποκοπή των γραμμών ανεφοδιασμού και αυτό το καθιστά πολύ σημαντικό όπλο», λέει ο καθηγητής O’Brien.

«Έχει δώσει στις ουκρανικές δυνάμεις μια νέα στρατηγική:
1. της υποβάθμισης των ρωσικών προμηθειών μέχρι να μην μπορούν να κρατήσουν,
2.της εξάντλησης της ρωσικής δύναμης πυρός
3.την κούραση του ρωσικού στρατού μέσω της φθοράς»

Ωστόσο, η δρ Marina Miron, ειδική σε θέματα πολέμου στο Kings College του Λονδίνου, πιστεύει ότι είναι υπερβολικό το να πιστεύει κανείς ότι μόνο με τα Himars η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.

Η ίδια ανφέρει ότι: «Το Himars είναι πολύ ακριβές όταν χρησιμοποιείται εναντίον σταθερών στόχων, όταν έχεις τις ακριβείς συντεταγμένες». Και συνεχίζει: «Αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικό εναντίον κινούμενων στόχων, όπως τα στρατεύματα, οπότε δεν μπορεί να απωθήσει μια προέλαση. Θα έλεγα ότι το Himars αιφνιδίασε τους Ρώσους, αλλά δεν αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων».

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov λέει ότι η Ουκρανία χρειάζεται άλλα 50 συστήματα Himars για να σταματήσει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων και άλλα 100 για να ξεκινήσει μια επιτυχημένη αντεπίθεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή O’Brien, η προμήθεια των πυραύλων που χρησιμοποιούνται από το σύστημα είναι πιο σημαντική. «Το να έχουμε 16 περίπου εκτοξευτές Himars είναι μια χαρά», λέει, «αρκεί να υπάρχει ένας τόνος πυρομαχικών για να τους συνοδεύει. Αλλά οι κατασκευαστές πυραύλων δέχονται μεγάλη πίεση για να παράγουν περισσότερους».

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο BBC