Ουκρανία: Παραιτήθηκε από το ΔΣ της Novatek ο Ρώσος ολιγάρχης, Γκενάντι Τιμτσένκο

Ήταν ο έκτος τη τάξει Ρώσος δισεκατομμυριούχος τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με το Forbes

Μία ακόμη παραίτηση εξαιτίας των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Ρώσους ολιγάρχες.

Ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ολιγάρχης και άνθρωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, παραιτήθηκε σήμερα Δευτέρα από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Novatek, έπειτα από την επιβολή κυρώσεων εναντίον του για την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Η Novatek, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, δεν ανακοίνωσε τον λόγο της παραίτησής του, ενώ εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη, ο οποίος βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας από το 2009, δεν θέλησε να σχολιάσει την εξέλιξη.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία επέβαλαν τον περασμένο μήνα κυρώσεις κατά του Τιμτσένκο και άλλων Ρώσων δισεκατομμυριούχων που διατηρούν δεσμούς με τον Πούτιν.

Στα 22 δις η περιουσία του

Ο Ρώσος ολιγάρχης βρισκόταν ήδη στην λίστα των κυρώσεων της Ουάσιγκτον για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Ήταν ο έκτος τη τάξει Ρώσος δισεκατομμυριούχος ($22 δισ.) τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με το Forbes.

Ο Γκενάντι Τιμτσένκο είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της πετροχημικής Sibur και συνιδρυτής της ναυτιλιακής εταιρείας Gunvor με έδρα την Ελβετία. Ο Ρώσος ολογάρχης πούλησε το μερίδιό του στην Gunvor το 2014, μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Τιμτσένκο έχει δηλώσει ότι ήταν ιδιοκτήτης ναυτιλιακών εταιρειών στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης στην δεκαετία του 1990, όταν ο Πούτιν ξεκινούσε την πορεία του προς το Κρεμλίνο ως συνεργάτης του τότε δημάρχου της πόλης Ανατόλι Σομπτσάκ.

Πώς τον βοήθησε ο Πούτιν

Η σχέση του ολιγάρχη με το ρωσικό κράτος είναι ακόμα πιο στενή. Ο 69χρονος Τιμτσένκο και ο Πούτιν είναι προσωπικοί φίλοι από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ο πρώτος ήταν επιχειρηματίας στον χώρο του πετρελαίου στην Αγία Πετρούπολη και ο δεύτερος, ανερχόμενος πολιτικός.

Τότε, ο Πούτιν ήταν πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του δήμου και έκανε «δώρο» στον φίλο του μία άδεια εξαγωγών. Ο Τιμτσένκο ίδρυσε τον οίκο Gunvor, που δραστηριοποιείται στον τομέα των εξαγωγών πετρελαίου.

Έως το 2007, διαχειριζόταν το 30% όλων των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου και ο Τιμτσένκο έγινε δισεκατομμυριούχος. Εκείνη τη χρονιά ο Στάνισλαβ Μπελκόβσκι, πολιτικός επιστήμονας στη Μόσχα, είχε κατηγορήσει τον Πούτιν ότι έχει μερίδιο στα κέρδη της εταιρείας, η οποία το αρνήθηκε.

Ο Τιμτσένκο έγινε στόχος των κυρώσεων του Μπαράκ Ομπάμα, το 2014 μαζί με άλλα μέλη του κλειστού κύκλου του ρώσου ηγέτη. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε αναφέρει τότε ότι «οι δραστηριότητες του Τιμτσένκο στον ενεργειακό τομέα έχουν συνδεθεί απευθείας με τον Πούτιν. Ο Πούτιν έχει επενδύσει στην Gunvor και ίσως έχει πρόσβαση στα κεφάλαιά της».

Το Forbes υπολογίζει ότι η περιουσία του Τιμτσένκο ανέρχεται στα 23,9 δισ. δολάρια και έχει στην κατοχή του πολλά ιδιωτικά τζετ και ένα γιοτ 40 μέτρων που φέρει το όνομα της συζύγου του, Λένας.