Ουκρανία: Οι αυστηρότεροι έλεγχοι των εξαγωγών ηλεκτρονικών θα μπορούσαν να σταματήσουν την Ρωσία

Ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει τα υψηλής τεχνολογίας όπλα και συστήματα επικοινωνιών που χρησιμοποιεί στην Ουκρανία, εάν η Δύση αυστηροποιήσει τους ελέγχους των εξαγωγών

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης 

Σχεδόν όλα τα σύγχρονα στρατιωτικά συστήματα της Μόσχας εξαρτώνται από μικροηλεκτρονικά δυτικής κατασκευής, αναφέρει η έκθεση του Βασιλικού Ινστιτούτου Ηνωμένων Υπηρεσιών (Rusi). Η Μόσχα έχει βρει τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις και τους εξαγωγικούς ελέγχους. Αν κλείσουν τα παραθυράκια, η επιχειρησιακή δυνατότητα του στρατού της Ρωσίας μπορεί να υποβαθμιστεί μόνιμα.

Ερευνητές της Rusi, μιας βρετανικής δεξαμενής σκέψης, πέρασαν μήνες στην Ουκρανία, εξετάζοντας 27 από τα πιο σύγχρονα στρατιωτικά συστήματα της Ρωσίας, τα οποία είτε τα βρήκαν οι ουκρανικές δυνάμεις, είτε καταρρίφθηκαν είτε εγκαταλείφθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα. Οι ειδικοί ανακάλυψαν τουλάχιστον 450 διαφορετικά είδη μοναδικών, ξένων κατασκευασμένων εξαρτημάτων, τα περισσότερα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες δυτικές χώρες.

Προϊόντα από γνωστές μάρκες, όπως η Sony και η Texas Instruments, εμφανίζονται στο πεδίο της μάχης σε ρωσικά οπλικά συστήματα. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι οι εν λόγω εταιρείες ήταν συνένοχες στην αποστολή εξαρτημάτων στη Ρωσία.

«Εάν αυτά τα εξαρτήματα δεν φτάνουν στη Μόσχα, τότε οι Ρώσοι δεν θα μπορέσουν να αναπληρώσουν το οπλοστάσιο»

 

Ο Jack Watling, ανώτερος ερευνητής στο Rusi και ένας από τους συγγραφείς της 60σέλιδης έκθεσης, δήλωσε στο BBC ότι υπάρχει μια ευκαιρία να χάσει μόνιμα η Ρωσία την πρόσβαση σε αυτά τα ευαίσθητα εξαρτήματα – πολλά από τα οποία κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελβετία, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Εάν αυτά τα εξαρτήματα δεν φτάνουν στη Μόσχα, τότε οι Ρώσοι δεν θα μπορέσουν να αναπληρώσουν το οπλοστάσιο εξοπλισμού που έχουν δαπανήσει στην Ουκρανία», λέει ο Δρ Γουότλινγκ.

Επισημαίνει τη μεγάλη εξάρτηση της Ρωσίας από το πυροβολικό, τους πυραύλους και τις ρουκέτες που έχουν καταστρέψει τις πόλεις και τα χωριά της ανατολικής Ουκρανίας και επέτρεψαν στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις να κάνουν αργές, σταδιακές προόδους μέσα σε μια διαλυμένη ερημιά.

Για να είναι ακριβείς οι ρωσικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς πρέπει να έχουν μικροτσίπ δυτικής κατασκευής

«Το ρωσικό σύστημα μάχης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που ονομάζεται αναγνωριστικό χτύπημα: να βρίσκεις τους στόχους σου και στη συνέχεια να τους χτυπάς με συντριπτική δύναμη πυρός», λέει. «Και αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι σχεδόν κάθε κρίκος αυτής της αλυσίδας εξαρτάται από δυτικά εξαρτήματα».

Ο στόλος των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης, τα οποία ανιχνεύουν τις θέσεις των ουκρανικών θέσεων προτού βομβαρδιστούν με πυροβολικό, χρησιμοποιεί επίσης εισαγόμενα μικροηλεκτρονικά, κάμερες και συστήματα επικοινωνιών. Όλα είναι υψηλών προδιαγραφών και πολλά από αυτά θα πρέπει να υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών.

Για να είναι ακριβείς οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς και οι πύραυλοι κρουζ, λέει ο Δρ Γουότλινγκ, πρέπει να έχουν μικροτσίπ δυτικής κατασκευής.

Ρωσικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς 3M-54 Kalibr

Πώς ακριβώς λοιπόν η Ρωσία μπόρεσε να αποκτήσει αυτά τα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας;

Φαίνεται ότι έχει βρει διάφορες μεθόδους. Ένα παράνομο δίκτυο υπάρχει σε κάποια μορφή από τη σοβιετική εποχή. Λειτουργεί από Ρώσους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών και χρησιμοποιεί ενδιάμεσους κόμβους αποστολής όπως το Χονγκ Κονγκ και η Μαλαισία.

Επιπλέον, ορισμένες εταιρείες που εξάγουν αυτά τα ζωτικής σημασίας εξαρτήματα δεν γνωρίζουν ποιος είναι πραγματικά ο τελικός χρήστης.

Άλλες, λέει ο Δρ Watling, προτιμούν να μην κάνουν πολλές ερωτήσεις.

Η Ρωσία αγωνίζεται να προμηθευτεί ό,τι μπορεί σε μεγάλες ποσότητες πριν κλείσει το δίχτυ των κυρώσεων

Οι συντάκτες της έκθεσης πιστεύουν ότι ο χρόνος τελειώνει για να αποτραπεί η δημιουργία νέων παράνομων αγωγών που θα διατηρήσουν τον εφοδιασμό του ρωσικού στρατού με αυτά τα ζωτικής σημασίας εξαρτήματα.

Προκειμένου να αποκοπεί αυτό που η έκθεση αποκαλεί «γραμμή ζωής του ρωσικού στρατού» και να υποβαθμιστεί μόνιμα η ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει το είδος του πολέμου που πραγματοποιεί στην Ουκρανία, η Δύση έχει τώρα ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για να αυστηροποιήσει τους ελέγχους των αδειών εξαγωγής προτού να είναι πολύ αργά.

Η Ρωσία, καταλήγει η έκθεση, αγωνίζεται να προμηθευτεί ό,τι μπορεί σε μεγάλες ποσότητες πριν κλείσει το δίχτυ των κυρώσεων.

«Η ώρα να δράσουμε είναι τώρα», αναφέρει η έκθεση της Rusi.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο BBC