Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και τέσσερις μήνες και το τέλος του δεν είναι ακόμα ορατό. Οι δυνάμεις του Κιέβου προσπαθούν να ανακόψουν την επέλαση των Ρώσων στα ανατολικά που παρά τις βαριές απώλειες και τις δυσκολίες, καταφέρνουν να θέτουν υπό τον έλεγχό τους σημαντικά εδάφη.
Η Ουκρανία δεν κρύβει τον φόβο της ότι η σύγκρουση έχει «κανονικοποιηθεί» στη σκέψη των Δυτικών ή ακόμα ότι έχει αρχίσει να «κουράζει», με αποτέλεσμα τη μείωση της υποστήριξης στη χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες απώλειες, ενώ τα ταμεία της είναι άδεια.
Μπορεί ο Ζελένσκι να προσπαθεί να αναπτερώσει το ηθικό, δίνοντας συγχαρητήρια στις ουκρανικές δυνάμεις που κρατούν αντίσταση στα ανατολικά, καθώς κατάφεραν να συγκρατήσουν τη ρωσική προέλαση στην περιοχή του Ντονμπάς, ωστόσο η Ρωσία, φαίνεται κοντά στην κατάληψη της κατεστραμμένης πόλης του Σιεβιεροντόνετσκ του Ντονμπάς, μετά από μια αποτυχημένη αντεπίθεση των δυνάμεων της Ουκρανίας.
Οι πόντοι που κερδίζει η Ρωσία
Μετά από εβδομάδες σιωπής για απώλειες, σημαντικοί σύμβουλοι του προέδρου της Ουκρανίας παραδέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι 150 σκοτώνονται σε μάχες καθημερινά και 800 τραυματίζονται.
Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνει σήμερα ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, που επικαλείται η Washington Post ο οποίος αναφέρει ότι η Ρωσία είναι πιθανό να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία εντός ολίγων εβδομάδων καθώς η Ουκρανία υφίσταται σοβαρές απώλειες και οι προμήθειες πυρομαχικών της μειώνονται.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους από τη μείωση ενδιαφέροντος των δυτικών ΜΜΕ που θα μπορούσε σταδιακά να οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια της δυτικής υποστήριξης.
Ο φόβος αντανακλά την αυξανόμενη «κανονικοποίηση» της σύγκρουσης, καθώς μεγάλα τμήματα της χώρας αισθάνονται μακριά από τον πόλεμο στο ανατολικό Ντονμπάς, ενώ την ίδια ώρα γίνεται σαφές ότι τα θύματα αυξάνονται και το οικονομικό κόστος εκτοξεύεται στα ύψη. «Είναι μια πολύ πραγματική απειλή, ότι οι άνθρωποι κουράζονται ψυχολογικά», είπε η Λέσια Βασιλένκο, βουλευτής της αντιπολίτευσης του φιλελεύθερου κόμματος Holos.
Η κάλυψη των διεθνών μέσων ενημέρωσης μειώθηκε σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες, πρόσθεσε, και «καθώς αυτός ο αριθμός μειώνεται περαιτέρω, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος να μειωθεί η υποστήριξη από τη Δύση».
Η εξάρτηση από τη Δύση
Η Ουκρανία έχει γίνει ολοένα και περισσότερο εξαρτώμενη από τη βοήθεια της Δύσης καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, τόσο από άποψη όπλων όσο και ανθρωπιστικής υποστήριξης, και θα χρειαστεί χρήματα από τους συμμάχους της διεθνώς για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση πόλεων και χωριών που καταστράφηκαν από τους Ρώσους στην πρώιμη φάση των μαχών. Τα ταμεία της είναι άδεια.
Η προσφορά όπλων παραμένει στην κορυφή της λίστας των απαιτήσεων της Ουκρανίας. Αυτή την εβδομάδα το Κίεβο παραδέχτηκε ότι είχε εξαντλήσει τα αποθέματα σοβιετικών προδιαγραφών. Υπάρχει απογοήτευση με τον ρυθμό της προσφοράς και επικρίνεται η κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι επειδή δεν μεταβίβασε τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων περαιτέρω στην αλυσίδα.
Δύο στρατιωτικοί διοικητές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν στον Observer ότι παρά τα διεθνή επιτεύγματα του προέδρου, δεν είχαν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση της μετασοβιετικής γραφειοκρατίας του στρατού και ότι οι προμήθειες ορισμένου βασικού εξοπλισμού, όπως κρυπτογραφημένο ραδιόφωνο πεδίου μάχης, ήταν ανεπαρκείς.
Όσοι είναι πιο κοντά στον πρόεδρο είναι σχετικά πιο ψύχραιμοι με τη μείωση του ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης – εφόσον οι δυτικοί πολιτικοί δεν χάσουν το ενδιαφέρον τους και η ενότητα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ παραμένει σχετικά ισχυρή.
Αναπόφευκτο ότι θα ενδιέφερε περισσότερο η δίκη του Τζόνι Ντεπ και της Άμπερ Χερντ
Ο Ολεξίι Αρίστοβιτς, υψηλόβαθμος στρατιωτικός σύμβουλος στο γραφείο του προέδρου, είπε ότι η κούραση των μέσων ενημέρωσης ήταν αναπόφευκτη καθώς η σύγκρουση συνεχιζόταν. «Ήταν αναπόφευκτο ότι η δίκη του Τζόνι Ντεπ και της Άμπερ Χερντ συγκέντρωσε περισσότερα views και likes από τον πόλεμο. Οι άνθρωποι κουράζονται, αλλά δεν θα μπορούσε να μας νοιάζει λιγότερο. Δεν χρειάζεται να μιλάτε καθόλου για εμάς. Απλώς δώστε μας τα όπλα», είπε στον Observer.
Η στρατιωτική τακτική της Ουκρανίας φαίνεται να ισοδυναμεί με σκληρή μάχη και υψηλές απώλειες για να επιβραδύνει τη ρωσική προσπάθεια να καταλάβει το Σιεβιεροντόνετσκ και την υπόλοιπη περιοχή του Ντονμπάς, ενώ ελπίζει ότι τα όπλα που πρόσφατα υποσχέθηκαν οι Δυτικοί, όπως πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα επιτρέψουν στις εμπόλεμες δυνάμεις του να ανακτήσουν εδάφη που χάθηκαν από τους εισβολείς.
Στο «βάθος» διχοτόμηση
Εν τω μεταξύ, υπάρχει ιδιαίτερη απογοήτευση με τη Γερμανία επειδή είναι αργή στην προμήθεια όπλων και τη Γαλλία που φαίνεται ότι είναι πιο πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο φόβος -και παράλληλα η βασική πίεση προς τη Δύση- είναι ότι η αργή παράδοση των όπλων εμποδίζει την Ουκρανία να κερδίσει. «Αν είχαμε όλα τα όπλα για τα οποία μιλούσαν οι Γερμανοί, θα είχαμε διώξει τους Ρώσους, η Χερσώνα θα είχε απελευθερωθεί», είπε ο Αρίστοβιτς.
Η Βασιλένκο είπε ότι φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να είναι σε θέση να «εξαντλήσει τη διεθνή προσοχή προς την Ουκρανία» εάν συνεχιστεί ένας φθοροποιός πόλεμος και έτσι σταδιακά να «ωθήσει τον κόσμο σε κάποιου είδους ειρηνευτική συμφωνία» που θα ισοδυναμούσε με μεγαλύτερη διχοτόμηση της χώρας .