Quantcast

Ουκρανία, κόμβος αερίου και Συρία στην ατζέντα της συνομιλίας Ερντογάν – Πούτιν

Επαφή και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος

Η διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, το έργο για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου σε τουρκικό έδαφος και το συριακό πρόβλημα αναμένεται να είναι τα κύρια θέματα στην ατζέντα της συνομιλίας μεταξύ των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν την Τετάρτη.

Όπως έχει ανακοινώσει η Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, ενώ αργότερα θα συνομιλήσει και με τον Ουκρανό ηγέτη, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Προφανώς, ο κ. Ερντογάν θα συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία και οι νέες πρωτοβουλίες της Άγκυρας προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορούν να αποκλειστούν, δεδομένης της διατήρησης των επαφών με την ηγεσία των δύο χωρών», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS πηγή από την Άγκυρα, σχολιάζοντας την πιθανή ατζέντα για διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

Το έργο για τη δημιουργία ενός κόμβου αερίου αποτελεί επίσης πολύ επίκαιρο θέμα στη διμερή ατζέντα. «Η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία κέντρου για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις τιμές για αυτό κατά τη διάρκεια του έτους. Οι πρόεδροι αναμένεται επίσης να θίξουν το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού του Ακουγιού στην Τουρκία, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει φέτος», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το συριακό, κατά την άποψη του συνομιλητή του ρωσικού πρακτορείου, θα είναι ένα άλλο θέμα που μπορούν να συζητήσουν οι πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας. «Στα τέλη Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα μια τριμερής συνάντηση για τη Συρία σε επίπεδο υπουργών Άμυνας, τώρα προγραμματίζονται διαπραγματεύσεις των υπουργών Εξωτερικών, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων Τουρκίας και Συρίας, ενδεχομένως με τη συμμετοχή της Ρωσίας», είπε.

 

Πριν τρεις εβδομάδες ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πρότεινε στον κ. Πούτιν να πραγματοποιήσει μια τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Μιας τέτοιας συνόδου κορυφής, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να προηγηθούν διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εκπροσώπων των ειδικών υπηρεσιών, των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών.

 

 

Πηγή: TASS, CNN