Quantcast

Ουκρανία: «Καμπανάκι» για τον ψηφιακό πόλεμο της Μόσχας – Απειλή και για το ΝΑΤΟ

Ουκρανός αξιωματούχος στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας δήλωσε ότι κάποιες ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου

Ένας από τους ανώτατους αξιωματούχους της Ουκρανίας στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας δήλωσε ότι κάποιες ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον σημαντικών υποδομών της χώρας θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου.

Ο Βίκτορ Ζόρα, επικεφαλής Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών και Προστασίας Πληροφοριών (SSSCIP) της Ουκρανίας, αναφέρει ότι η Ρωσία πραγματοποίησε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ταυτόχρονα με τις στρατιωτικές, στο πλαίσιο της εισβολής της στην Ουκρανία, ενώ υποστηρίζει ότι ο εν λόγω ψηφιακός πόλεμος αποτελεί μέρος αυτών που το Κίεβο θεωρεί εγκλήματα πολέμου σε βάρος αμάχων.

«Όταν παρατηρούμε την κατάσταση στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε κάποιο συντονισμό μεταξύ στρατιωτικών πληγμάτων και κυβερνοεπιθέσεων, και καθώς η πλειοψηφία των επιθέσεων στο πεδίο της μάχης στοχεύει αμάχους – μια ξεκάθαρη ενέργεια που αποτελεί έγκλημα πολέμου – οι παράλληλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο μπορούν [επίσης] να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο Ζόρα στο Politico.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι συγκεντρώνουν στοιχεία για τις κυβερνοεπιθέσεις που σχετίζονται με στρατιωτικά πλήγματα και μοιράζονται τις πληροφορίες με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICC), σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν πιθανές διώξεις για τις ρωσικές ενέργειες, προσθέτει ο Ζόρα.

Ο κυβερνοχώρος ως… δεύτερο πεδίο μάχης

Η κατηγοριοποίηση των ψηφιακών επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον ουκρανικών υποδομών ως άλλη μια πτυχή των «εγκλημάτων πολέμου» θα ήταν κάτι πρωτοφανές. Ακαδημαϊκοί και ερευνητές κάνουν αναφορά στο εν λόγω ζήτημα εδώ και αρκετό καιρό, ζητώντας από το Γραφείο του Εισαγγελέα στο ICC να συμπεριλάβει τις κυβερνοεπιθέσεις στις έρευνες που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ζόρα, ο οποίος ηγείται επιχειρήσεων κυβερνοασφάλειας στο SSSCIP, έφερε ως παράδειγμα τις ρωσικές επιθέσεις του περασμένου Ιουλίου κατά της DTEK, της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στην Ουκρανία.

«Το θερμοηλεκτρικό τους εργοστάσιο βομβαρδίστηκε και ταυτόχρονα, το εταιρικό τους δίκτυο δέχτηκε επίθεση. Πρόκειται για κατευθυνόμενη και προγραμματισμένη δραστηριότητα από τους Ρώσους, την οποία πραγματοποίησαν τόσο στον πραγματικό κόσμο όσο και στον κυβερνοχώρο», εξηγεί ο αξιωματούχος.

Ο Ζόρα αναφέρει ότι έχουν παρατηρηθεί παρόμοιες δραστηριότητες στην Οδησσό, το Λβιβ και το Μικολάιφ, όπου οι βομβαρδισμοί «υποστηρίζονται από [κυβερνο]επιθέσεις εναντίον τοπικών αρχών ιστοσελίδων ή τοπικών παρόχων υπηρεσιών ίντερνετ», τονίζει.

«Καμπανάκι» από ΝΑΤΟ

Αυτές οι επιθέσεις έχουν «άμεσο αντίκτυπο», καθώς προκαλούν προβλήματα στις υπηρεσίες δεδομένων, τις υποδομές πληροφορικής, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες και άλλες κρίσιμες υποδομές, σημειώνει ο Ζόρα , προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί πολίτες «εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα αυτών των πόρων».

Υποστηριζόμενες από τη Ρωσία ομάδες έχουν στοχοποιήσει ουκρανικές υποδομές, ενώ έχουν προσπαθήσει να εμποδίσουν τις προσπάθειες των Ευρωπαίων και άλλων δυτικών συμμάχων από το να προσφέρουν βοήθεια στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν μάλιστα αναφέρει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε χώρες – μέλη της Συμμαχίας, οδηγώντας πιθανώς έτσι σε μια σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Άλλες μορφές ψηφιακού πολέμου

Η Μόσχα ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο σε κυβερνοεπιθέσεις, είπε ο Ζόρα σχετικά με τον ψηφιακό πόλεμο. Η Ρωσία έχει αποπειραθεί επίσης να σπείρει τον πανικό μέσω της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης, καθώς και μέσω της προσπάθειας να διεισδύσει σε δίκτυα και να αποκτήσει πρόσβαση σε στοιχεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει προκειμένου να εντοπίσει άτομα, τα οποία θεωρεί ότι αποτελούν απειλή για την πολεμική της προσπάθεια.

«Τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν συχνά διαδικασίες “φιλτραρίσματος” στις κατεχόμενες περιοχές για να ταυτοποιήσουν άτομα που υποστηρίζουν την Ουκρανία ή που παρέχουν δημόσιες και στρατιωτικές υπηρεσίες, προκειμένου να τους συλλάβουν και στη συνέχεια να τους βασανίσουν και να τους σκοτώσουν», τονίζει ο Ζόρα.

Ο αξιωματούχος τονίζει ότι είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να συζητήσει σοβαρά για τον αντίκτυπο αυτών των επιθέσεων καθώς και για το ποια απάντηση θα πρέπει να δοθεί σε αυτές.

«Κάνουμε λόγο για τελείως νέους όρους και ιδέες για την κατηγοριοποίηση αυτών των επιθέσεων, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου και δεν είχαν σημειωθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν», καταλήγει.

Πηγή: Politico