Ουκρανία: Κλιμακώνουν τις επιθέσεις οι Ρώσοι – Η κίνηση «ματ» του Πούτιν στις 9 Μαΐου

Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχιζαν την πολιορκία της τεράστιας χαλυβουργίας Azovstal, τελευταίου θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη

Σημείο καμπής αναμένεται να αποτελέσει η 9η Μαΐου για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία με τη φημολογία για την επόμενη κίνηση – ματ του Πούτιν να είναι έντονη όσο πλησιάζουν οι μέρες.

 

Το επόμενο τριήμερο ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμο. Ο ρωσικός στρατός κλιμάκωσε απότομα τις επιθέσεις του στις περιοχές του Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, επιδιώκοντας να προσφέρει κάποιου είδους νίκη που θα μπορέσει να επικαλεστεί ο πρόεδρος Πούτιν από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας την προσεχή Δευτέρα, όταν η Ρωσία θα γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίσημη κήρυξη πολέμου;

Τις τελευταίες ημέρες διακινείται έντονα το σενάριο που θέλει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύττει την επίσημη έναρξη του πολέμου ενάντια στην Ουκρανία κατά την εκφώνηση της εορταστικής του ομιλίας ανήμερα της 9ης Μαΐου.

Η Μόσχα επιμένει προς το παρόν να μιλά για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και όχι για πόλεμο.

Η επίσημη κήρυξη πολέμου θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου στο εσωτερικό της χώρας του.

Επιπλέον, η γενική επιστράτευση θα μπορούσε να σημαίνει επέκταση της στράτευσης για στρατιώτες που βρίσκονται επί του παρόντος στις ένοπλες δυνάμεις, κλήση εφέδρων ή κλήση ανδρών σε ηλικία στράτευσης που έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση.

Το ενδεχόμενο κήρυξης του πολέμου διαψεύσθηκε έντονα από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος έκανε λόγο για «ανοησίες».

Σφίγγουν τον κλοιό οι Ρώσοι

Γεγονός είναι πάντως, ότι ο ρωσικός στρατός κλιμάκωσε απότομα τις επιθέσεις του στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι πιο σφοδρές μάχες διεξάγονταν χθες στο βόρειο τμήμα του Ντονμπάς, με τους Ρώσους να σφίγγουν επικίνδυνα τον κλοιό σε δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις, το Κραματόρσκ και το Σεβεροντονέτσκ. Εγκαταλελειμμένο από τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του το Κραματόρσκ, διοικητικό κέντρο του τμήματος της επαρχίας Ντονέτσκ δέτηκε καταιγιστικό βομβαρδισμό από ρωσικά αεροπλάνα και μονάδες πυροβολικού, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Ολεξάντρ Στριούκ.

Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχιζαν την πολιορκία της τεράστιας χαλυβουργίας Azovstal, τελευταίου θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε τη νίκη των στρατευμάτων του στη Μαριούπολη στις 21 Απριλίου και τους ζήτησε να αποκλείσουν το εργοστάσιο και κάλεσε τους μαχητές μέσα σε αυτό να παραδοθούν. Λίγες ημέρες αργότερα η Ρωσία ξεκίνησε και πάλι την επίθεση εναντίον του Azovstal.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα καθώς με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να δημιουργήσει έναν διάδρομο που θα ενώνει την προσαρτημένη Κριμαία με τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

Διπλωματικές προσπάθειες για να σωθούν οι μαχητές στο Αζοφστάλ

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για να σωθούν οι μαχητές που έχουν καταφύγει στο τεράστιο εργοστάσιο χαλυβουργίας, αφού χθες Παρασκευή απομακρύνθηκαν από εκεί μερικές δεκάδες άμαχοι.

Οι Ουκρανοί που υπερασπίζονται το Azovstal έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν. Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να εξαλείψουν και τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη, την πόλη – λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, έως τη Δευτέρα 9 Μάη.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι χθες Παρασκευή απομακρύνθηκαν από το Azovstal 50 άμαχοι, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβίασε τη μονομερή εκεχειρία την οποία είχε κηρύξει η ίδια προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι δεκάδες άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα υπόγεια του εργοστασίου, το οποίο πολιορκείται επί εβδομάδες.

