Quantcast

Ουκρανία: Πληθαίνουν οι ενδείξεις για επικείμενη ρωσική εισβολή (Φώτο)

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους ενδείξεις για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχει λάβει νέες διαστάσεις, περιλαμβάνοντας πλέον φιάλες αίματος και ιατρικό εξοπλισμό για τη φροντίδα τραυματιών, σε άλλη μία ένδειξη της στρατιωτικής ετοιμότητας της Μόσχας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters που επικαλείται τρεις αμερικανούς αξιωματούχους.

Εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ επισημαίνουν ότι συγκεκριμένες ενδείξεις — όπως οι προμήθειες αίματος — είναι κρίσιμες για να κριθεί εάν η Μόσχα θα ήταν έτοιμη να πραγματοποιήσει μία εισβολή, εφόσον ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσιζε να δώσει τέτοια εντολή.

Εντείνεται η ανησυχία

Η αποκάλυψη που έκαναν αμερικανοί αξιωματούχοι — χωρίς να κατονομάζονται — για τις φιάλες αίματος, εντείνουν την ανησυχία από τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται για μία νέα εισβολή στην Ουκρανία, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέβλεψε ότι μία ρωσική επίθεση είναι πιθανή, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εκτίμησε πως η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Ιατρικός εξοπλισμός

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει επισημάνει πως η συγκέντρωση ιατρικού εξοπλισμού γίνεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στη μεθόριο. Ωστόσο, η αποκάλυψη για τις φιάλες αίματος προσθέτει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες που, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι απολύτως ενδεικτικές του επιπέδου της στρατιωτικής ετοιμότητας της Ρωσίας. 

«Δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρξει μία νέα επίθεση, αλλά δεν θα εξαπέλυε κανείς επίθεση, χωρίς αυτά (σ.σ. τα αποθέματα αίματος)», σχολίασε ο Μπεν Χότζες, αντιστράτηγος ε.α. που πλέον είναι αναλυτής στο Κέντρο για την Ανάλυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters.

Συνεχείς υπενθυμίσεις

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρκέστηκε να υπενθυμίσει τις κατ’ επανάληψη προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον για την στρατιωτική ετοιμότητα των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Από την πλευρά του το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Οι τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι που έκαναν την αποκάλυψη για τη συγκέντρωση φιαλών αίματος, αρνήθηκαν να διευκρινίσουν πότε ακριβώς έγινε αντιληπτή η μεταφορά τους κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Ωστόσο, δύο από αυτούς ανέφεραν πως έγινε μέσα στις τελευταίες εβδομάδες.

Εκείνοι διαψεύδουν

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα διαψεύσει ότι σχεδιάζεται εισβολή. Όμως η Μόσχα διαμηνύει ότι αισθάνεται πως απειλείται από την ενίσχυση των δεσμών του Κιέβου με τη Δύση. Πριν από οκτώ χρόνια κατέλαβε την Κριμαία και στήριξε τους αυτονομιστές που πήραν τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι εγγυήσεις ασφαλείας, που ζητεί η Ρωσία και διατυπώθηκαν τον Δεκέμβριο, περιλαμβάνουν τον τερματισμό της περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από μελλοντική ένταξη στη Συμμαχία και την απόσυρση των δυνάμεων και των οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ από χώρες της ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στη Συμμαχία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίθηκαν στις βασικές εγγυήσεις ασφαλείας που έχει ζητήσει η Ρωσία, σε αυτήν την αντιπαράθεση με την Ουκρανία, αλλά υπογράμμισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο.

Δεν θα στείλει αμερικανούς

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να στείλει αμερικανικά ή συμμαχικά στρατεύματα να πολεμήσουν τους Ρώσους στην Ουκρανία, αλλά είπε στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη, ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι να αντιδράσουν αποφασιστικά εάν η Ρωσία εισβάλει στη χώρα του. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με σκληρές οικονομικές κυρώσεις εάν επιτεθεί στην Ουκρανία. Οι χώρες της Δύσης έχουν ήδη επιβάλει οικονομικές κυρώσεις από την εποχή που η Ρωσία κατέλαβε και στη συνέχεια προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως οι κυρώσεις αυτές είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στην πολιτική της Ρωσίας, με τη Μόσχα (που είναι ο κύριος ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης) να εκτιμά ότι η Δύση θα αποφύγει ενέργειες τόσο σοβαρές που θα επηρέαζαν τις εξαγωγές φυσικού αερίου.