Ουκρανία: «Μάχη» για να επανέλθει το ρεύμα, ενώ επικρατούν πολικές συνθήκες

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παροχή ρεύματος κατά 60% στο Κίεβο

Η Ουκρανία συνέχιζε και σήμερα να καταβάλλει προσπάθειες για την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, σχεδόν μία εβδομάδα μετά το κύμα ρωσικών πυραυλικών χτυπημάτων που προκάλεσαν ζημιά σε ενεργειακές υποδομές σε όλη τη χώρα.

 

 

 

Η εταιρία διαχείρισης του εθνικού δικτύου ενέργειας Ukrenegro δήλωσε ότι το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε οριακά από χθες, ύστερα από την έκτακτη αναστολή λειτουργίας πολλών εργοστασίων και την αύξηση στην κατανάλωση, καθώς ενσκήπτει ο χειμώνας.

Έως τις 11:00 πμ στις 29 Νοεμβρίου, οι παραγωγοί ηλεκτρισμού παρέχουν το 70% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία. Το τωρινό έλλειμμα δυναμικότητας είναι 30%», ανέφερε η Ukrenergo στις εφαρμογές της στο Facebook και το Telegram. «Τονίζουμε ότι το γενικό έλλειμμα στο σύστημα ενέργειας είναι συνέπεια των επτά κυμάτων ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στην ενεργειακή υποδομή της χώρας».

Η Ρωσία βομβαρδίζει με πυραύλους τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας από τις αρχές Οκτωβρίου, με τις ζημιές να συσσωρεύονται ενώ η θερμοκρασία πέφτει. Το τελευταίο μεγάλο κύμα την περασμένη Τετάρτη προκάλεσε εκτεταμένες ζημίες.

Η DTEK, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες ότι θα μειώσει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά 60% για τους καταναλωτές στο Κίεβο καθώς οι θερμοκρασίες κινούνται στο επίπεδο του 0° Κελσίου.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους καταναλωτές να εξοικονομούν ενέργεια για να αποτραπεί η ανάγκη για περισσότερες έκτακτες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και προκειμένου να βοηθήσουν τα αρμόδια συνεργεία να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις που έχουν στόχο να προκαλέσουν δεινά σε αμάχους συνιστούν έγκλημα πολέμου. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι επιτίθεται σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