Quantcast

Ουκρανία: Ολοκληρώνονται τα αμφισβητούμενα δημοψηφίσματα στις περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία

Τέσσερα αμφισβητούμενα δημοψηφίσματα έληξαν σε ρωσοκρατούμενες περιοχές της Ουκρανίας - Τις ψηφοφορίες αυτές η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως αφορμή για να προσαρτήσει περισσότερα εδάφη

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης 

Οι ψηφοφορίες καταγγέλθηκαν ως απάτη από την κυβέρνηση της Ουκρανίας και τους δυτικούς συμμάχους της, οι οποίοι τις θεωρούν σκηνοθετημένες από το Κρεμλίνο. Οι ψηφοφορίες διεξήχθησαν στις αποσχισθείσες ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Οργανώθηκαν επίσης ψηφοφορίες στα κατεχόμενα από τη Ρωσία τμήματα των νότιων περιοχών Χερσώνα και Ζαπορίζια. Ελλείψει διεθνούς αναγνώρισης, η διαδικασία δεν παρακολουθήθηκε για παραποίηση των ψηφοδελτίων.

Όπως αναφέρει το BBC οι πρόσφυγες που ήταν διασκορπισμένοι σε όλη τη Ρωσία μπόρεσαν επίσης να ψηφίσουν σε δεκάδες εκλογικά τμήματα, μεταξύ άλλων και στην προσαρτημένη Κριμαία. Τα πρώτα αποτελέσματα της ψηφοφορίας εκεί έδειξαν τεράστιες πλειοψηφίες υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι έως και τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να ψηφίσουν στις εμπόλεμες περιοχές, οι οποίες αποτελούν περίπου το 15% της επικράτειας της Ουκρανίας.

Υπάρχουν εικασίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να ανακοινώσει την προσάρτηση των τεσσάρων αυτών περιοχών σε ομιλία του σε κοινή συνεδρίαση του ρωσικού κοινοβουλίου την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2014, ανακοίνωσε πως η ουκρανική χερσόνησος της Κριμαίας είχε ενταχθεί στη Ρωσία, λίγες μόλις ημέρες μετά τη διεξαγωγή ενός παρόμοιου δημοψηφίσματος.

Εάν η Ρωσία προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές, θα μπορούσε να οδηγήσει τον πόλεμο σε ένα νέο και πιο επικίνδυνο επίπεδο, με τη Μόσχα να απεικονίζει κάθε προσπάθεια της Ουκρανίας να τις ανακτήσει ως επίθεση στο κυρίαρχο έδαφός της.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντέδρασε στα δημοψηφίσματα με νέες κυρώσεις με στόχο κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην επιβολή των ψηφοφοριών, ενώ οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Μόσχα ότι θα επιβάλουν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις εάν προσαρτήσει περισσότερα εδάφη.

«Χρειαζόμαστε μια εξαιρετικά αποτελεσματική απάντηση που θα πλήξει τη ρωσική οικονομία»

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε την ΕΕ να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στις ψηφοφορίες, οι οποίες, όπως είπε, δεν θα αλλάξουν τα στρατιωτικά σχέδια της Ουκρανίας.

«Δεν θα είναι αρκετό να περιοριστούμε σε οικονομικά μέτρα που δεν έχουν κανένανα αντίκρισμα», δήλωσε.

«Χρειαζόμαστε μια εξαιρετικά σοβαρή, αποτελεσματική απάντηση με συγκεκριμένα πράγματα που θα πλήξουν τη ρωσική οικονομία. Όσο πιο ήπια είναι η αντίδραση στα λεγόμενα δημοψηφίσματα, τόσο μεγαλύτερο είναι το κίνητρο για τη Ρωσία να κλιμακώσει και να προσαρτήσει περαιτέρω εδάφη».

Ο κ. Πούτιν υπερασπίστηκε τα δημοψηφίσματα, λέγοντας ότι σχεδιάστηκαν για να σταματήσουν οι διώξεις των εθνοτικών Ρώσων και των ρωσόφωνων από την Ουκρανία – μια κατηγορία που η ουκρανική κυβέρνηση αρνείται.

Οι ανακοινωθείσες ψήφοι 97%+ υπέρ της ένταξης στη Ρωσία αποτελούν συνέχεια του αφηγήματος του Κρεμλίνου

«Η διάσωση των ανθρώπων σε όλα τα εδάφη όπου διεξάγεται αυτό το δημοψήφισμα βρίσκεται στην πρώτη θέση του μυαλού μας και στο επίκεντρο της προσοχής ολόκληρης της κοινωνίας και της χώρας μας», ανέφερε ο Ρώσος ηγέτης σε τηλεοπτικές δηλώσεις.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των τεσσάρων αυτοαποκαλούμενων δημοψηφισμάτων δεν θα εκπλήξουν κανέναν, ούτε καν την Ουκρανία.

Οι ανακοινωθείσες ψήφοι 97%+ υπέρ της ένταξης στη Ρωσία αποτελούν συνέχεια του αφηγήματος του Κρεμλίνου ότι προσπαθεί να «απελευθερώσει» τους Ουκρανούς στις περιοχές αυτές, καθώς και των προσπαθειών του να νομιμοποιήσει την παρουσία του στη χώρα.

Η Ουκρανία και η Δύση έχουν απαξιώσει τη διαδικασία, και το BBC έχει αποκαλύψει στοιχεία για ένοπλους στρατιώτες που συλλέγουν ψήφους από πόρτα σε πόρτα, καθώς και ισχυρισμούς ότι η ψηφοφορία δεν διεξήχθη καθόλου.

Η Ρωσία αναμένεται να συντάξει γρήγορα, νέους νόμους γύρω από την προσάρτηση αυτών των τεσσάρων αμφισβητούμενων εδαφών και έχει απειλήσει με τη χρήση πιο θανατηφόρων όπλων εάν στοχοποιηθούν στο μέλλον.

Αυτό που πάντα έλεγε το Κίεβο είναι ότι οι στόχοι του δεν έχουν αλλάξει, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις (και τώρα τα αποτελέσματα) που προέρχονται από τη Μόσχα.

Τα μη αναγνωρισμένα δημοψηφίσματα διεξήχθησαν ενώ ο πόλεμος μαίνεται

Η πρόωρη ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε επί τέσσερις ημέρες, καθώς οι εκλογικοί υπάλληλοι με τη συνοδεία στρατιωτών επισκέπτονταν τα σπίτια των πολιτών. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν μόλις την Τρίτη.

«Με τη φωνή μου, θέλω να προσπαθήσω να συμβάλω λίγο στο να σταματήσει ο πόλεμος», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP η Γκαλίνα Κορσάκοβα, 63 ετών, από το Ντονέτσκ, σε εκλογικό τμήμα στην Κριμαία. «Θέλω πραγματικά να επιστρέψω στην πατρίδα μου».

Τα μη αναγνωρισμένα δημοψηφίσματα διεξήχθησαν ενώ ο πόλεμος μαίνεται και τουλάχιστον ένας εκλογικός αξιωματούχος σκοτώθηκε, σε πυραυλική επίθεση στην πόλη Μπερντιάνσκ της Ζαποριζίας.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δεκάδες χιλιάδες μαχητές και άμαχοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, ενώ ολόκληρες πόλεις και κωμοπόλεις έχουν μετατραπεί σε μεγάλο βαθμό σε ερείπια.

Περισσότεροι από 7,4 εκατομμύρια Ουκρανοί καταγράφονται σήμερα ως πρόσφυγες, εκ των οποίων σχεδόν 2,7 εκατομμύρια βρίσκονται στη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.