Εκατοντάδες Ουκρανοί σχημάτιζαν σήμερα ουρές στο κέντρο της Ζυρίχης για να παραλάβουν τρόφιμα καθώς η πλούσια Ελβετία αγωνίζεται να διαχειριστεί την άφιξη των περίπου 40.000 προσφύγων από τον Φεβρουάριο που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Οι πρόσφυγες που έχουν βρει επισήμως κατάλυμα λαμβάνουν κάποια κρατική οικονομική ενίσχυση, παρότι αυτή συχνά δεν επαρκεί για να ζήσει κάποιος σε μια χώρα όπου το κόστος διαβίωσης είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.
Όσοι διαμένουν σε σπίτια οικογενειών που τους φιλοξενούν–περίπου οι μισοί, σύμφωνα με τις αρχές–έχουν μείνει συνολικά εκτός του συστήματος πρόνοιας της χώρας.
Φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Ελβετία λένε ότι πολλοί Ουκρανοί που έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους στρέφονται σε αυτές για τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμό όπως άλλωστε φαίνεται και από την μεγάλη ουρά που είχε σχηματιστεί σήμερα έξω από μια τράπεζα τροφίμων της Ζυρίχης.
Ανάμεσα σε εκείνους που περίμεναν έξω από την “Essen fuer Alle” (Τρόφιμα για Ολους), το κέντρο δηλαδή διανομής τροφίμων, κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών ήταν και η Κριστίνα με την 7χρονη κόρη της που έφθασαν στη Ζυρίχη από το Κίεβο στις 3 Μαρτίου για να μείνουν με την οικογένεια ουκρανών φίλων τους.
“Ερχόμαστε εδώ για να παραλάβουμε τρόφιμα γιατί τα έχουμε ανάγκη”, λέει η 42χρονη Κριστίνα, η οποία δεν έδωσε το επίθετό της. “Η εθελόντρια οικοδέσποινά μας δεν μπορεί να μας ταΐζει συνέχεια. Είναι κουρασμένη και επίσης δεν έχει τόσα χρήματα”, λέει.
Η Αριάν Στόκλιν μιας άλλης φιλανθρωπικής οργάνωσης βρίσκει πολύ συνηθισμένη την περίπτωση της Κριστίνα.
“Κάποιοι πρόσφυγες μένουν με οικογένειες που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν για το φαγητό τους. Αλλοι είναι σε κέντρα υποδοχής, όπου δεν επαρκούν τα τρόφιμα. Αντιμετωπίζουμε μεγάλη ζήτηση”, εξηγεί.
Ακόμη και πριν από τον πόλεμο τα προνοιακά επιδόματα στους πρόσφυγες δεν ήταν αρκετά για να τους επιτρέψουν να ζήσουν σε κάποιες περιοχές της Ελβετίας.
Οι ψηφοφόροι στη Ζυρίχη αποφάσισαν το 2017 να μειωθούν τα προνοιακά επιδόματα για τους πρόσφυγες σε περίπου 522 δολάρια μηνιαίως, δηλαδή 30% κάτω από τα βασικά επίπεδα κοινωνικής πρόνοιας.
Η Χάικε Ιζελχορστ, μια εκπρόσωπος του τμήματος κοινωνικών υπηρεσιών της Ζυρίχης, υποστηρίζει ότι εκείνοι που έχουν βρει στέγη με την βοήθεια των αρχούν έχουν καλυμμένες τις βασικές τους ανάγκες. Ωστόσο, όπως εξηγεί, δεν υπάρχει κάποια διαδικασία βοήθειας των προσφύγων που μένουν σε οικογένειες.
Ενώ η κυβέρνηση έχει λάβει το ασυνήθιστο μέτρο να επιτρέψει στους ουκρανούς πρόσφυγες να αιτηθούν προσωρινή άδεια παραμονής και εργασίας, αυτό δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση των αναγκών όσων προσφύγων φιλοξενούνται από οικογένειες εθελοντών.