Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης
Μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (29/6) στην Ισπανία αποφασίστηκε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα ένα μόνιμο στρατηγείο του στρατού θα δημιουργηθεί στην Πολωνία, ενώ νέα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα πάνε στην Ισπανία, μαχητικά αεροσκάφη στο Ηνωμένο Βασίλειο και χερσαίες δυνάμεις στη Ρουμανία.
Όπως αναφέρει το BBC σε άρθρο του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ «χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ». Η Συμμαχία υφίσταται τη μεγαλύτερη αναμόρφωση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε με την σειρά του και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Αυτό το νέο δόγμα θα σημάνει ότι 300.000 στρατεύματα της Συμμαχίας θα βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλη την Ευρώπη (ο αριθμός αυτός μέχρι στιγμής είναι 40.000). Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα «ενισχυθεί προς όλες τις κατευθύνσεις σε όλους τους τομείς – ξηρά, αέρα και θάλασσα».
Με την ανακοίνωση αυτή οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους σε όλη την ήπειρο, αλλά ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη, όπου θα εγκατασταθεί το νέο μόνιμο στρατηγείο του 5ου Σώματος Στρατού τους.
Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας ήταν η ταχύτερη διαδικασία που έχει γίνει ποτέ
Ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευση της Συμμαχίας να «υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή» της επικράτειάς της, λέγοντας: «Το εννοούμε όταν λέμε ότι μια επίθεση εναντίον ενός είναι μια επίθεση εναντίον όλων».
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
- Ενίσχυση του στόλου των αντιτορπιλικών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην Ισπανία από τέσσερα σε έξι
- Μια πρόσθετη ταξιαρχία στη Ρουμανία αποτελούμενη από 3.000 στρατιώτες και άλλη μια ομάδα μάχης 2.000 ατόμων
- Δύο ακόμη μοίρες stealth αεροσκαφών F-35 στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Πρόσθετα αντιαεροπορικά συστήματα στη Γερμανία και την Ιταλία.
Στη σύνοδο κορυφής οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν επίσης να δεχθούν τα μέχρι πρότινος ουδέτερα σκανδιναβικά κράτη Φινλανδία και Σουηδία στη Συμμαχία, με την ένταξή τους να πρέπει να επικυρωθεί από τις κυβερνήσεις και των 30 μελών του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι αυτό ήταν «ακριβώς» αυτό που δεν ήθελε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και δήλωσε ότι η στρατηγική του για εισβολή στην Ουκρανία είχε αποτύχει. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία κλήθηκαν επίσημα να ενταχθούν στη στρατιωτική Συμμαχία, περιγράφοντας την ως την «ταχύτερη διαδικασία ένταξης που έχει γίνει ποτέ» και δήλωσε ότι αναμένει να συνεχιστεί η ταχεία πρόοδος.
Οι δύο υποψήφιοι πρέπει τώρα να αποδείξουν ότι πληρούν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ στην πολιτική, το δίκαιο και τις ένοπλες δυνάμεις τους (κάτι που αναμένεται να είναι σχετικά απλό για τις σκανδιναβικές χώρες).
Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στη βοήθεια της Συμμαχίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα για «όσο χρειαστεί», προσθέτοντας ότι η Ουκρανία αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της αλλά και για αξίες που μοιράζεται το ΝΑΤΟ. Είπε ότι τα κράτη μέλη είχαν συμφωνήσει ένα «ολοκληρωμένο πακέτο βοήθειας» για την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει καύσιμα, ιατρικές προμήθειες, αλεξίσφαιρα, συστήματα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ναρκών.
Πολωνός Πρόεδρος: «Αυτή είναι η απόφαση που περιμέναμε»
Η απόφαση των ΗΠΑ να σταθμεύσουν μόνιμα κάποια από τα στρατεύματά τους στην Πολωνία έγινε δεκτή με σχεδόν καθολική επιδοκιμασία. Ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda δήλωσε ότι «αυτή είναι η απόφαση που περιμέναμε». Σημειώνεται ότι η Πολωνία προειδοποιεί τη Δύση για την απειλητική συμπεριφορά του Ρώσου προέδρου Πούτιν εδώ και χρόνια. Το 2018, η Βαρσοβία προσφέρθηκε να πληρώσει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση μιας μόνιμης αμερικανικής βάσης στην Πολωνία και προσφέρθηκε επίσης να την ονομάσει «Fort Trump» για να προσελκύσει τον τότε πρόεδρο.
Ωστόσο, η ανακοίνωση του προέδρου Μπάιντεν δεν σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους 12.000 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται σήμερα στην Πολωνία -περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους αναπτύχθηκαν προσωρινά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- θα σταθμεύουν μόνιμα εκεί.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το καθεστώς αυτό θα ισχύσει μόνο για το διοικητήριο του 5ου Σώματος Στρατού των ΗΠΑ που θα δημιουργηθεί στο Πόζναν, όπου περίπου 200 στελέχη διεξάγουν τον σχεδιασμό και επιβλέπουν τις χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, καθώς και για ένα νέο στρατηγείο φρουράς του στρατού και ένα τάγμα υποστήριξης πεδίου.
Πράγματι, ο πρόεδρος Duda δήλωσε ότι επιπλέον 300 Αμερικανοί στρατιώτες θα προστεθούν στη διοίκηση του 5ου Σώματος των ΗΠΑ στο Πόζναν – έτσι μιλάμε για 500 συνολικά που σταθμεύουν μόνιμα στην Πολωνία από τους 12.000.
Στη σύνοδο κορυφής περιγράφηκε ένα νέο κατευθυντήριο σχέδιο για τη Συμμαχία, το οποίο αναφέρει ότι η Ρωσία αποτελεί «τη σημαντικότερη και αμεσότερη απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρωατλαντική περιοχή».
Σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε την επέκταση του ΝΑΤΟ «αποσταθεροποιητική» και δήλωσε ότι δεν προσθέτει τίποτα στην ασφάλεια των μελών της Συμμαχίας, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
*Το άρθρο δημοσιοποιήθηκε στο BBC