Ουκρανία: Η τεχνολογική αδυναμία της Ρωσίας και οι τελευταίες μάχες

Η Ρωσία εξαντλεί τα βασικά εξαρτήματα δυτικής κατασκευής για τα όπλα υψηλής τεχνολογίας και τις στρατιωτικές επικοινωνίες της, λένε ειδικοί σε θέματα άμυνας, υποστηρίζοντας αυστηρότερους ελέγχους των εξαγωγών

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης

Ο ρωσικός στρατός εξαντλεί τα αποθέματα αυτών των όπλων στην Ουκρανία και αυστηρότεροι έλεγχοι θα τον άφηναν μόνιμα με ελλείψεις, υποστηρίζει το Royal United Services Institute σε νέα έκθεσή του.

Η μελέτη αναφέρει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί φορτία μέσω τρίτων λιμανιών, όπως το Χονγκ Κονγκ, για να εξασφαλίσει τις προμήθειες που χρειάζεται προκειμένου να λειτουργήσει τα συγκεκριμένα όπλα.

Η έκθεση εξετάζει τα σύγχρονα στρατιωτικά συστήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων κρουζ και της τεχνολογίας ηλεκτρονικού πολέμου. Λέει ότι οι Ρώσοι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες διαδρομές για την πρόσβαση στη δυτική μικροηλεκτρονική.

Προώθηση της Ουκρανίας προς τη Χερσώνα

Στο έδαφος, οι μάχες συνεχίζονται σε διάφορα μέτωπα. Η Ουκρανία λέει ότι σχεδιάζει αντεπίθεση στο κατεχόμενο από τη Ρωσία νότιο τμήμα της χώρας και οι δυνάμεις της βομβαρδίζουν μια σημαντική γέφυρα στην κατεχόμενη πόλη Χερσώνα.

Η διάβαση Antonivskiy είναι ένα από τα δύο μόνο σημεία όπου τα ρωσικά στρατεύματα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε εδάφη που κατέχουν δυτικά του ποταμού Δνείπερου (Dnipro).

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της ανατολικής περιοχής Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν πυρηνικό εργοστάσιο ως βάση

Βορειοανατολικά της Χερσώνας, ο βομβαρδισμός του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης στη Ζαπορίζια έχει προκαλέσει διεθνή συναγερμό.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για τον βομβαρδισμό του εργοστασίου και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι οι μάχες ενέχουν τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.

Ο επικεφαλής της εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Petro Kotin, δήλωσε στο BBC ότι οι Ρώσοι είχαν μετατρέψει το εργοστάσιο της Ζαπορίζια σε στρατιωτική βάση, χρησιμοποιώντας το για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον ουκρανικών θέσεων.

Το συγκρότημα βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από τις αρχές Μαρτίου, αν και οι Ουκρανοί τεχνικοί εξακολουθούν να το λειτουργούν.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της περιφέρειας Ζαπορίζια, που έχει τοποθετηθεί από τη Μόσχα, ο Γιεβγκένι Μπαλίτσκι, λέει ότι υπέγραψε διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εκεί για την “επανένωση” με τη Ρωσία.

Μέσω ενός τέτοιου δημοψηφίσματος -που κηρύχθηκε παράνομο από τις δυτικές κυβερνήσεις- η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014. Οι ρωσικές αρχές κατοχής στη Χερσώνα έχουν παρόμοια σχέδια.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, εάν αυτή διεξάγει τέτοια δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα εδάφη.

Περισσότερα αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ αύξησαν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία με ένα νέο πακέτο ύψους 1 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει πυρομαχικά για πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς.

Τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα Himars έχουν βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να πλήξουν ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης άλλα όπλα και θωρακισμένα οχήματα ιατρικής μεταφοράς.

Οι ΗΠΑ έχουν πλέον δώσει στην Ουκρανία αμυντική βοήθεια αξίας άνω των 9 δισ. δολαρίων από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.

Η Ρωσία αναστέλλει τις επιθεωρήσεις της πυρηνικής συνθήκης

Σε ένα ακόμη σημάδι επιδείνωσης των σχέσεων με τη Δύση, η Ρωσία δήλωσε στις ΗΠΑ ότι ανέστειλε «προσωρινά» τις επιτόπιες επιθεωρήσεις των στρατηγικών πυρηνικών όπλων της.

Είπε ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει τις συνθήκες μεταξύ των δύο χωρών, στερώντας από τη Ρωσία το δικαίωμα να διενεργεί επιθεωρήσεις στο αμερικανικό έδαφος.

Η συνθήκη New START, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2011 μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, είναι η τελευταία εναπομείνασα συνθήκη μείωσης των όπλων μεταξύ των δύο αντιπάλων.

Περιορίζει σε 1.550 τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να αναπτύξει κάθε χώρα.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο BBC