Η Μαριούπολη έχει υποστεί τον σφοδρότερο βομβαρδισμό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου όταν εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία.

Σε διάγγελμά του αργά χθες τη νύκτα ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία εργάζεται πάνω σε μια διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να σωθούν οι μαχητές που υπερασπίζονται το Azovstal,

“Συμμετέχουν μεσολαβητές με επιρροή, κράτη με επιρροή”, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Οι απομακρύνσεις των εκατοντάδων αμάχων από το εργοστάσιο χαλυβουργίας ξεκίνησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, έπειτα από παρέμβαση του ΟΗΕ, όμως χρειάστηκε να αναβληθούν λόγω της επανέναρξης των μαχών.

Χθες το απόγευμα 50 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Azovstal, δήλωσε η Ιρίνα Βερεστσούκ αντιπρόεδρος της ουκρανικύς κυβέρνησης. Η ίδια πρόσθεσε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί σήμερα, όμως κατηγόρησε τους Ρώσους ότι παραβιάζουν συνεχώς την εκεχειρία και κατά συνέπεια η επιχείρηση εκκένωσης προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε τον αριθμό των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το Azovstal επισημαίνοντας: “Η ανθρωπιστική επιχείρηση στο Azovstal θα συνεχιστεί στις 7 Μαΐου”. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι διασωθέντες, ανάμεσά τους και 11 παιδιά, παραδόθηκαν σε εκπροσώπους του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης είχε εκτιμήσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι 200 άμαχοι έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο, έχοντας λίγες προμήθειες σε νερό και τρόφιμα. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι παραμένουν σε αυτό.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, ο Αντρίι Γερμάκ, ανέφερε στο Telegram ότι 500 άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη χθες, ανάμεσά τους και κάποιοι που βρίσκονταν στο Azovstal.

Ο Γερμάκ έκανε λόγο “για ένα ακόμη στάδιο απομάκρυνσης” το οποίο θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και ευχαρίστησε τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού για τη βοήθειά τους.

«Θα μείνουμε για πάντα στη νότια Ουκρανία»

Στο μεταξύ, κορυφαίο στέλεχος του Κρεμλίνου με δηλώσεις του φαίνεται να επιβεβαιώνει, τα σενάρια, για δημιουργία ενός νέου κράτους με το όνομα «Southern Rus».

Το σχέδιο, που ελήφθη από το Schemes, ένα ερευνητικό πρόγραμμα της Ουκρανικής Υπηρεσίας του RFE/RL, αποκαλύπτεται καθώς μαίνονται οι μάχες στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας, με τις ρωσικές δυνάμεις να επιτίθενται σε πολλαπλά μέτωπα.

Η Ρωσία θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αντρέι Τουρτσάκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Χερσώνα, μια μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, την οποία ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους από τον Μάρτιο.

«Απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής Χερσώνα, θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία είναι εδώ για πάντα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», δήλωσε ο Τουρτσάκ, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ανησυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία
Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε αργά χθες Παρασκευή ομόφωνα μια ανακοίνωση για την Ουκρανία, την πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, με την οποία εκφράζει «τη σθεναρή στήριξή του» στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του οργανισμού και εκφράζει “τη βαθιά του ανησυχία για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας” στη χώρα.

Η ανακοίνωση, την οποία συνέταξαν η Νορβηγία και το Μεξικό, δεν φτάνει στο σημείο να στηρίξει ξεκάθαρα μια μεσολαβητική προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες, όπως προέβλεπε μια πρώτη εκδοχή του κειμένου, το οποίο βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση από την Πέμπτη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. Ωστόσο αυτή η ανακοίνωση είναι η πρώτη έκφραση ενότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας από την αρχή του πολέμου. Στα τέλη Φεβρουαρίου η Μόσχα είχε ασκήσει βέτο σε μια άλλη ανακοίνωση η οποία ζητούσε από τη Ρωσία να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία.