Νέο, σκιώδες αφεντικό φέρεται να απέκτησε άτυπα η ρωσική «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αμερικανικό think tank, πρόκειται για τον πρώην επιχειρηματία Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων που πολεμούν στα ουκρανικά εδάφη από το 2014.
Ο Πριγκόζιν είναι το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Wagner Group, η οποία συγκροτήθηκε το 2014 και έχει κατηγορηθεί για ωμότητες στο Μαλί, στη Λιβύη και στη Συρία.
Γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν», ο Πριγκόζιν διατηρούσε παλαιότερα υπηρεσία τροφοδοσίας για το Κρεμλίνο και σύμφωνα με Δυτικούς αναλυτές διατηρεί στενή σχέση με το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν, κάτι που το Κρεμλίνο είχε παλαιότερα διαψεύσει.
Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου στις ΗΠΑ, Πριγκόζιν παραδέχτηκε δημόσια στις 14 Σεπτεμβρίου ότι τρόφιμοι των ρωσικών φυλακών συμμετέχουν στον πόλεμο από την 1η Ιουλίου και συνέβαλαν στην κατάληψη του θερμοηλεκτρικού σταθμού Βαχλερίσκα.
Ρώσος μπλόγκερ τον οποίο επικαλείται το ινστιτούτο σημείωσε ότι ο Πριγκόζιν εισάγει μια «σταλινική» μέθοδο που επιτρέπει στο Κρεμλίνο να αποφύγει μια γενική κινητοποίηση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις στη ρωσική κοινωνία.
Η επιλογή της γενικής κινητοποίησης δεν φαίνεται να είναι για την ώρα στα σχέδια της Μόσχας, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να ξεκαθαρίζει αυτή την εβδομάδα ότι «προς το παρόν» δεν συζητείται κάτι τέτοιο.
Τι λένε στρατιωτικοί αναλυτές
Στρατιωτικοί αναλυτές στη Ρωσία, που επικρίνουν τον τελευταίο καιρό τους χειρισμούς της ρωσικής ηγεσίας στον πόλεμο, εκφράζουν θαυμασμό για τις επιτυχίες του Πριγκόζιν στην Ουκρανία, και κάποιοι τον είχαν μάλιστα προτείνει ως αντικαταστάτη του ρώσου υπουργού Σεργκέι Σοϊγκού, τον οποίο αναλυτές κατηγορούν για τη ρωσική ήττα γύρω από την περιφέρεια του Χαρκόβου.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου, o ρώσος στρατιωτικός ανταποκριτής και μπλόγκερ Μαξίμ Φομίν (γνωστός και ως Βλαντλεν Τατάρσκι) ισχυρίστηκε ότι μίλησε στον Πριγκόζιν για την κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας- Ρωσίας μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή.
«Η συνάντηση μεταξύ Πριγκόζιν και Φομίν, εφόσον ισχύει η είδηση, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να διαχειριστεί τις πολύμηνες καταγγελίες των στρατιωτικών αναλυτών ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ακούει την κριτική τους που εστιάζει στην αναποτελεσματικότητα της ρωσικής ανώτερης διοίκησης» εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Ο Πριγκόζιν είναι ο στενός έμπιστος του Πούτιν και η αναπτυσσόμενη σχέση του με τους στρατιωτικούς μπλόγκερ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υποστήριξής τους για την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου, ενώ παράλληλα θα καταδικάσει τον Σοϊγκού και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την ήττα γύρω από την περιφέρεια Χάρκοβο» συνεχίζουν.