Quantcast

Ουκρανία: Ο Πούτιν δεν θα συγχαρεί τον Μπάιντεν για την επέτειο της 4ης Ιουλίου

«Τα συγχαρητήρια φέτος δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν κατάλληλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ

Ψυχροπολεμικό, αν μη τι άλλο, είναι το κλίμα ανάμεσα στους ηγέτες Αμερικής και Ρωσίας, με τη θερμοκρασία να έχει πέσει απότομα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εξαπολύει συνεχόμενες απειλές προς την Ουάσινγκτον λόγω της οπλικής βοήθειας που παρέχει η τελευταία στο Κίεβο.

Η ανεβασμένη ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα συγχαρεί τον Αμερικανό ομόλογό του για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, λόγω των «μη φιλικών ενεργειών» της Ουάσιγκτον προς την Μόσχα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Τα συγχαρητήρια φέτος δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν κατάλληλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης. «Η μη φιλική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο λόγος», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία, με το πακέτο να περιλαμβάνει σύγχρονα συστήματα.

Στο μεταξύ, η Μόσχα έχει αυξήσει τη σφοδρότητα των επιθέσεων στην Ουκρανία χτυπώντας αμάχους σε πολυσύχναστα σημεία της ανατολικής και κεντρικής Ουκρανίας. Τα πυρά συνεχίζονται, την ίδια ώρα, να πέφτουν αδιάκοπα στα ανατολικά.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι ομόλογοί του της G7 συμφώνησαν, στα τέλη της περασμένη εβδομάδας, σε απαγόρευση εισαγωγής χρυσού από τη Ρωσία, καθώς διευρύνουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν έχουν στοχεύσει άμεσα τις εμπορικές αποστολές χρυσού, αλλά πολλές τράπεζες, φορτωτές και διυλιστήρια σταμάτησαν να συναλλάσσονται με ρωσικό μέταλλο μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο χρυσός αποτελεί κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο για τη ρωσική κεντρική τράπεζα, η οποία αντιμετωπίζει περιορισμούς στην πρόσβαση σε ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία που κατέχει στο εξωτερικό λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Οι μετοχές των ρωσικών εταιρειών εξόρυξης χρυσού που διαπραγματεύονται στο εξωτερικό κατέρρευσαν φέτος εν μέσω δυσκολιών, όπως η πώληση χρυσού και η αποπληρωμή δανείων σε τράπεζες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Η Ρωσία παράγει περίπου το 10% του χρυσού που εξορύσσεται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Τα αποθέματά της σε χρυσό έχουν τριπλασιαστεί από τότε που προσάρτησε την Κριμαία το 2014. Η απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού χρυσού θα ήταν η τελευταία από τις πολλές δέσμες κυρώσεων που στοχεύουν τη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία έχει σκοτώσει ή τραυματίσει χιλιάδες ανθρώπους.