Τους Ρώσους ολιγάρχες που διαθέτουν περιουσίες δισεκατομμυρίων λιρών και ζουν στο Λονδίνο έχει στόχο να στριμώξει με αυστηρές οικονομικές κυρώσεις η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ως αντίποινα στην ενέργεια του Ρώσου προέδρου να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία.
Πρόκειται για Ρώσους κροίσους που διατηρούν στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς και ο Αλισέρ Ουσμάνοφ, βασιλιάς των τηλεπικοινωνιών και ιδιοκτήτης έπαυλης αξίας 50 εκατ. λιρών στο Σάρεϊ είναι ανάμεσα στους ολιγάρχες που ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις. Ο Ουσμάνοφ διαθέτει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία αξίας 17,9 δισ. δολάρια.
Ο Γκενάντι Τιμτσένκο είναι ιδιοκτήτης του ομίλου Volga, ο οποίος ειδικεύεται σε επενδύσεις στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις υποδομές. Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ είναι συνιδιοκτήτης του ομίλου SGM, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας για αγωγούς φυσικού αερίου και γραμμές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρωσία. Ο Ιγκόρ Ρότενμπεργκ είναι ανηψιός του Μπόρις. Και οι δύο άντρες θεωρούνται στενοί φίλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Συγγενείς των Τιμτσένκο και Ρότενμπεργκ έχουν σπουδάσει στη Βρετανία και πολλά από τα παιδιά τους, που διαθέτουν μετοχές στις επιχειρήσεις τους, έχουν λάβει την βρετανική υπηκοότητα. Το Λονδίνο έχει το προσωνύμιο «Μόσχα στον Τάμεση» λόγω της αθρόας εγκατάστασης Ρώσων ολιγαρχών που διατηρούν στενές σχέσεις με τον Πούτιν στη βρετανική πρωτεύουσα. Η Μάργκαρετ Χοτζ, βουλευτής των Εργατικών και επικεφαλής της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς στο Κοινοβούλιο, δήλωσε πως η υπάρχουσα νομοθεσία αφήνει ανεπηρέαστους «ιδιώτες που έχουν κλέψει από τον ρωσικό λαό και στηρίζουν τον Πούτιν».
Η ίδια, ανέφερε ως παράδειγμα τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 8,4 δισ. λίρες και τον Ουσμάνοφ, πρώην μέτοχο της Άρσεναλ, που τώρα διατηρεί στενούς δεσμούς με την Έβερτον και τους χαρακτήρισε «κλεπτοκράτες».
Οι υπουργοί που πήραν τον λόγο τόνισαν πως η Βρετανία θα επεκτείνει τις κυρώσεις εκτός αν η Μόσχα αποσύρει τα στρατεύματά της από τις δύο περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου δρουν αυτονομιστές Ρωσόφωνοι αντάρτες.
Στο ίδιο μήκος κύματος η Λέιλα Μόραν, βουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, κατονόμασε 35 Ρώσους ολιγάρχες ως στενούς φίλους του Πούτιν.
Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας έχει, ήδη, προειδοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο πως ο ίδιος και οι στενοί φίλοι του θα υποστούν τις συνέπειες αν πραγματοποιήσει εισβολή στην Ουκρανία.
Πάντως, στο στόχαστρο των Βρετανών βουλευτών το βράδυ της Τρίτης μπήκε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 14 δισ. λίρες ενώ διαθέτει και ένα στόλο με ιδιωτικά γιο.
Το τελευταίο του απόκτημα φέρει το όνομα Solaris και η αξία του υπολογίζεται στα 450 εκατ. λίρες. Στο Λονδίνο ο Αμπράμοβιτς έχει περιουσία αξίας 200 εκατ. λιρών ενώ αξία της Τσέλσι εκτιμάται στα 2,4 δισ. λίρες.